Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvanredni izbori

Uzbuna - grčka ljevica vratit će EU u recesiju?

Alexis Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
30.12.2014.
u 20:03

Berlin i Bruxelles uporno inzistiraju na štednji, a Grcima je dosta

Na grčkim izborima 25. siječnja EU bi prvi put mogao dobiti premijera koji se i riječju i djelima bori protiv politike štednje.

Alexis Tsipras (na fotografiji), lider radikalno lijeve grčke stranke Syriza, ponovno izaziva strah na političkoj sceni i tržištima vezanim uz eurozonu nakon što je svoju kampanju za izvanredno sazvane grčke parlamentarne izbore započeo obećanjem da će nakon njegova dolaska na vlast “međunarodna tržišta plesati kako mi sviramo”.

Nisu više prijetnja

Syriza je, po anketama, najsnažnija grčka stranka, jača nego prije dvije i pol godine kad je na posljednjim parlamentarnim izborima za dlaku izbjegnuta njihova pobjeda koja je tada prijetila raskidom sporazuma koje Grčka ima sa stranim kreditorima i, posljedično, izlaskom Grčke iz eurozone. Za razliku od posljednjeg puta, Syriza je ublažila najave da će Grčka pod njihovom vlašću prestati plaćati dugove, no investitori su pokazali svoj strah od neizvjesnosti kroz pad indeksa na atenskoj burzi i porast troškova kratkoročnog zaduživanja Grčke.

No čini se da je mogućnost širenja zaraze iz Grčke na druge zemlje eurozone manja nego prije jer su prinosi na 10-godišnje državne obveznice Portugala, primjerice, ostali niski bez obzira rast prinosa na grčke obveznice. Financial Times citira analitičara Nicholasa Spira koji tvrdi da financijska tržišta više ne doživljavaju svaku političku krizu u Grčkoj kao prijetnju čitavom sustavu eurozone. Tsipras i Syriza najavljuju da po preuzimanju vlasti žele riješiti veliku “grčku humanitarnu krizu” tako što bi povećali iznos minimalne plaće za 50 posto. Također žele najsiromašnija grčka kućanstva osloboditi obveze plaćanja električne energije. Njihovi protivnici tvrde da bi takve mjere uništile državni proračun.

Reforme bez alternative

Dosadašnja vladajuća stranka Nova demokracija i premijer Antonis Samaras planiraju kampanju bazirati praktički na plašenju birača, odnosno isticanju prijetnje da Grčka bankrotira i bude izbačena iz eurozone ako Syriza preuzme vlast i zaista počne provoditi politiku oponiranja tzv. Trojci, međunarodnim kreditorima koji posuđuju Grčkoj novac otkako je prije šest godina ta zemlja zbog prezaduženosti i krize ostala bez pristupa redovnim tržištima kapitala. Trojka traži od Grčke da ispunjava reforme i striktne mjere štednje, koje su milijune Grka ostavile ili bez posla ili sa smanjenim plaćama i mirovinama, zbog čega mnogi od njih žele glasati za Syrizu.

– Štednji uskoro dolazi kraj. Štednja odlazi u povijest – najavljuje Tsipras. – Ovo je kraj režima koji je potopio našu državu u bijedi, nezaposlenosti, tuzi i očaju – dodao je lider Syrize. Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble poručuje, međutim, da strukturnim reformama kroz koje prolazi Grčka “nema alternative”, što bi značilo da će ih morati provoditi svaka grčka vlada, pa i potencijalna Tsiprasova.

>>Grčka ide na izvanredne izbore, favorit je lijeva oporbena Syriza

>>Tsipras: Prava su opasnost za Europu Njemačka i Merkel

Komentara 55

PR
pravakuna
21:04 30.12.2014.

"demokratski rezultat i da će morati uzeti u obzir činjenicu da je Grcima dosta štednje". Neka mi netko samo odgovori na jedno jednostavno pitanje, a to je: Tko je Grke tjerao da uzimaju kredite i dugi niz godina zive iznadd svojih mogucnosti ? Sad bi demokratski odlucili da ne vracaju sto su popapali na kredit. Da ne bi.

RI
riise
20:15 30.12.2014.

Grčka ljevica, ako neće poštivat ono što je potpisano, letit će iz eurozone!

Avatar Idler 3
Idler 3
20:54 30.12.2014.

Još jen prodavač magle za naivni puk. Kad on "prereže" i stane trošit vrnul si bu zemlju u strednji vijek!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije