Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UTRKA PO KLJUČNIM DRŽAVAMA U POSLJEDNJEM VIKENDU UOČI IZBORA

Utrka po ključnim državama

01.11.2008.
u 21:38

Posljednji vikend uoči izbora za obojicu kandidata obilježen je ludom utrkom po državama koje su za svakog od njih važne kako bi u utorak postigli što bolje rezultate. No ciljevi demokrata Baracka Obame i republikanca Johna McCaina sasvim su drukčiji. Obamina kampanja smatra da je on obavio posao u nekim ključnim državama poput Ohija, Pennsylvanije ili čak Virginije i da sada treba krenuti na “neprijateljski” teritorij, države koje je Geroge Bush s vrlo velikom razlikom osvojio 2004. godine. Procjena da se u posljednji trenutak mogu dobiti izbori u Sjevernoj Dakoti, Georgiji i McCainovoj Arizoni i u državama u kojima podrška McCainu iz dana u dan opada, rezultirala je lavinom tv-spotova u tim državama.

Ujedinjenje zemlje
Taj potez nikako ne znači da se Obama bacio na te države zato jer su mu nužne za promjenu, već isključivo zato jer bi mu njihovo osvajanje pomoglo da lakše započe proces ujedinjavanja zemlje bude li izabran za predsjednika. U izbornoj noći moglo bi biti još dosta iznenađenja i nenadanih prelazaka država iz republikanske crvene u demokratsku plavu boju, a to se u ovom trenutku osobito odnosi na Sjevernu i Južnu Karolinu. David Axelrod, glavni arhitekt Obamine kampanje, kazao je kako je to odlučujući pokušaj da se proširi demokratski teritorij. “Bit ćemo vrlo agresivni zato jer je jedan od najtežih poslova koji bi Obamu mogao dočekati kao predsjednika upravo ujedinjavanje zemlje, koja je vrlo duboko podijeljena i razjedinjena”, zaključio je Axelrod.

McCain, s druge strane, petak je proveo na čak četriri skupa u Ohiju, koji je prije četiri godine bio glavno predizborno bojište, a vikend je započeo predizbornim skupovima u Virginiji. Komentatori tvrde da su i McCain i njegovi ljudi svjesni da gube izbore i da je sada jedino važno da poraz ne bude strašan, odnosno da Obamine pobjede budu što tanje. To je jedan od načina kako stranci olakšati da prebrodi teško razdoblje nakon izbora i da se što lakše i brže oporavi.

Strah od manipulacije
Prijevremeno glasovanje, koje omogućavaju 32 američke savezne države, također je jedna od glavnih predizbornih tema, zato jer nikada u povijesti nije bilo toliko glasača koji su pohrlili u dugačke redove kako bi svoju dužnost obavili prije utorka. Tako je u Floridi već glasovalo 30 posto birača, čekajući u redovima koji se počinju formirati već sat nakon ponoći, odnosno šest sati prije otvaranja birališta. Na nacionalnoj razini, procjenjuje se, do vikenda je glasovalo oko 17 posto birača, a kao glavni razlog njihova prijevremenog izlaska navode strah od kaosa na izborni dan i strah da bi njihovi glasovi mogli biti izmanipulirani.

Navala volontera
Još jedna velika priča koja postaje sve aktualnija kako se izbori približavaju je ona o volonterima i mladim ljudima. Obama je uspio skupiti toliko volontera da je to postao ogroman pokret koji je spreman da i na izborni dan obavi golemi posao mobiliziranja birača i pomaganja onima koji ne mogu sami na birališta.

“Radim za Obamu kao volonterka i pozivam sve svoje vršnjake da za njega glasuju zato jer ne želim da i moju generaciju zahvati ovaj ‘životni tsunami’ koji sada trpe moji roditelji. Vidim ih kako se muče i kako mi ne žele reći da će im uskoro biti jako teško platiti moju školarinu za koledž”, kazala je Joyce Tinsley iz Clevelanda.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije