Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Forenzika

Uz pomoć samo jedne vlasi može se otkriti fizički izgled ubojice

forenzika, kosa
Foto: Thinkstock
25.06.2015.
u 23:50

Za razvoj ove revolucionarne metode zaslužni su dr. Manfred Kayser, ali i prof. Dragan Primorac i Gordan Lauc

Ubojica je muškarac, crnih očiju i kose, 92 posto zapadnoafričkog podrijetla – stoji uz fotorobot osumnjičenika za ubojstvo majke i kćeri u Columbiji u SAD-u. To je prvi fotorobot napravljen isključivo na temelju – DNK analize. Slučaj je to neriješenog ubojstva koji nema svjedoka, nema snimki videokamera, nikakvih tragova u kojem smjeru krenuti u potrazi za ubojicom. Američka policija stoga je okrenula novu stranicu u povijesti i otvorila vrata rješavanju niza slučajeva bez, da tako kažemo, velikih dokaza kao i slučajeva koji godinama stoje neriješeni.

Rješavanje nerješivog

Za izradu fotorobota koristili su DNK uzorak, dakle dovoljna je bila dlaka kose na mjestu zločina na temelju koje su novom forenzičkom metodom dobiveni podaci o fizičkom izgledu vlasnika tog DNK. Dakle, Amerikanci su počeli rješavati nerješive zločine uz pomoć znanosti te sasvim novu eru u kojoj više nije potrebno uspoređivati pronađeni DNK s bazom podataka da bi pronašli počinitelja.

Ubojica, silovatelj, kradljivac uopće ne moraju biti osobe koje su već kažnjavane pa stoga i ne biti u policijskoj bazi, ali se njihov izgled može iskonstruirati na temelju samo jednog biološkog traga. Uspjeh je to i izum iza kojeg stoji dr. Manfred Kayser, koji je održao predavanje na ISABS konferenciji (konferencija forenzičara) u Bolu na Braču.

Hrvatski znanstvenici

Dio cijele ove revolucionarne "dijagnostike kriminalaca" i hrvatski su znanstvenici prof. Dragan Primorac i Gordan Lauc iz privatnog forenzičkog laboratorija Genos, koji su otkrili kako se analizom glikana, odnosno specifičnih šećera, može utvrditi dob počinitelja kaznenog djela. Preciznost varira do sedam godina, no više ne bi trebalo biti dvojbi je li ubojica ili silovatelj iz godinama starog slučaja bio tada 20-godišnjak ili 70-godišnjak – i to samo na osnovu jednog biološkog traga.

Ono što se moglo čuti jučer na Bolu i što je istaknuo i dr. Kayser, kojeg inače nazivaju pionirom forenzičke fenotipizacije, jest razvoj daljnje metodologije za točno utvrđivanje boje kose budući da se boja kose mijenja tijekom godina. 

>> Dragan Primorac promovirao knjigu iz forenzike i na afričkom kontinentu 

>> Dragan Primorac: Ovo je knjiga koju sam sanjao 18 godina

Komentara 1

Avatar mirica19
mirica19
09:44 26.06.2015.

Dok spomenuto u Hrvatsku dođe, svi ćemo biti već davno mrtvi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije