Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon od 1. lipnja

Evo koje uvjete morate ispunjavati da biste došli do oružja

oružje
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/2
21.04.2016.
u 17:21

Pri produženju oružnog lista neće se provoditi postupak utvrđivanja općih i posebnih uvjeta, utvrđivat će se samo zdravstvena sposobnost.

Iako je bivša Vlada namjeravala još prošle godine po hitnom postupku donijeti novi Zakon o oružju, tek se jučer na sjednici Vlade našao prijedlog novog zakona koji će se ubuduće zvati Zakon o nabavi i registraciji oružja građana. Neke su odredbe koje se odnose na proizvodnju i promet oružja, prijevoz, popravljanje i prepravljanje... iz važećeg zakona “preseljene” u prijedlog Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja o kojem se jučer također raspravljalo na Vladi.

Među novostima koje Zakon o nabavi i registraciji oružja građana donosi, a koji bi na snagu trebao stupiti prvog dana lipnja, jest i dokazivanje opravdanog razloga za nabavu oružja osobama koje ga kane imati radi osobne sigurnosti. Prijedlogom Zakona definirano je da takva osoba mora dokazati da joj je sigurnost ugrožena, odnosno mora navesti konkretne napade ili prijetnje koje je prijavila policiji. O utemeljenosti zahtjeva odlučit će povjerenstvo koje će imenovati ministar unutarnjih poslova.

Predlagatelj (MUP) u uvodnom dijelu zakona navodi da će se novim zakonom izbjeći nepotrebno administriranje i doprinijeti ekonomičnosti postupka jer, na primjer, osoba koja ima važeći oružni list za oružje koje je ranije nabavila pri svakom sljedećem zahtjevu za izdavanje odobrenja za nabavu oružja neće morati prolaziti postupak za utvrđivanje općih i posebnih uvjeta potrebnih za posjedovanje oružja. Postupak utvrđivanja općih i posebnih uvjeta, osim uvjeta zdravstvene sposobnosti, neće se provoditi ni pri produljenju valjanosti oružnog lista. No policija će u svako doba moći provjeriti ispunjava li osoba i dalje propisane uvjete.

Sudski vještak za vatreno i hladno oružje, bivši član protuterorističke jedinice policije i umirovljeni inspektor Dubravko Gvozdanović zakonske novine ne vidi isto kao i predlagatelj. On kaže da izmjene idu u pogrešnom smjeru i da je apsurdno da je streljivo “premješteno” u Zakon o eksplozivnim tvarima jer “oružje bez streljiva i nije oružje.

– Zakon o oružju jedan je od zakona koji se najviše mijenjao, a cilj tih izmjena zapravo se ne zna. Ne može se govoriti da će se zakonskim izmjenama povećati sigurnosti građana jer otkad su to osobe koje legalno imaju oružje prijetnja sigurnosti? Ili, liječnička potvrda izdaje se na rok od pet godina, a moj je liječnik dužan obavijestiti policiju ako dođe do promjene zdravstvenog stanja. Znači, potvrda bi trebala biti neograničenog roka valjanosti, a liječnik obiteljske medicine tu je da u svakom trenu javi promjene, bilo za pet godina ili dva dana. Sve se svodi samo na novo plaćanje pristojbi – kaže Gvozdanović.

Ne podržava ni odredbu po kojoj su smanjene novčane kazne za prekršitelje zakona, a smatra i da se nepovratno uništava nacionalno blago jer kolekcionari moraju staro oružje onesposobiti, čime takvo oružje gubi vrijednost.

>>Protiv novih pravila EU: Europljani ne daju oružje

Komentara 84

Avatar vatrogasac
vatrogasac
18:30 21.04.2016.

Nevjerovatni ridikulizam nekog birokratskog piskarala,zlostavlja se poštene građane koji žele legalno nabavit oružje.Kriminalci će i ovako il onako nabaviti isto i zasigurno to neće biti legalnim putem!

Avatar niko_svetinja
niko_svetinja
18:03 21.04.2016.

Gluposti, zasto judi ne mogu legalno imati oruzije, ovo je zakon iz bivse Jugoslavije, gdje Hrvat nije mogao legalno dobiti dozvolu gdje su nam trazili I dlaku u jajetu, a Sjerbi su dobijali odobrenje kada su htjeli, osobno sam 3 puta predavao za dozvolu u bivsoj drzavi I sva tri puta dobio odbionicu. Sramota

Avatar mason
mason
18:11 21.04.2016.

Cirkus od zakona. 15 milijuna Afrikanaca dolazi u Europu a njima treba razlog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije