Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fišijada u Požegi

Uz izvrsnu ribu i papriku, za dobar fiš neophodna je i ljubav

fišijada (1)
Foto: Dušan Mirković/Pixsell
1/11
30.08.2013.
u 17:24

Najbolji fiš danas je skuhao Ivan Šetka iz Velike Kopanice, drugo mjesto pripalo je Pavi Križanu iz istog mjesta, a treće Tomislavu Milkoviću iz Pleternice

Prije 19 godina, na prvoj požeškoj Fišijadi bilo je tek šest natjecatelja, a danas u parku pored Orljave natjecalo se u kuhanju fiš paprikaša čak njih 67 iz cijele Slavonije, Baranje i središnje Hrvatske.

-Samo sam jednu fišijadu do sada propustila i to onu prvu. Iako sam nekada išla i na druge fišijade, sada idem samo na požešku jer ovdje uvijek ima puno natjecatelja- kazala nam je 66-godišnja Ljubinka Ivanković iz Daruvara, jedna od dvije žene koje su se danas natjecale.

Za razliku od Ljubinke aktualni državni prvak u kuhanju fiša, Željko Turalija iz Valpova danas se prvi puta natjecao u Požegi. –Zadnjih deset godina se natječem u pripremanju fiša, a pet u kuhanju čobanca. Isto tako idem i na kulenijade. Oduševljen sam ovdašnjom organizacijom – kazao je Turalija koji je kazao da je prvi najvažniji sastojak dobrog fiša ljubav, a zatim dobra riba i paprika, sve ostalo su nijanse. A po dobru papriku Turalija je čak išao u Mađarsku jer je tamo sa svojom ekipom našao onu najbolju.

Njegov kolega i prijatelj Zvonko Barić jedini je do sada uspio dva puta biti državni prvak u kuhanju fiša. –Rodom se iz Narda, malog sela na Dravi gdje je u tradiciji kuhanje ribljih specijaliteta. Najviše sam naučio od jednog Mađara, starog profesionalnog ribara. Ali puno sam eksperimentirao dok sam došao do najboljeg recepta. Nisam ga ljubomorno čuvao nego sam ga, kada sam 2000.godine prvi puta bio državni prvak tiskao u 5.000 komada i podijelio – kazao je Barić koji je također dodao da ni jedan recept neće uspjeti ako nema ljubavi za taj posao.

Organizator Fišijade, Turistička zajednica grada Požega, pripremila je za sve natjecatelje po 4 kilograma očišćene ribe, drva i vodu.

–Ove godine imali smo najveći broj natjecatelja. Na ovom prostoru ne možemo više ni primiti tako da razmišljamo kako da omogućimo svima koji žele doći da dođu – kazao je Bruno Horvat, direktor požeške Turističke zajednice.

Najbolji fiš danas je skuhao Ivan Šetka iz Velike Kopanice. Drugo mjesto pripalo je Pavi Križanu iz istog mjesta, a treće Tomislavu Milkoviću iz Pleternice.

>> Na obali Kupe održana tradicionalna fišijada

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije