Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
četvrta interesna grupacija unutar stranke

Uz Forum žena, Forum seniora i Forum mladih, SDP će imati i svoj Queer forum

storyeditor/2023-12-14/PXL_030721_33517596.jpg
Matija Habljak/PIXSELL
15.12.2023.
u 09:12

Nakon što Glavni odbor donese odluku o osnivanju i nakon što prođe konstituirajuća sjednica, SDP će biti jedna od rijetkih socijaldemokratskih stranaka u Europi koja ima takav forum.

Uz Forum mladih, Forum žena i Forum seniora, SDP dobiva i četvrtu interesnu grupaciju unutar stranke – Forum Queer, koji će se, dakle, brinuti o homoseksualnim, biseksualnim, transrodnim i interseksualnim zajednicama kao i svim heteroseksualnim osobama koje svoj život vide ili žive izvan hetero-patrijarhalnih normi.

Na sjednici Glavnog odbora koja se održava sutra stranka će, potvrđeno nam je u vodstvu SDP-a, donijeti odluku o osnivanju četvrtog foruma, a konstituirajuća sjednica na kojoj će se izabrati i vodstvo novog Foruma Queer bit će održana iduće godine. Time će SDP postati prva socijaldemokratska stranka u ovom dijelu Europe koja ima takav forum u svojoj organizaciji, a na što su se de facto obvezali još 2017. godine kada je na inicijativu mreže “Rainbow Rose” Stranka europskih socijalista (PES) usvojila Mapu puta za dostizanje LGBTIQ prava. Riječ je o dokumentu koji predstavlja osnovu za sve stranke članice PES-a, među kojima je i SDP, da započnu promjene svojih struktura, dokumenata i politika, što znači da su se time obvezale i da će prilagoditi svoje stranačke statute te u njima predvidjeti postojanje posebnog stranačkog tijela koje bi se bavilo ljudskim i manjinskim pravima i rodnom ravnopravnošću.

Nakon što Glavni odbor donese odluku o osnivanju i nakon što prođe konstituirajuća sjednica, SDP će biti jedna od rijetkih socijaldemokratskih stranaka u Europi koja ima takav forum. Imaju ih još socijaldemokrati u Njemačkoj, Austriji, Portugalu, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Švedskoj...

– U ovom trenutku još se ne zna tko će biti na čelu Foruma, ali skupina zainteresiranih postoji i o tome će se odlučivati nakon Glavnog odbora. U SDP-u imamo jako puno mladih ljudi vrlo empatičnih po ovom pitanju, a Forum će isto tako okupljati i ljude koji nisu članovi stranke, aktivne građane koji žele djelovati – kaže Sara Medved, članica Predsjedništva SDP-a, koja dodaje i kako će ključni cilj djelovanja SDP-ova Queer foruma biti zaštita, unapređenje i promocija prava svih rodno i seksualno nenormativnih osoba, kao i borba protiv svih oblika nasilja i diskriminacije koji proizlaze iz heteronormativnih i cisnormativnih društvenih obrazaca. I to kroz osnaživanje i povećanje vidljivosti inkluzivnih politika te suradnju i jačanje odnosa s LGBTIQ*+ zajednicom u Hrvatskoj i inozemstvu.

Medved kaže i kako će Forum, nakon što se konstituira i nakon što se izabere vodstvo, izaći i sa svojim detaljnim programom rada, a zalaganje da svi imaju potpuno jednaka prava kao i ostali pripadnici zajednice bit će, kaže, sukus svega.

– Dok smo bili na vlasti, za tu smo zajednicu napravili jako puno donošenjem Zakona o životnom partnerstvu. Može se kazati da je osnivanje Queer foruma korak dalje u borbi za njihova prava – kaže Medved.

U rad Foruma planiraju pozvati i udruge koje se inače bave LGBTIQ pravima u kojima su mnogi članovi SDP-a i inače aktivni jer, kako objašnjava Medved, riječ je o zajednici koja je inače iznimno povezana s civilnim društvom. 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Mario Radić: Državnim novcem plaćena je kampanja Mosta i HDZ-a. Od toga ne mogu pobjeći

Ključne riječi

Komentara 2

IV
Ivo123
15:31 15.12.2023.

Grmalj

NN
novo nenormalni
12:02 15.12.2023.

svi članovi u sva 3 odbora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije