Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Benzinski šok

Uz benzin i cigarete, rastu cijene kruha, ulja, kave, vrtića, groblja...

\'kruh.1\'
Arhiva VL
12.01.2011.
u 07:45

To je novi udar na standard imaju li se na umu krediti, pad plaća i zaposlenosti

Rast cijena na svjetskom tržištu posljednjih se mjeseci prelio i na Hrvatsku, gdje su i inače cijene hrane paprene i dostižu 93 posto europskog prosjeka. Tako su kod nas već poskupjeli kruh, voće, povrće, konditorski proizvodi, kava, šećer, pšenica i ulje, a ima najava da će uskoro poskupjeti i mlijeko. Za razliku od 2010. koju karakterizira ispodprosječna inflacija s porastom cijena tek 1,1 posto, Hrvatska narodna banka procjenjuje da će zbog prelijevanja svjetskih cijena ove godine inflacija ubrzati na prosječnih 2,5 posto. U situaciji kada padaju i plaće i zaposlenost, to će svakako biti novi udar na standard građana.

Plaća je ove godine realno pala između 3 i 4 posto, a standard je opterećen velikim izdacima stanovništva za kredite te sužavanjem ostalih prava: uvođenjem dopunskog zdravstvenog, ukidanjem olakšica za prijevoz, školarinama i slično. HNB je procijenio prosječni rast cijena od 2,5 posto uz pretpostavku da se druge cijene energenata (struja ili grijanje) neće povećavati, za što nema jamstva da se neće dogoditi. Jasminko Umičević, vlasnik Oil&Gas Consultinga, kaže da je sadašnja cijena sirove nafte najveća cijena u posljednje tri godine. Gura je i činjenica da je zapad izišao iz recesije, Kina i Indija pak nastavljaju gospodarski rast pa je i potražnja veća.

Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke, dodaje i to da su na poskupljenje benzina utjecale i više trošarine koje je Vlada podigla lani potkraj kolovoza, a stupile su na snagu od 1. rujna. Tada je trošarina na bezolovne motorne benzine povećana za 25 lipa po litri, sa 1,65 kuna na 1,90 kuna. Zbog činjenice da smo u izbornoj godini, analitičari vjeruju da Vlada ipak neće dopustiti da cijena benzina preskoči 10 kuna ako se takvi pritisci prenesu iz svijeta. Ipak, ove zime očekuje se 10-postotno poskupljenje tog energenta za kućanstva, plin je građanima već lani bio poskupio 20 posto (15 posto prelilo se kućanstvima, 5 posto je subvencionirala Vlada). HEP je struju još lani htio dići 15-ak posto, ali je Vlada odbila taj njihov zahtjev jer su imali rekordnu dobit od milijardu kuna.

Komentara 99

V4
Vladimir12-4
09:57 12.01.2011.

Rast cijena na svjetskom tržištu posljednjih se mjeseci prelio i na Hrvatsku i prema tome nema nista neobično u svemu ovome. Sve ce se to preliti u Savu i Dunav i mi cemo imati nas boljitak svakodnevni.

Avatar commentator
commentator
10:16 12.01.2011.

To hrvatska govori:\"dobro došli u 2011, he he he, jmam još poklona za vas.\"

EL
elfenomeno77
09:47 12.01.2011.

Rast cijena na svjetskom tržištu posljednjih se mjeseci prelio i na Hrvatsku i prema tome nema nista neobično u svemu ovome.. !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije