Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biljana Borzan u Londonu

Utrka za novo sjedište Europske agencije za lijekove

Biljana Borzan
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/3
10.02.2017.
u 11:45

Kada se to preračuna u tisuće noćenja u hotelima, večera, vožnji i drugih usluga ekonomska korist koju prisustvo EMA donosi gradu domaćinu je ogromna. Tome treba dodati i impuls koji bi dobili farmaceutski, istraživački i obrazovni sektor. Malo je reći da je EMA jackpot i ne čudi da vlade nekih zemalja EU troše velike resurse da bi je dobili, ističe Biljana Borzan

Kada Velika Britanija formalno pokrene proces razdruženja od EU, počinje i službena utrka za novo sjedište Europske agencije za lijekove, koje je trenutno u Londonu. Jedna je to od najvećih agencija Unije, londonska "centrala" prostire se na 265.450 četvornih metara, njihovu zgradu samo u 2015. posjetilo je 336 tisuća znanstvenih eksperata, pacijenata i zdravstvenih djelatnika. Agencija ima godišnji budžet veći od 300 milijuna eura, a zapošljava oko 900 visokokvalificiranih osoba.

- Postoje najave da će Europsko vijeće o novom sjedištu raspravljati već taj mjesec i odluku donijeti do ljeta. Države i gradovi koji imaju ozbiljne namjere su većinu posla već napravili i nadam se da naša Vlada ide u korak s razvojem događaja - izjavila je Biljana Borzan hrvatska europarlamentarka i predstavnica Europskog parlamenta za odnose s EMA. Ona je, naime, bila u dvodnevnom radnom posjetu sjedištu te agencije u Londonu.

- Kada se to preračuna u tisuće noćenja u hotelima, večera, vožnji i drugih usluga ekonomska korist koju prisustvo EMA donosi gradu domaćinu je ogromna. Tome treba dodati i impuls koji bi dobili farmaceutski, istraživački i obrazovni sektor. Malo je reći da je EMA jackpot i ne čudi da vlade nekih zemalja EU troše velike resurse da bi je dobili. Danska je Vlada u četvrtak objavila kandidaturu s pratećom dokumentacijom - kazala je Borzan.

S obzirom na to da će većina ozbiljnih kandidatura zadovoljavati tehničke i logističke kriterije, konačna odluka će, dodala je ona, "biti politička i donijet će je šefovi država članica u Europskom vijeću". U tome leži, stava je, prilika Hrvatske, jedne od nekoliko država članica koje još nemaju sjedište niti jednog tijela EU.

- Sve velike odluke u EU se donose kompromisom i dogovorom, pa će i ova. Naš premijer ima europskog iskustva i zna da ako nešto ne dobijemo danas da nam se piše plus za sutra. Stoga Hrvatska treba prionuti lobiranju i prezentirati ozbiljnu ponudu Vijeću i Komisiji - zaključuje Borzan.

>> Svi štite svoje, a nas kritiziraju zbog kupujmo hrvatsko

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
12:19 10.02.2017.

pošto mi ne gostimo niti jednu eu instituciju, ovo bi nam moglo lijepo upasti. ali mi sami moramo puno uložiti, neće baš eu nama dati novac za sve, od projekta do objekta. ali zanimljivo je to sa tim sjedištima agencijaja eu-a.... ove nove članice, njima ništa, one dobijaju nešto tipa kioska za autoosiguranje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije