Naslovnica Vijesti Svijet

Ima 16, dignula je Europu na noge, a sada je nominirana za jednu od najprestižnijih nagrada

Sutra je planiran globalni prosvjed za klimu koji će se održati u preko 1500 gradova diljem svijeta. U Zagrebu prosvjed se održava u 12 i 30h na Europskom trgu.
14. ožujka 2019. u 15:26 4 komentara 510 prikaza
Greta Thunberg
Foto: Reuters

Greta Thunberg, 16-godišnja Šveđanka koja je organizirala učenićke prosvjede u Švedskoj, nominirana je za Nobelovu nagradu za mir, prenosi The Guardian.

Žene u ovogodišnjem prosvjednom maršu pod sloganom Glasne i borbene Noćni marš Prosvjedne povorke diljem Hrvatske: U Zagrebu tražili ostavku ministrice Murganić

Mlada Thunberg počela je sama protestirati još u kolovozu prošle godine čime je inspirirala učenike diljem svijeta. Prosvjedi najavljeni za petak trebali bi biti najmasovniji dosad jer bi se trebali održati u preko 1500 gradova i 105 država.

- Počašćena sam i zahvalna na ovoj nominaciji - rekla je Thunberg na Twitteru te pozvala na sutrašnje prosvjede - Sutra #štrajkamoškolu zbog naše budućnosti. I činimo to dokad god bude potrebno - 

Prosvjed je najavljen i u Zagrebu u petak u 12 i 30 s okupljanjem na Europskom trgu.

Novinari ispred Banskih dvora pročitali svih osam zahtjeva koje su uputili Vladi

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
  • damir.ilic.54:

    Naravno da ne postoji jedistveni stav. Niti znanstveni, niti politički. Nego su neki malo licemjerni, pa ako se slažu s stavovima djece, onda će reći da je u redu da protestiraju i da preskaču školu. AKo djele spolitička stajalištima s ... prikaži još! tom djecom, reći će da djeca nisu politički izmanipulirana, nego da su ispravno podučavana. Da slučajno djeca markiraju školu da dali prosvjed podrške prodaji Ine, onda bi rekli da djeca ne bi trebala sudjelovati u politici, da nije dobro da zbog politike preskaču školu i da su izmanipulirana od strane odraslih (jer se ne slažu sa političkim stavovima djece). Budimo objektivni, primjenimo jednake kriterije za poltičke stavove koje podupiremo i one koje ne podupiremo. Ili smo za to da djeca aktivno sudjeluju u poitici ili ne. Ako smo za, onda je u redu da stanke ulaze u škole i djele promoivne materijale, predstavljaju svoje ideje i slično.... Odakle oupće nastavnicima pravo da u vrijeme obvzne nastave promiču neke svoje osobne političke stavove, koji nisu u sklopu kurikuluma?

  • damir.ilic.54:

    Djeca nikada nisu politički aktivno sudjelovala u politici. Djeca nemaju pravo glasa, djeca nemaju pravo kandidiranja za izborima, djecanemaju pravo biti članovima stranke Djeci je zabranjeno sudjelovati u političkim predizborinim kampanjama. Naravno, zapravo je obratno . Ali tu zamjenjujte subjekt ... prikaži još! i objakt.Političkim strankama zabranjeno koristiti djecu u predizborne stvrhe i stranačke kampanje, stranlama je zabranjeno ulaziti u škole i provorita svoje političke ideje (uključujući i ove oko kojih se protestira). Jednostavno zato jer djeca nemaju znanja niti relusti da još racionalno prosuđuju. Ako se djete politički aktivira, to nužno znači da izmanipulirano. Slično kao i kod seksa odrasle osobe i djeteta. I kad djete samovoljno želi seks sa odraslom osobom, to s e smatra da je djete to ne želi, nego da je izmaipulirano od strane odrasle osobe. Naravno da se politika bavi djecom, Zato djeca imaju roditelje kojima je zatak da se birnu o njima i njihovim interesima, Pa ta djeca nemaju odgovornosti ni potpisati se na najobičniji obrazac, kamo da imaju moć rasuđivanja istine od nanipulacije. Ova djeca protestiraju kako su im odrasli rekli. Pa nije slučajno da u cijelom svijetu baš na ist dan svi pretestiraju. Ako oni koji su ih podučavali o klimi,ugljičnom dioksidu i slično imaju politički stav i preference, neka se slobodno sami aktiviraju, ali neka ne huškaju djecu da to čine.

  • YuBastards:

    Farsa. FUJ!!!