Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'MUTACIJSKO PODRUČJE'

Uzbuna Tirolaca zbog zabrane ulaska u Njemačku i dnevnim migrantima

AUT, Coronaviruskrise, Tirol
Foto: EXPA/PIXSELL
1/4
13.02.2021.
u 14:10

Ono što se je posebno uzelo za zlo Nijemcima je da nisu na vrijeme o svojoj odluci izvijestili Tirolce koji rade u Njemačkoj nego su tek u petak kasno navečer saznali da od ponedjeljka više ne mogu na svoja radna mjesta s druge strane granice

Austrijski mediji u subotu pišu kako je zabrana ulaska putnika iz austrijske pokrajine Tirol u Njemačku uzbunila Tirolce, čije je područje službena Njemačka, zbog razantnog širenja južnoafričke mutacije koronavirusa, proglasila opasnim „mutacijskim područjem“. Pogotovo one iz graničnog područja koji dnevno ili više puta tjedno putuju na posao u obližnja njemačka mjesta i gradove u susjedstvu, a za koje se je očekivalo da će biti izuzeti iz zabrane.

No, to se nije dogodilo, te su pokrajinski poglavar Tirola Günther Platter i njegova zamjenica Ingrid Felipe u petak kasno navečer zatražili izuzimanje prekograničnih radnika tj. dnevnih migranata iz njemačke zabrane ulaska u zemlju. Ono što se je posebno uzelo za zlo Nijemcima je da nisu na vrijeme o svojoj odluci izvijestili Tirolce koji rade u Njemačkoj nego su tek u petak kasno navečer saznali da od ponedjeljka više ne mogu na svoja radna mjesta s druge strane granice. Ali ni Nijemci u Tirol. Prema statističkim podacima oko 3.200 Tirolaca radi u inozemstvu, , a mnogi od njih upravo u Njemačkoj. Samo 724 osobe iz okruga Reutte u Tirolu odlazi dnevno na rad u Njemačku.

„Prekogranični rad i gospodarstva u graničnom području gotovo da su obustavljeni“, istakao je Platter, zatraživši pomoć od Europske komisije da uvjeri njemački politički vrh da iz svoje odluke o zabrani ulaska putnika iz Tirola u Njemačku, izuzme dnevne migrante, jer je riječ o neodgodivim putovanjima.

Mediji navode kako je Europska komisija u petak navečer pregovarala s Njemačkom i ukazala joj na zajednički usuglašene preporuke zemalja članica EU-a kako treba „izbjegavati zatvaranje granica i paušalne zabrane putovanja“. Austrijski mediji navode kako je razljućeni ministar unutarnjih poslova Njemačke Horst Seehofer (CSU) na kritiku Europske komisije reagirao izjavom „Sada je dosta“, koju je u subotu prenio njemački „Bild“ .

U nastavku domaći mediji prenose i Seehoferovu kritiku upućenu Bruxellesu: „Europska komisija nas treba podržati, a ne jeftinim porukama bacati nam klipove pod noge“. Njemački visoki političar se je također kritički osvrnuo i na nabavku cjepiva za zemlje članice EU-a, ustvrdivši kako je „Europska komisija već kod nabavke cjepiva posljednjih mjeseci napravila dovoljno grešaka“. Prema odluci Njemačke, od nedjelje 14. veljače iz Tirola i Češke privremeno u Njemačku mogu ući samo njemački državljani i stranci s prebivalištem ili boravkom u Njemačkoj, poljoprivredni sezonski radnici i zdravstveno osoblje.

Bračni ili nevjenčani životni partner, maloljetna djeca kao i njihovi roditelji mogu ući u Njemačku samo ako granicu zajedno pređu sa svojim njemačkim rođacima. Što se tiče Austrije, izlazak iz Tirola u inozemstvo kao i ostale austrijske pokrajine, koji je moguć isključivo s negativnim PCR ili antigen testom, ne starijim od 48 sati, strogo kontrolira 430 austrijskih policajaca i vojnika. Do petka je kontrolirano 10.500 osoba, a njih 459 je vraćeno s graničnih prijelaza jer nisu imati negativan korona test.

 

>> VIDEO Od ponedjeljka kava za van, otvaraju se teretane, kladionice, škole stranih jezika...

Ključne riječi

Komentara 14

SO
Sir Oliver
16:00 13.02.2021.

Pa koliko ce milijardi jos biti potrebno profita farmaceutskim kucama od prodaje cjepiva, kako bi napokon dopustili da ovo ludilo vec jednom zavrsi?!!!

PP
Preodgojen_Povratnik
17:22 13.02.2021.

Da ste bili pametni ne bi testirali i hvalili se brojkama.

XA
xaron
17:26 13.02.2021.

Nema cjepiva u Njemačkoj, iako je njihova firma BioNtech prva u svijetu napravila cjepivo . Ovo samo pokazuje katastrofalmo vodjenje države od strane frau Merkel. Pokazala je sporo reagovanje na situaciju, tipično za ljide poodmaklih godina, Davno je trebala otiči.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije