Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INICIJATIVA

Uzgoj lipicanaca na nacionalnoj razini uskoro će od države preuzeti savez?

storyeditor/2023-05-18/PXL_120930_682.jpg
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
19.05.2023.
u 08:06

Hrvatska se može pohvaliti najvećim privatnim uzgojem lipicanaca u svijetu, krajem prošle godine registrirana su bila 2243 grla u vlasništvu 823 uzgajivača

Među uzgajivačima lipicanaca u Hrvatskoj nedavno je pozitivno odjeknula vijest o inicijativi Antuna Medvidovića, hrvatskog reprezentativca u vožnji dvoprega i vlasnika privatne ergele u Sikirevcima kod Slavonskog Broda, za osnivanje nacionalnog saveza uzgajivača lipicanaca. U Slavonskom Brodu održan je sastanak na kojem je Medvidović želio direktno od najšireg kruga zainteresiranih čuti treba li ovaj problem konačno riješiti.

– O ovoj temi sa svima razgovaram više od dvije godine. Poziv je bio otvoren svima, odaziv 68 uzgajivača i ljubitelja lipicanaca jasno govori da postoji velik interes za pokretanje saveza – kaže Medvidović.

"Krećemo od početka"

On podsjeća kako je krovna organizacija već postojala, ali se ugasila nakon nekoliko godina zbog niza unutarnjih problema i ubrzo nakon što su iz nje istupili veći uzgajivači, nezadovoljni nemogućnošću da se u savezu jasnije čuje njihov glas.

– Prethodni savez se ugasio zbog politike i osobnih interesa. Krećemo od početka. Korak po korak želimo ustrojiti savez koji će svima biti od koristi. Sustav potpora za poljoprivredu zasad pored nas prolazi kao karavana iz koje svi drugi nešto izvade. Ne očekujemo čuda, ali kada bi se rasteretili barem dijela sve većih troškova to bi bio uspjeh. Ako mogu funkcionirati neki drugi pasminski savezi, može i mora i lipicanski – istaknuo je Medvidović.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u posljednjih dvadesetak godina broj konja kontinuirano raste na godišnjoj razini od 1,5 do 5,6 posto. Taj je trend u još značajnijem postotku nastavljen i u 2022. godini, kada je utvrđen porast broja grla svih pasmina za 2443, tj. 8,4 posto u odnosu na 2021. godinu.

Lipicanci su najveća toplokrvna pasmina u Hrvatskoj. U Jedinstvenom registru domaćih životinja registrirana su ukupno 2.243 grla lipicanske pasmine, koja se nakaze u vlasništvu 823 uzgajivača. Uzgoj je najzastupljeniji na području Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije, koje obuhvaćaju 73 posto ukupnog broja lipicanaca u Hrvatskoj.

– Hrvatski uzgoj lipicanaca po svojoj je veličini u samom vrhu u svijetu. To je jedini nacionalni uzgoj koji njeguje dva tipa lipicanaca – zaprežni tip, koji je zastupljen u državnoj ergeli Đakovo i privatnom uzgoju, te klasični tip u državnoj ergeli Lipik – objašnjava Mato Čačić, načelnik sektora u Odjelu stočarstva u Ministarstvu poljoprivrede.

Zbog nepostojanja saveza uzgajivača na nacionalnoj razini, vođenje uzgojnih programa u skladu s pravnom regulativom Europske unije na sebe je preuzelo izravno Ministarstvo poljoprivrede, dok tehnički dio na terenu odrađuje Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Međutim, u ministarstvu vjeruju kako će inicijativa o osnivanju saveza uskoro biti realizirana i kako će tada svi uzgajivači ući u udruge.

Potpora za uzgoj lipicanaca u Hrvatskoj je 387 eura po grlu, a dosad je već isplaćeno gotovo pola milijuna potpora. Međutim, još uvijek samo dio uzgajivača radi u okviru udruga, dok je drugi dio izvan sustava.

– Nadamo se da ćemo već u rujnu pored svih ostalih uzgojnih udruženja imati još dva, a to su Savez uzgajivača lipicanaca i Udruga uzgajivača nonius pasmine konja, koja se u posljednjih nekoliko godina revitalizira u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj – ističe Čačić te napominje kako je iznos potpore koju Ministarstvo poljoprivrede dodjeljuje uzgojnim udruženjima u području stočarstva prije nekoliko godina podignut s prijašnjih 600 tisuća kuna na tri milijuna kuna.

Nematerijalna baština

Jedan od najznačajnijih događaja u lipicanskoj pasmini vezan je za sjednicu UNESCO-ova Međuvladina odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu 1. prosinca prošle godine, kada je na reprezentativan popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva uvrštena i upisana tradicija uzgoja lipicanaca. Zajednička nominacija osam država, uključujući i Hrvatsku, bila je usmjerena na zajedničko naslijeđe Europe, dok su države sudionice predstavile raspon kulturnih običaja i socijalne važnosti ujedinjene u lipicansku pasminu.

Uvrštenjem u ovaj popis na važnosti će dobiti državne ergele, ali i privatni uzgajivači te lokalne zajednice koje su usko povezane s lipicancima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije