Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINSTAR MARIĆ

Uveli smo novu riječ u rječnik, suficit i javne financije dosad nisu dolazili u istu rečenicu

Zdravko Marić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
02.10.2017.
u 15:43

Zamoljen da prokomentira najavljeni prosvjed umirovljenika koji traže povećanje mirovina za nemalih 19 posto, Marić je istaknuo kako na to pitanje zbog svojih roditelja i susjeda gleda i pomalo subjektivno.

Turističku sezonu doista možemo ponovno okarakterizirati kao rekordnu. Jako je dobro da godinu za godinom imamo rekordne rezultate. To pokazuju svi fizički indikatori u smislu dolazaka i noćenja na mjesečnoj razini – rekao je ministar financija Zdravko Marić u Slavonskom Brodu, dodavši kako ćemo na detaljnije financijske pokazatelje ipak morati još malo pričekati. On je izrazio zadovoljstvo što punjenje proračuna na dnevnoj bazi ide u skladu s očekivanjima, čak i iznad toga, te istaknuo kako se ove godine zbog porezne reforme i značajnog smanjivanja poreza s posebnom pozornošću prate prihodi.

Prema njegovim riječima, država mora prvenstveno voditi računa o rashodnoj strani proračuna, dok prihodna strana mora biti efikasno prikupljena i mora se stvoriti prostor za spuštanje poreza i smanjenje javnog duga. Dodao je kako će ovo biti druga godina zaredom u kojoj će se smanjiti udio javnog duga u BDP-u, što je ocijenio jako dobrom viješću koju nije prepoznala samo domaća javnost, nego i međunarodne institucije.

- U prvih šest mjeseci na razini cijele države čak je ostvaren i blagi suficit, što stvarno pokazuje da odgovorno upravljamo proračunskim novcem. Malo ću se našaliti pa reći kako smo uveli jednu novu riječ u hrvatski rječnik, pošto suficit i javne financije do sada nisu dolazili u istu rečenicu – rekao je Marić.

Zamoljen da prokomentira najavljeni prosvjed umirovljenika koji traže povećanje mirovina za nemalih 19 posto, Marić je istaknuo kako na to pitanje zbog svojih roditelja i susjeda gleda i pomalo subjektivno. Rekao kako se ne može pomiriti sa činjenicom da je prosječna mirovina na razini ili nešto ispod 40 posto prosječne plaće, ali i upozorio kako u isto vrijeme imamo i vrlo nepovoljan omjer između zaposlenih i umirovljenika, koji je trenutno na razini od 1,16:1.

- Fiskalno i financijski gledano, sustav s takvim omjerom osiguranika i umirovljenika nije održiv i treba činiti sve što je moguće da se taj omjer popravli. Međutim, mi smo još prilikom izrade proračuna za 2016. praktično sve proračunske stavke rezali, skidali i racionalizirali izuzev mirovina. Isto je bilo i 2017., a i isto ide i za 2018. Predviđam određenu indeksaciju, ali ona je ipak u okviru onih mogućnosti koje proračun može podnijeti, dakle, na razini od oko dva do tri posto – zaključio je Marić.

Komentara 19

Avatar Becarina
Becarina
17:10 02.10.2017.

Ministar Maric spasio zemlju od bankrota napadaju ga lijevi i desni zajedno . Neki bi Bulja za ministra financija, neki Pernara "pa bez poreza, neki SDPejca pa ponovo u dugove! Samo naprijed covjece, svak s imalo pameti je uz tebe!!

DR
droza
20:50 02.10.2017.

Ukoliko RH i ove godine smanji ukupni javni dug, mogu samo reći, bravo Ministre Mariću i naklon do poda!

Avatar ivek
ivek
08:04 03.10.2017.

Ivo sanader unistil je HR suficit,,tak da ga je prebacil u svoj Djep

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije