Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marića pitali ostaje li ministar, evo kako je odgovorio

Na pitanje hoće li Vlada prihvatiti ponudu za dokapitalizaciju Đure Đakovića, Marić je odgovorio da nije sudjelovao u razgovorima te da u ovom trenutku ništa ne bi komentirao
14. rujna 2017. u 13:20 46 komentara 13772 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Odustajanje od poreza na nekretnine ne narušava poreznu reformu, rekao je ministar financija Zdravko Marić na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade, na kojoj je porez na nekretnine izbačen iz Zakona o lokalnim porezima. 

Zagreb: Sjednica Vlade Republike Hrvatske u Banskim dvorima Sjednica Vlade Vlada iz zakona izbacila porez na nekretnine

Jedna novinarka pitala ga je ostaje li ministar i kakva je njegova pozicija s obzirom na to da povlači dio svoje reforme, na što se Marić nasmiješio.

– Što se tiče moje pozicije i svega vezanoga za mene kao ministra financija, to znate i sami dobro od samog početka, mnogo puta smo uz nekoliko drugih tema u proteklih godinu i pol dana razgovarali o toj temi i o tome što i kako će biti nakon toga – odgovorio je Marić.

Marić, koji je na sjednici predstavio polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna, rekao je da gospodarski pokazatelji ukazuju na nastavak pozitivnih trendova: BDP je u porastu 2,7 posto, a rastu sve kategorije s proizvodne strane BDP-a.

– Od samog početka godine, Ministarstvo na dnevnoj bazi prati izvršenje proračuna. To nam je inače posao, a ove godine poglavito pojačano s obzirom na poreznu reformu koju smo implementirali – rekao je Marić.

– Vrlo se jasno vidi da porezni prihodi ne samo da su u porastu, već implementirajući kompletnu poreznu reformu kod dobrog se dijela prihoda vidi porast i iznad originalnog plana – rekao je Marić.

Zdravko Marić
1 / 28
Zagreb: Sjednica Vlade Republike Hrvatske u Banskim dvorima

Stimuliranjem raspoloživog dohotka utječemo i na pojačanu potrošnju, odnosno potražnju, dodao je.

Marić je rekao da su ti rezultati najbolji pokazatelj i dokaz da su poreznom reformom napravili dobru stvar za gospodarstvo i građane.

– Težit ću tome da porezni sustav bude stabilan, predvidljiv i dosljedan. To su stvari koje se ne mogu postići preko noći – rekao je Marić.

Novinari su ga pitali treba li očekivati rast cijena alkohola, cigareta i sličnih proizvoda, za koje je ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio dizanje poreza.

– Ministar Kujundžić sa svojim timom radi na jednom cjelovitijem rješenju jer mi, kao Vlada, takva rješenja i zagovaramo. Problematika zdravstva je evidentno tu. Svi smo itekako dobro svjesni dugova koji ostaju iz prijašnjih razdoblja, a neki od dugova se nažalost i dodatno kumuliraju. Evidentno je da je taj sustav potrebno unaprijediti da bi uz njegovu funkcijsku komponentu bio fiskalno i financijski održiv. Jedan dio toga vjerojatno će se odnositi i na prihodnu stranu – rekao je Marić.

Ima li mjesta za daljnje porezno rasterećenje za ispunjenje obećanja HDZ-a o smanjenju PDV-a?

– Računamo u nastavku mandata raditi na uvjetima da stvorimo situaciju za novi krug poreznih rasterećenja – rekao je Marić.

– Porezno rasterećenje sigurno možete očekivati u nastavku mandata, kako porezno, tako i neporezno – dodao je.

Na pitanje hoće li Vlada prihvatiti ponudu za dokapitalizaciju Đure Đakovića, Marić je odgovorio da nije sudjelovao u razgovorima te da u ovom trenutku zaista ništa ne bi komentirao.

Đuro Đaković Montaža ULAGAČI IZ KUVAJTA Đuro Đaković konačno kreće u dokapitalizaciju? Ministar financija Zdravko Marić DRŽAVNI PRORAČUN Najbolji rezultat unatrag 15 godina: Evo koliki je državni suficit Zdravko Marić ODGODA Ministar Marić progovorio o sudbini poreza na nekretnine i turističkoj sezoni

VIP izdvaja za Vas

  • zeze14:

    a s kojim razloga bi marić i vlada odbili ulaganje od 250 mil.kuna koje je ponuđeno pod istim uvjetima kakvi su bili pred mjesec dana i tada vlada nije htjela dati keš i dokapitalizirati Đuro Đaković, a taj novac firmi ... prikaži još!i je potreban za proširenje proizvodnje i dobivanje posla u kuvajtu

  • boris:

    sta ti je onda to trebalo?

  • carlo20:

    Odgledao sam na brzinu video gdje je Marić iznio puno pozitivnih podataka, a najzanimljiviji podatak je da su nam javne financije nakon dugo godina u prvih šest mjeseci u suficitu, to je naravno za medije koji šire svakodnevno apatiju i depresiju šok.