Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stranačke članarine

Istražili smo: Evo koliko političari daju strankama

p
01.02.2017.
u 10:00

Zbog prazne stranačke blagajne SDP povećao članarine za dužnosnike koji primaju plaću iz mandata, najgore prošli europarlamentarci s 3000 kuna

Prazna stranačka blagajna, dva puta iscrpljena parlamentarnim izborima, ali i s dvije unutarstranačke bitke u zadnjih godinu dana, natjerala je SDP da povisi članarine. Ali ne običnim članovima. Teret će ponijeti SDP-ovci koji plaću zarađuju iz mandata i koji su do sada svi, bez obzira na plaće, plaćali isti iznos članarine i to 400 kuna mjesečno. Po novom modelu, koji je usvojen u subotu na Glavnom odboru, “najlošije” su prošli SDP-ovi EU parlamentarci Biljana Borzan i Tonino Picula te europski povjerenik Neven Mimica. Svi oni od veljače će svakog mjeseca u stranačku blagajnu morati uplatiti tri tisuće kuna jer zarađuju više od 20.000 kuna mjesečno.

Socijaldemokratski model

– Onako kako je Glavni odbor odlučio, ja ću plaćati. Uvijek sam davala za stranku i davat ću i dalje. Svi EU parlamentarci SDP-a u prvom mandatu davali su mjesečno 10 tisuća kuna Zakladi Ana Rukavina. Nama to nije strano – kaže Biljana Borzan.

Dužnosnici SDP-a s plaćama od 16 do 20 tisuća kuna, što je kategorija u koju spada dio saborskih zastupnika, plaćat će 1300 kuna dok će oni s plaćama od 12.500 do 16 tisuća mjesečno izdvajati 1000 kuna članarine.

Dužnosnici s plaćom od 10 do 12.500 kuna uplaćivat će 400 kuna, a članarina za one s plaćom od 7500 do 10 tisuća kuna iznosi 150 kuna. Za plaće iz mandata u iznosu od 4 tisuće do 7500 kuna članarina je 100 kuna, a za plaće od 1600 do 4 tisuće kuna, 70 kuna.

Promjenama u visini članarina SDP je, kažu u stranci, primijenio socijaldemokratski model te je iznos članarina smanjen za umirovljenike i zaposlenike s ispodprosječnim primanjima.

Obični, zaposleni članovi SDP-a tako će ubuduće plaćati 20 kuna članarine mjesečno dok će članovi koji primaju plaću manju od prosječne plaće plaćati pet kuna kao i umirovljenici. Oni koji pak primaju plaću i mirovinu manju od minimalne plaće plaćat će simboličnu jednu kunu, kao i studenti te nezaposleni članovi stranke. Inače, SDP je u 2016. godini od članarina zaradio 2,448.774,64 milijuna kuna. Koliko će zaraditi novim iznosima članarina u ovoj godini u SDP-u još ne znaju jer konačni izračun još nije napravljen.

Poboljšana naplata

I dok u SDP-u dižu članarine, u HDZ-u takvih planova nemaju. U toj stranci, iako ima oko 220.000 članova, obvezu plaćanja članarine ima 70.000 članova, potvrdio nam je glavni tajnik Gordan Jandroković. Ostalih 150.000 članova oslobođeno je članarine jer je riječ o nezaposlenima, studentima ili umirovljenicima s malim mirovinama. HDZ-ovim dužnosnicima članarina iznosi pet posto njihove plaće, pa tako, primjerice, Andrej Plenković, šef HDZ-a i premijer, koji ima plaću 18.236,78 kuna, plaća 911,83 kune stranačke članarine.

Članovima HDZ-a koji imaju plaću manju od 3000 kuna članarina iznosi 5 kuna, a onima kojima je plaća veća od 3000 kuna, članarina iznosi 10 kuna. HDZ je u 2014. godini od članarina uprihodio 3,2 milijuna kuna, a u 2015. godini HDZ je poboljšao naplatu i na članarinama zaradio 5,5 milijuna kuna. Budući da je HDZ imao priličnih problema s naplatom članarine jer nitko nije ni vodio računa tko plaća, a tko ne, tadašnji glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić krajem 2015. pokušao je uvesti obvezu da svi članovi HDZ-a moraju plaćati članarinu (osim nezaposlenih, studenata itd.) žele li koristiti stranačka prava i moći biti birani na stranačkim i ostalim izborima. Od toga se ipak odustalo jer se nisu sredile stranačke baze, ali točno su određeni iznosi članarina.

>> U HDZ-u imaju problem. Nitko u Saboru ne želi braniti Barišića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije