Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uzbuna u mostaru

Tri bebe u 12 dana umrle zbog bakterije

bebe
Foto: ilustracija
1/2
20.06.2015.
u 08:53

Ove godine u Mostaru su umrla još četiri novorođenčeta zaražena Klebsiellom pneumoniae. Bakterija je otporna na antibiotike

U posljednjih 12 dana tri novorođenčeta, nedonoščad, s neonatologije mostarske Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) preminula su zbog infekcije bolničkom bakterijom Klebsiella pneumoniae. Jedno od njih preminulo je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević kamo je prevezeno.

– Jedno je dijete dovezeno k nama i nakon dolaska preživjelo je samo nekoliko sati. Dovezeno je u kasnim večernjim satima, stanje djeteta bilo je kritično. Kolege su sa mnom ranije kontaktirali i dogovorili smo se o modalitetima liječenja. Stanje se na neko vrijeme stabiliziralo, ali je došlo do pogoršanja i zatajenja organskih sustava. Nažalost, djetetu nije bilo spasa – kaže prof. dr. sc. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece u Zaraznoj, dodajući kako se u toj bolnici trenutačno od infekcije tom bakterijom ne liječi nijedno dijete.

Prenosi je osoblje bolnice

Istodobno, u Mostaru su iznijeli podatke prema kojima je u tamošnjoj bolnici tijekom ove godine umrlo desetero djece, od kojih je kod sedmero utvrđena infekcija spomenutom bakterijom. U spomenuta tri smrtna slučaja infekcija tom bakterijom bila je glavni uzrok smrti, a u preostala četiri nije, istaknuli su mostarski liječnici.

– Dijete nije čovjek u malom. Dijete ima svoju anatomiju, fiziologiju i sasvim drukčije podnosi infekcije jer njegov imunološki sustav nije toliko razvijen da se odupre tako agresivnim bakterijama. To se ne događa samo u SKB-u Mostar nego u svim bolnicama svijeta – rekla je dr. Vesna Brkić, voditeljica Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar.

Isto je istaknuo i prof. Tešović objašnjavajući da nema bolnice na svijetu sigurne od bolničkih bakterija pa tako i od Klebsielle pneumoniae. Infekciju tom bakterijom najčešće prenosi medicinsko osoblje koje pri tomu nema nikakve simptome zaraze i jedanput kad ta bakterija uđe u jedinicu intenzivnog liječenja teško ju je kontrolirati jer su na tom odjelu uglavnom teško bolesna djeca.

– Treba pooštriti kontrolu nad svim biološkim materijalima, plohama u intenzivnoj jedinici, pojačati higijenske mjere jer je to bakterija koja se prenosi kontaktom. Možda će nas budućnost opovrgnuti utvrdi li se da je riječ o nekom iznimno zaraznom klonu, ali to ćemo vidjeti tek nakon nekog vremena. Ne radi se ni o kakvoj novonastaloj situaciji i takva se infekcija sutra može dogoditi u mojoj jedinici intenzivnog liječenja kao i u svakoj drugoj bolnici bilo gdje na svijetu – objašnjava prof. Tešović.

Jedna od najčešćih

Da je riječ o jednoj od najčešćih bolničkih infekcija potvrdila je i dr. Jelena Ravlija, glavna federalna epidemiologinja, najavljujući i donošenje novih odluka ako se bakteriju ne stavi pod kontrolu. Jedna od krajnjih mjera je i zatvaranje odjela mostarske bolnice, iz koje su izrazili sućut svim obiteljima preminule novorođenčadi.

Svi liječnici redom ponavljaju i da je veliki problem otpornost te bakterije na antibiotike.

>> Bakterija listerija ubila najmanje 12 ljudi

>> Majka (27) završila u invalidskim kolicima – pokupila je infekciju preko četkice za šminkanje

Komentara 4

Avatar jebb
jebb
11:46 20.06.2015.

To je doista medjunarodni incident, svrstati ovu vijest pod "vijesti iz Hrvatske"! Ocekuje se i protestna nota ministarstva vanjskih poslova BiH hrvatskom veleposlaniku u Sarajevu. BiH veleposlanik biti ce povucen iz Zagreba na konsultacije... Blago onima koji nemaju pametnijeg posla, sigurno nece umrijeti od stresom uzrokovanih bolesti, jer oni nikakvih problema u zivotu nemaju. A ni sumu ne mogu vidjeti od silnog drveca...

MI
mirr
13:56 20.06.2015.

neka pati koga smeta.......

JU
Jurica1050
10:42 20.06.2015.

Hallooo Večernji !!!!! Niste više u 90-tim kad su dijelovi BiH svojatani kao hrvatski teritorij ! Vijesti iz Mostara nemogu nikako biti dio vijesti iz Hrvatske ! Dali su i vijesti iz BL za istu rubriku a možda one iziz Sarajeva i Tuzle potpadaju pod rubriku Svijet ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije