Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGODIO SE S EPPO-om

Uvjetno osuđen jer je krivotvorio bankovne garancije za projekt Babina Gora

Pula: Ministar ?ori? obišao Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun
Dusko Marusic/PIXSELL/Ilustracija
05.10.2023.
u 07:40

Prema optužnici, Mario Š. se teretio zbog onog što je počinio tijekom natječaja  iz lipnja 2022.  kada su traženi izvođači  za Centar gospodarenje otpadom Babina Gora. Radilo se o projektu tijekom kojeg su trebale biti izgrađene četiri pretovarne stanice, a ukupna vrijednost projekta bila je oko 24 milijuna kuna, odnosno oko 3,1 milijun eura bez PDV-a.

Marijo Š., kojeg je Ured europskog javnog tužitelja  (EPPO) tertio za krivotvorenje bankarske garancije prilikom prijave za sredstva iz EU fondova, priznao je krivnju i nagodio se s EPPO-om. Temeljem priznanja na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen je  uvjetno na godinu dana zatvora uz rok kušnje od četiri godine. Mora platiti i 1500 eura troškova sudskog postupka.

Prema optužnici, Mario Š. se teretio zbog onog što je počinio tijekom natječaja  iz lipnja 2022. kada su traženi izvođači  za Centar gospodarenje otpadom Babina Gora. Radilo se o projektu tijekom kojeg su trebale biti izgrađene četiri pretovarne stanice, a ukupna vrijednost projekta bila je oko 24 milijuna kuna, odnosno oko 3,1 milijun eura bez PDV-a.

VEZANI ČLANCI:

Za taj projekt raspisan  je javni natječaj kojim su se tražili izviđači  za četiri grupe radova. Prvi su se odnosili na izgradnje pretovarne stanice Karlovac, a vrijednost im je bila oko 7,3 milijuna kuna, (981.721 eura bez PDV-a). Drugi su se odnosili na izgradnju pretovarne stanice Slunj čija je vrijednost bila procijenjena na 6,3 milijuna kuna (844.284 eura bez PDV-a). Nadalje, trebala se izgraditi i pretovarna stanica u Ogulinu, a ti su radovi procijenjeni na oko 4,7 milijuna kuna (637.055 eura bez PDV-a), dok su radovi na izgradnji stanice u Podumu procijenjeni na 5,4 milijuna kuna (729.525 eura bez PDV-a.)

Spomenute radove, navodio je EPPO u optužnici, naručio je Centar za  gospodarenje otpadom Karlovačke županije, s tim da je nešto više od 72 posto radova trebalo biti  sufinancirano europskim sredstvima iz Kohezijskog fonda Europske unije u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.  Riječ je o novcu koji je  namijenjen smanjenu količina otpada koji se odlaže na odlagališta. Marija Š. EPPO je teretio da je tijekom spomenutog natječaja  priložio krivotvorene bankarske garancije. Bankarska garancija bila je jedan od uvjeta natječaja, a kada su se provjeravali pristigli dokumenti, Centru za gospodarenjem otpadom Karlovačke županije, nešto je očito bilo čudno. Nazvali su Erste banku i ispostavilo se da ta banka Mariju Š. nikakve garancije nije dala. Provjera se dogodila prije sklapanja ugovora o radovima, pa je natječaj u kolovozu lani poništen, a Marijo  Š. se našao u problemu s EPPO-om. Inače, tvrdio je da mu je banka dala garancije za radove na koje se prijavio i to od 140.000, 160.000 i 190.000 kuna.

Komentara 1

RO
ropa
12:21 05.10.2023.

Netočna informacija, radi se o projektu Babina Gora. U pravoj Babinoj Gredi nema ovakvih marifetluka :).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije