Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Utočište na Žarkovici sve opasnije, Brian Davies proziva i hrvatsku Vladu

U mnogim mjestima u svijetu psi su u nevolji zbog ekonomskih teškoća, ali Dubrovnik je najbogatiji grad u Hrvatskoj i trebao bi se sramiti onoga što se događa, kaže Davies
11. listopada 2016. u 19:18 2 komentara 1091 prikaza
Žarkovica
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/5

Brian Davies, jedan od najpoznatijih svjetskih aktivista za zaštitu prava životinja, još jednom je istaknuo kako je zgrožen kampanjom koju gradonačelnik Dubrovnika vodi protiv volontera koji se brinu o napuštenim životinjama..

Ništa manje nije zgrožen ni odnosom gradonačelnika prema napuštenim psima, o kojima se u utočištu na Žarkovici cijelo vrijeme brine jedna žena - Sandra Sambrailo. Kako kaže, doznao je da su psi usred noći preseljeni, a nakon što su vraćeni gradonačelnik i dalje odbija dati potporu Žarkovici, ali i graditi novo sklonište.

- U utočištu nema ni vode ni struje, voda se nosi u kantama. I dalje se živi u strahu, boje se volonteri da će ponovno biti žrtve Grada čiji posao obavljaju, jer gradonačelnik ne radi ono što bi i po zakonu morao - rekao je i ponovno obećao potporu svoje organizacije "Mreža za životinje" naporima volontra da se izgradi novo sklonište.

Peticija na networkforanimals

- U mnogim mjestima u svijetu psi su u nevolji zbog ekonomskih teškoća, ali Dubrovnik je najbogatiji grad u Hrvatskoj i trebao bi se sramiti onoga što se događa. Bio sam impesioniran Hrvatskom i njezinih ljudima. Zato pozivam i hrvatsku Vladu da riješi ovaj problem - dodao je Davies. Osnivač IFAW-a, Međunarodnog fonda za dobrobit životinja, na svojoj je stranici networkforanimals pokrenuo i peticiju, a u njezinom tekstu između ostalog je napisao:

- Zima dolazi i 300 napuštenih pasa u Dubrovniku suočili bi se sa smrću da ih nisu zbrinuli volonteri, ljubitelji životinja.Ovi hrabri ljudi stvorili su sklonište jer grad Dubrovnik ignorira hrvatski Zakon za zaštitu životinja i nije osigurao adekvatno sklonište za napuštene životinje. Pozivamo Ministra poljoprivrede i gradonačelnika grada Dubrovnika da prekinu ovu sramotnu situaciju i djeluju odmah kako bi osigurali sve potrebno da psi prežive zimu i da žurno krenu s izgradnjom sigurnog utočišta za pse.

Zima sve bliža

Vremena više nema, situacija na Žarkovici svakim je danom sve gora, a zima sve bliža.

- Gotovo 100 pasa tijekom grmljavinskog nevremena stislo se tamo gdje je njihov čovjek, alfa čopora, u stari kontejner koji je drhtao od siline vjetra i kiše. Jednako kao i mi od straha. Sjetim se u ovakvim noćima svih molitvi iz djetinjstva. Hvala gradskim ocima na brizi i rješavanju problema. Trebamo li održati još koji sastanak prije nego netko pogine? Ili više ni to nema smisla? - napisala je Sandra Sambrailo na Facebooku nakon posljednjeg nevremena.

A bure, kiše i loše vrijeme tek stiže. Kako preživjeti do proljeća, brine li to ikoga od gradskih otaca?

Zagreb: Premijer Plenković o gospodarskim mjerama Vlade zbog koronavirusa
PREVENCIJA
Vlada održala telefonsku sjednicu: Zatvaraju se ovi granični prijelazi
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
  • killthesnake:

    Sramota za grad kao što je Dubrovnik !

  • una1:

    Gradonačelniče,imate li imalo empatije prema nemoćnim stvorenjima koji ovise o nama ljudima.Amen.