Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAJANSTVENA BOLEST

Uzbuna u redovima Amerikanaca i Austrijanaca: Je li Beč novo žarište 'havanskog sindroma'?

Beč
Foto: Pixabay
1/2
19.07.2021.
u 19:15

Prvi slučajevi havanskog sindroma prijavljeni su još 2016. godine u Havani na Kubi, po čemu je sindrom i dobio ime.

Da Beč, na raskrsnici Istoka i Zapada već dugo slovi za svjetsko špijunsko središte nije nepoznato. Ali za misterioznu bolest pod nazivom „havanski sindrom“, koja se je navodno pojavila u austrijskom glavnom gradu i od koje je već oboljelo 24 američkih diplomata, te prijeti da Beč postane njeno „leglo“,  malo je tko čuo u ovoj alpskoj zemlji. Sve do prije neki dan kada je američki magazin „The New Yorker“, pa potom i CNN izvijestio  da su američki diplomati u Beču pokazivali simptome tajanstvene bolesti koja se zove „havanski sindrom“, što je uzbunilo ne samo Amerikance nego naravno i Austrijance.

Austrijski mediji su odmah prenijeli tu vijest američkih kolega i dnevni list „Die Presse“ izvještava o „misterioznom havanskom sindromu u Austriji“, austrijsku javnu televiziju ORF brine „da li je Beč novo žarište havanskog sindroma“, dnevnik „Der Standard“ izvještava kako je „ havanski sindrom pogodio djelatnike američke tajne službe u Beču“, dok ostali uz sve te navode prenose i informaciju kako su nadležne austrijske vlasti pokrenule istragu i istražuju misterioznu bolest američkih diplomata u Austriji.

Ono što im je svima zajedničko je to da pišu kako svi oboljeli su pokazivali iste simptome, od mučnine, glavobolje i vrtoglavice, do pritiska u glavi i ušima i pospanosti, a neki su čak govorili da su čuli i glasne zvukove kao kod tinitusa, kao da se nešto povremeno „pali“ i „gasi“.

Neki znanstvenici su pokušali također objasniti zdravstvene probleme nekih od oboljelih od havanskog sindroma koji su tvrdili da se osjećaju  kao da imaju „potres mozga, bez potresa mozga“, no nisu se odmakli dalje od početka. Mnoge od njih godinama i dalje muče teške glavobolje, a kako kažu, imaju i druge tjelesne i psihičke poteškoće.

Nakon napisa u austrijskim medijima o navodnoj pojavi havanskog sindroma kod američkih diplomata u Beču, oglasilo se je i austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova koje je poručilo da „zajedno s američkim vlastima već radi na traženju rješenja“ i da „ovakove izvještaje shvaćaju vrlo ozbiljno“.

Prvi slučajevi havanskog sindroma prijavljeni su još 2016. godine u Havani na Kubi, po čemu je sindrom i dobio ime. Mediji navode kako američkim istražiteljima još uvijek nije pošlo za rukom otkriti uzroke spomenutih zdravstvenih tegoba, koje se povezuju sa sindromom. Oboljelih od havanskog sindroma, uz Kubu, bilo je dosad i u Rusiji i Kini te nekim drugim dijelovima svijeta. Sada, iznenadno i u Austriji. Mediji navode kako su navodno i zaposlenici Bijele kuće prijavili iste simptome tijekom službene posjete bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa Londonu.

O čemu se točno radi i da li je doista Beč postao novo „leglo“ zaraze havanskim sindromom vjerojatno će se uskoro, nakon zajedničke američko-austrijske istrage, znati nešto više.  Za sada se u medijima samo navode neke od špekulacija da navodno agenti nekih drugih tajnih služba u Beču, a posebno se spominju Rusi, napadaju američke dužnosnike zračenjem kako bi im mogli ukrasti podatke koje imaju na svojim računalima i pametnim telefonima. 

VIDEO: Anivakseri i ekstremisti napali zgradu televizije u Cipru.

Ključne riječi

Komentara 22

RE
Regica
19:29 19.07.2021.

Jooj nee kaj cemo sad???

NE
Nez
06:02 20.07.2021.

Meni je zanimljivija vijest na dnu članka (video)..napad na zgradu televizije u Cipru...polako se kuha i biti će toga sve više...

SI
sisavac
07:55 20.07.2021.

pa što se već jednom ne predaju tim rusima, koji su svugdje i uvijek prisutni, za sve krivi?! nas uvjeravaju da je apple, microsoft, ibm, hp, tesla, da su to američke firme, da je amerika lider u it industriji, a kad ono, vidimo da je to sve rusko, da rusi imaju primat u svemu, svašta su sposobni napraviti, a jadni amerikanci se jedva brane od nasrtaja ruskih it hijena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije