Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vikend u Kostreni

Utječe li ronjenje na osobe s s ozljedom kralježnične moždine?

Ronjenje u Kostreni
Goran Kovacic/PIXSELL
11.10.2013.
u 12:27

Kod deset ronilaca, sudionika ovoga istraživanja, kao posljedica ozljede kralježnične moždine nastalo je stanje paraplegije. Kreću se isključivo uz pomoć invalidskih kolica, dok su ostali ronitelji bez invaliditeta.

Čak 20 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije okupit će se ovoga vikenda u Kostreni gdje će u istoimenom ronilačkom klubu biti održano prvo svjetsko istraživanje o utjecaju ronjenja s bocom na osobe s ozljedom kralježnične moždine. Istraživanje će se odvijati u organizaciji International Association for Handicapped Divers (IAHD Adriatic) i suradnji s Institutom za fiziologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, Slovenija.

Kod deset ronilaca, sudionika ovoga istraživanja, kao posljedica ozljede kralježnične moždine nastalo je stanje paraplegije. Kreću se isključivo uz pomoć invalidskih kolica, dok su ostali ronitelji bez invaliditeta. Cilj je vidjeti postoje li razlike u utjecaju ronjenja s bocom na njih i koje su razlike.

IAHD Adriatic međunarodni je savez koji od 2002. provodi program ronjenja za osobe s invaliditetom kroz koji je do danas prošlo više desetaka osoba. Pokazalo se da ronjenje subjektivno pozitivno utječe na psiho-fizičko zdravlje osoba s invaliditetom, no mjerljivi medicinski pokazatelji za sada ne postoje nigdje u svijetu. Time je ovo istraživanje još značajnije.

>> Ronjenje za osobe s invaliditetom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije