Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počelo podnošenje kandidatura

Uz Grbina šef SDP-a želi biti i Željko Kolar

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
18.08.2020.
u 08:29

Kolar navodno ima potporu tri županijske organizacije koje su podupirale Bernardića

Rok za podnošenje kandidatura za unutarstranačke izbore u SDP-u, i to za sva stranačka tijela, teče od danas što znači da će u idućih 14 dana kandidature morati podnijeti svi koji žele biti novi lider SDP-a kao i oni koji žele u novo Predsjedništvo i Glavni odbor.

Kontra Hajdaša Dončića

Iako zasad još nema službene potvrde, čini se da potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin ipak neće biti jedini kandidat za nasljednika Davora Bernardića. Neslužbene informacije kažu kako će se na kandidaturu gotovo sigurno odlučiti i Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan. On sam jučer je poručio da nema novih informacija ni odluka vezanih za izbore, ali neslužbeno se moglo čuti da je odluku ipak donio i da bi kandidaturu mogao istaknuti već idućih dana, možda već i danas.

Kolarova kandidatura bila bi zanimljiva s obzirom na to da je šef krapinsko-zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić već javno podržao Peđu Grbina za predsjednika SDP-a. Krapinsko-zagorski SDP dosad je uglavnom djelovao dosta jedinstveno čime bi Kolarova kandidatura bila još intrigantnija, a bilo bi zanimljivo vidjeti i koje bi sve organizacije stale iza Kolarove kandidature. Prema SDP-ovim pravilima, da bi netko bio kandidat za šefa SDP-a mora skupiti ili 500 glasova članova ili dobiti potporu najmanje tri županijske organizacije SDP-a. Kako je Hajdaš Dončić već podržao Grbina, malo je vjerojatno da bi Kolar mogao računati na potporu svoje organizacije iako ni to nije isključeno, ali neslužbeni izvori kažu da gotovo sigurno može računati da će mu potporu dati vukovarsko-srijemski SDP koji vodi Željko Sabo, koprivničko-križevački na čijem je čelu Mladen Kešer te bjelovarsko-bilogorski koji vodi Tihomir Jaić. Pri tome je teško ne primijetiti da su svi spomenuti podupirali Davora Bernardića na čelu SDP-a, što je potencijalna opasnost za Kolara da se prometne u kandidata struje koja se smatra krivcem za izborni poraz.

VIDEO Zlatko Komadina na konferenciji o unutarstranačkim izborima u SDP-u

– Realno, za SDP je dobro da se Kolar kandidira i on je doista i dobar kandidat, ali može mu se dogoditi da iza njega stanu doista svi koji su pripadnici struje koja je štitila Davora Bernardića i da ni kriv ni dužan postane njihov eksponent iako to realno nije. A na to mora paziti u slučaju da se odluči na kandidaturu – kaže jedan ugledni SDP-ovac.

I dok se Kolarova kandidatura čini izglednom, ona Mirele Ahmetović, načelnice Omišlja, još je upitna. Ona sama jučer nam je kazala kako će svoju odluku prvo iznijeti članovima svoje županijske organizacije.

Kandidaturu najavio Račan

No neki naši izvori iz SDP-a drže kako je ta kandidatura malo izvjesna s obzirom na to da bi kandidatura i Željka Kolara koja se sada čini gotovom stvari samo dovela do raspršivanja glasova onog dijela članstva koje smatra da Peđa Grbin nije dobar kandidat za šefa SDP-a, a čime bi njemu šanse za pobjedu samo narasle.

I dok se čekaju kandidature za čelnog čovjeka stranke, “padaju” prve i za novo vodstvo. Da će se kandidirati za novo Predsjedništvo SDP-a jučer je na Facebooku objavio i Ivan Račan, bivši saborski zastupnik SDP-a i sin prvog predsjednika te stranke. Koliko uopće članova ima pravo glasa na skorašnjim unutarstranačkim izborima također se ne zna. Naime, prema pravilima, na izborima ne može glasati nitko tko je dužan za članarinu, koju je trebalo podmiriti do jučerašnjeg dana. Prema neslužbenim informacijama, to će pravo 26. rujna imati samo 10.700 članova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije