Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glavna tema

'Uvjeren sam da se pokušava prisluškivati hrvatski politički vrh'

'US President Barack Obama (R) looks at German Chancellor Angela Merkel on a podium in front of the Brandenburg Gate at Pariser Platz in Berlin, Germany, 19 June 2013. Photo: Marcus Brandt/dpa +++(c)
Foto: 'Marcus Brandt/DPA/PIXSELL'
1/3
24.10.2013.
u 22:57

Ljutiti ministar 
De Maizière: Odnosi Njemačke i Amerike nikada više neće biti isti

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle pozvao je na hitni sastanak američkog veleposlanika u Berlinu zahtijevajući dodatno očitovanje o navodima da je američka obavještajna služba prisluškivala čak i mobitel kancelarke Angele Merkel. Prema izvorima iz njemačke vlade Westerwelle je veleposlaniku "natrljao nos" izražavajući bijes njemačke strane iako je još u srijedu navečer, samo nekoliko sati nakon otkrivanja prisluškivanja, glasnogovornik Bijele kuće ustvrdio da se mobitel Angele Merkel ne prisluškuje.

Izvor je Snowden

Otkrićem, koje je na temelju Snowdenovih informacija u srijedu objavio njemački časopis Der Spiegel, razumljivo, nije bila zadovoljna ni sama kancelarka koja je odmah nazvala Obamu u Bijeloj kući i poprilično mu žestokim tonom objasnila da je ovakav postupak među saveznicima i prijateljima neprihvatljiv.

– Unatoč svim izljevima bijesa njemačke javnosti i političara, mislim da nije otkriveno ništa novo. Jasno je da obavještajne službe pokušavaju prisluškivati komunikacije visokih političara drugih zemalja, a prijateljstvo s tim nema puno veze. Pa uvjeren sam i da talijanske službe pokušavaju prisluškivati hrvatski politički vrh, poznato je da su Slovenci u prošlosti nadzirali hrvatske komunikacije... To je poznato, ali je i vrlo neugodno kada izađe u javnost ili kada se o tomu nađu dokazi – kaže politički analitičar dr. Tvrtko Jakovina.

Iako je NSA samo dan prije optužena da je potajno u Francuskoj tijekom smo jednog mjeseca zabilježila 70 milijuna telefonskih razgovora, podaci o prisluškivanju njemačke kancelarke daju ovome potpuno novu dimenziju. Angela Merkel vodi danas najjaču i najutjecajniju članicu Europske unije, a njemački su odnosi s Washingtonom danas vjerojatno na najnižoj točki od Drugog svjetskog rata naovamo. Koliko je stvar ozbiljna, pokazuje i činjenica da se u istragu o prisluškivanju uključilo i njemačko državno odvjetništvo. I dok traje istraga što se doista zbivalo s komunikacijama Angele Merkel, jesu li i u kojoj mjeri njeni telefonski razgovori bili snimani, njemačka javnost ključa. Sjedinjene Države sve manje Nijemaca doživljava kao prave, istinske prijatelje. U tom smjeru ide i jučerašnja izjava njemačkog ministra obrane Thomasa de Maizièrea koji je komentirao skandal.

– Amerikanci i dalje ostaju naši prijatelji, no ovako nešto jednostavno se ne radi. Znam da se moje komunikacije nadziru, to je i za očekivati jer ja sam ministar obrane, no nisam očekivao da bi nadzirali i kancelarku. Ovo će imati velike posljedice, jednostavno ne možemo sve ignorirati i vratiti se odnosima kakvi su bili do srijede popodne, ustvrdio je Thomas de Maizière.

Koriste poziciju žrtve

Njemački analitičari u svojim nastupima pak nisu birali rječnik poput ministra obrane. Za jednog od njih prisluškivanje je najgora moguća uvreda Njemačkoj, drugi pak tvrdi kako je nadzor komunikacija Angele Merkel udarac u lice cijelom njemačkom narodu. Šef socijaldemokrata Sigmar Gabriel upozorio je da ovo prisluškivanje u pitanje dovodi pregovore o solobodnoj trgovini SAD-EU.

– Prijatelja se nikada ne špijunira – poručila je jučer Baracku Obami na summitu EU u Bruxellesu bijesna Angela Merkel.

>> Spiegel: Američka obavještajna služba prisluškivala i A.Merkel

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije