Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAZVANA PRESICA

Državni tajnik šokiran tijelima na podu bolnice: 'Ravnateljica je nesposobna obavljati svoj posao'

Zagreb: Tomislav Dulibić  o događajima u zdravstvu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
28.04.2023.
u 12:40

Ista bolnica našla se na udaru kritika i prije dva mjeseca kada je dvoje pacijenata preminulo u čekaonici hitne. Tada su iz KB-a Sveti Duh poručili kako je čekaonica ''dio radnog prostora'' te da takvi slučajevi ''nisu rijetkost''

O slučaju snimke koja je objavljenima u medijima, a koja prikazuje mrtva tijela kako leže na podu mrtvačnice u bolnici Sveti Duh u Zagrebu, ovog se petka oglasilo i ministarstvo zdravstva. Naime, Državni tajnik ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić sazvao je konferenciju za medije ispred zgrade ministarstva kako bi komentirao ove navode. I ranije su se oglasili po ovom pitanju, navodeći kako je ''krajnje neprimjereno i nehumano zbrinjavanje posmrtnih ostataka u Zavodu za patologiju KB-a Sveti Duh''.

Podsjetimo, ista bolnica našla se na udaru kritika i prije dva mjeseca kada je dvoje pacijenata preminulo u čekaonici hitne. Tada su iz KB-a Sveti Duh poručili kako je čekaonica ''dio radnog prostora'' te da takvi slučajevi ''nisu rijetkost''.

– To je apsolutno neprihvatljivo i nehumano. Mi smo ranije dobili nekoliko predstavki u ministarstvo, Beroš je razgovarao s ravnateljicom Ana-Marijom Šimundić i gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem da ih pozovemo na njihovu odgovornost, a pozvali smo i zdravstvenu inspekciju. Više puta smo upozoravali i Grad Zagreb i ravnateljicu da se nešto poduzme. Očito je problem u ravnateljstvu KB-a Sveti Duh, izgleda da su nesposobni obavljati svoj posao – poručio je Dulibić

Državni tajnik otkrio je kako u dobivenim predstavkama stoji da u KB-u Sveti Duh nema dovoljnog broja hladnjaka, neki ne rade, raspadnuta tijela leže na podu ustanove, a temperatura u prostorijama doseže i do 25 Celzijevih stupnjeva. Osim toga, stoji i kako djelatnici rade bez zaštitne opreme. Dulibić je i pojasnio kakva je bila reakcija ravnateljice i Grada Zagreba.

– Ja osobno nisam razgovarao s njima, poslali smo dopis. Njihovo je da pošalju unutarnju kontrolu. Inspekcija također izlazi na teren i provodi svoje ovlasti – dodao je Dulibić te komentirao slučaj sisačke bolnice u kojoj nije bilo dovoljno kreveta pa su pacijenti zajedno ležali na jednom krevetu. – Treba pokazati više empatije prema našim pacijentima. Čekamo još zdravstveni nalaz inspekcije u Sisku, i za to smatramo da je neprihvatljivo, morat će se poduzeti neke sankcije. Netko mora odgovarati, makar moralno, a ravnatelj se mora ispričati – dodao je. Dulibić je također mišljenja kako je ''generalno stanje u hrvatskim bolnicama dobro''. 

– Ne znam koliko bismo mi morali imati inspektora. Smisao rada bolnice jest da organizira posao kako treba. Ako bude problema, onda se mogu obratiti nama. Po meni je ovo iznimka, nadam se da je tako. Uvijek ima nekih propusta – komentirao je.

Što se tiče najavljenih prosvjeda medicinskih sestara, Dulibić navodi kako se ''nastavlja s kolektivnim pregovorima''.

– Pregovarat ćemo i idući tjedan, a na njima je da iznesu svoja traženja, a sama Uredba je promijenjena. Doći će i novi Zakon o plaćama u javnim službama do 31. lipnja, što je propisano NPOO-om, a nakon toga slijedi izrada dvije uredbe: jedna za javne službe, a druga za državne. Legitimno je pravo prosvjedovati, ali nema razloga za njega. Mi i dalje razgovaramo sa sindikatima, svi su dobili određena povećanja koeficijenata – mišljenja je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

 >> VIDEO Beroš o fotografiji dviju pacijentica u istom krevetu: "Zgrozila me, bilo je slobodnih kreveta"

 

Komentara 14

ZA
zagi101
12:23 28.04.2023.

bitno da je ravnateljica frendica možemovaca koji se silno trude pokazati empatiju za žene koje žele pobaciti i nakon zakonskog roka.

AC
accusator
12:36 28.04.2023.

Kak nesposobna..? Pa TTejac i ekipa joj upravo dodijeliše nagradu Grada Zagreba za izuzetan doprinos.. čemu god već

KO
Kološanin
13:03 28.04.2023.

Iznimne rezultate rada ravnateljice KB Sveti Duh dr. Šimundić prepoznao je gradonačelnik Tomašević i predložio je za nagradu Grada Zagreba, čiji novčani dio iznosi 50.000 kn. Čestitamo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije