Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uvode se krediti kod kojih će dužnik banci moći vratiti stan

HNB priprema kredite koji će smanjiti rizike re mejre za poticanje prodaje stanova. Stari dužnici mogli bi vratiti stan uz suglasnost obiju strana
24. ožujka 2016. u 00:15 14 komentara 4523 prikaza
09.03.2016., Zagreb - Na dnevnom redu nastavka 2. sjednice Hrvatskog sabora je rasprava o izvjescu Hrvatske narodne banke. Boris Vujcic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je najavila da će potaknuti razduživanje prezaduženih građana i poduzetnika. S Vladine se strane priprema porezno rasterećenje banaka za otpisane kredite, a cijelu bi akciju trebala podržati i Hrvatska narodna banka svojim regulatornim intervencijama.

Čišćenje tržišta

– Rješavanje visoke razine nenaplativih kredita jedan je od ključnih prioriteta u financijskom sustavu – poručio je premijer Orešković uz konstataciju da će nisku likvidnost na tržištu nekretnina podići “postizanjem novog rješenja ‘čišćenja tržišta’”. Iznos nenaplativih kredita premašio je 45 milijardi kuna, odnosno trećinu vrijednosti godišnjeg državnog proračuna, a građani su prestali vraćati oko 15 milijardi kuna kredita, od čega 5,5 milijardi stambenih. Iz Hrvatske narodne banke zatražili smo pojašnjenje što se skriva iza najave “čišćenja tržišta”, kakve promjene mogu očekivati sadašnji i budući dužnici? Sudeći po odgovoru, taj će proces biti polagan, a daljnji tempo razduživanja u najvećoj će mjeri diktirati banke.

– Prijedlozi u cilju povećanja likvidnosti na tržištu nekretnina, u smislu praktične utrživosti nekretnine, idu u smjeru ohrabrivanja i ubrzanja trgovine nekretninama, s obzirom na krajnje nizak obujam trgovine nekretninama. Na tom području Vlada i Hrvatska narodna banka mogu poduzeti određene regulatorne mjere, no njihov je doseg ograničen, odgovorili su iz središnje banke uz opasku da je glavni doprinos moguće dati tek kroz razgovor s privatnim sektorom te uvjerljivu i stabilnu fiskalnu, monetarnu i razvojnu politiku.

Ipak, HNB smatra da bi dio rješenja moglo biti davanje “stambenih kredita bez prava regresa” ili uvođenje polica za osiguranje od promjene kamatnih stopa. Stambeni kredit bez prava regresa je kredit koji dužniku omogućuje da se riješi duga tako što će banci vratiti stan, tzv. walk-out iznimno prisutan u Americi. Takav je kredit vezan uz nekretninu, a ne uz osobu.

– U slučaju da nije u stanju nastaviti s otplatom kredita, obitelj na taj način svoju odgovornost ograničava na iznos koji je do tada plaćen. Tako može izbjeći doživotno opterećenje dugom, troškove postupka i, u krajnjoj liniji, osobni stečaj. Rizik neutrživosti nekretnine preuzima banka, odgovaraju u Hrvatskoj narodnoj banci. Postojeći zakoni već omogućuju uzimanje “kredita bez regresa”, no ni banke ni građani nisu pokazali zanimanje za takav oblik zaduženja.

Vraćanje stana mogla bi biti varijanta za stare dužnike tek uz suglasnost obiju strana. Bankarima se nadalje sugerira da s dužnicima ugovore takozvane kapa kamatne stope. Ti bi ugovori dopuštali slobodan pad kamate, ovisno o tržišnim okolnostima, ali bi ograničili mogući rast kamatnih stopa do ugovorene razine. Kvaka je što bi kapa krediti u startu bili skuplji.

Skuplje je sigurnije

– Uspostava likvidnog tržišta povećala bi spremnost banaka za preuzimanje rizika odobravanjem kredita bez prava regresa. Ostali proizvodi su i danas dostupni, no nema ih u ponudi jer povećavaju cijenu kredita i time smanjuju konkurentnost ponude. Zato je potrebno educirati klijente – tvrde u HNB-u.

>>Banke u 2015. izgubile 4,7 milijardi kuna. Loši krediti prvi put u padu 59

>>Kunski će krediti pojeftiniti, ali ne odmah

EON TV
SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO
Pitali smo naše navijače: Evo što nas čeka u Katru
Rezolucija Zemlja
REZOLUCIJA ZEMLJA
Pogled u ekološki održivu budućnost: Okrugli stol na kojem su se razmijenile konkretne ideje za ekologiju
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • cinbenik:

  Da ako bude Hrvata nesto ostalo u Hrvatskoj ,kaoja se raseljeva od dolaska sumnivo legalne i presednice podjele i raseljavanja Hrvata,a podebno se pojacalo od postanka ove cirkus vlade.....Hrvatska nece prezivjti HDZe experimente.....

 • okus:

  Pa ćete opet sirotinji sve oduzeti? Novac koji su do sada uplatili neće dobiti natrag? Nove građevinske tajkune ćete opet postediti? Oni su i nabili nenormalne cijene nekretnina..,

 • campa:

  Evo opet nam se pripremaju novi zakoni kako banke mogu oduzeti nekretninu a da vrate građanima već uplačene novce za stan.NBH je eto došla do spoznaje da građani zbog siromaštva nemogu vračati dugove pa da spase banke donose zakon o ... prikaži još! vračanju nekretnina jer banke nesmiju biti oštečene.Pripremaju se za opasnost gubitaka banaka a građane tko šljivi jer oni su ipak samo opterečenje za idealnu sliku Hrvatske.Tko je doveo do recesije,naravno građani koji eto nemaju posla a žele stanovati i podizati obitelji.NBH je ipak u službi stranih banaka pa samim tim treba štititi njihove interese.Vlada šuti,banke lihvare,političari prodaju demagogiju o boljem sutra a građani su osuđeni da kopaju po smeču.Na kraju što će običnim smrtnicima stanovi kad nam predstoji period klimatskih promjena pa mogu stanovati u prirodi pod šatorima.Glavno da je guverner zaposlio novog kuhara to mu je životni doseg jer valja dobro jesti i zdravo se hraniti kao što će se hraniti beskučnici koje fabriciraju novim zakonima .Uskrs je i čovjek nebi trebao biti zločest ali moram zaželiti guverneru i svim terminatorima Hrvatskog društva da im se dogodi ono što čine svijim sugrađanima.