Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anto Đapić:

'Utemeljenje hrvatske republike u BIH preduvjet je opstanka BIH kao države'

Foto: PRESS
1/4
10.11.2019.
u 12:17

Anto Đapić i biskup Komarica razmijenili su iskustva, analize i ocjene stanja Hrvata katolika u Republici srpskoj, koji je ocijenjen kao vrlo složen i težak, te je istaknuta potreba uključivanja hrvatskih institucija u rješavanju tih problema.

Anto Đapić, predsjednički kandidat stranke DESNO, obišao je BIH, a u Mostaru je govorio o svome izbornom programu i o ključnim pitanjima sadašnjega političkoga trenutka, ali i "vrlo nepovoljnom te inferiornom položaju Hrvata u BiH". Naglasio je kako je "utemeljenje hrvatske republike u BIH preduvjet rješenja problema Hrvata u BIH i uopće preduvjet opstanka BIH kao države". Odao je počast Blažu Kraljeviću i poginulim HOS-ovcima u Kruševu te se uputio na molitvu Blaženoj Djevici Mariji u Međugorje.

- Na svome obilasku BIH, Anto Đapić je i nazočio Svetoj misi zadušnici u znak sjećanja na okrutno ubojstvo tridesetogodišnjeg svećenika Ivana Grgića u župi sv. Ivana Krstitelja u Gornjoj Ravskoj, općina Ljubija .Misu zadušnicu je predvodio banjolučki biskup Franjo Komarica. Mučki ubijeni svećenik Ivan Grgić rođeni je Baranjac, iz mjesta Duboševica, a zločinački je ubijen 8.studenog 1992 godine od strane srpskih ratnih zločinaca. Biskup Komarica naglasio je mučeničku smrt pokojnog župnika Ivana kao najočitiji izraz spremnosti umiranja za vjeru i domovinu i potrebu daljnje borbe za uzdizanje velečasnog Grgića na čast oltara - izvijestio je Vedran Novokmet, voditelj izbornog stožera.

Anto Đapić i biskup Komarica razmijenili su iskustva, analize i ocjene stanja Hrvata katolika u Republici srpskoj, koji je ocijenjen kao vrlo složen i težak, te je istaknuta potreba uključivanja hrvatskih institucija u rješavanju tih problema.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Denis Plamenac
Denis Plamenac
12:45 10.11.2019.

Mislim da pitanje hrvatske republike unutar BiH traži konsenzus svih stranaka u RH i hrvatskih stranaka u BiH. Za treći entitet trebaju biti svi jer je očito da je on potreban. Ali treba postaviti uvjet da se nikada i nii u kakvim okolnostima ne traži izdvajanje toga entiteta i priključenje RH. BiH je (i) hrvatska država i ukoliko se to učini RS će odnijeti dio te hrvatske države u Srbiju, a to se ne smije dopustiti.

BU
Bubalamala
14:10 10.11.2019.

Neka se Hrvati u BiH opredijele za jednu domovinu za jedno državljanstvo, da se vidi koliko ih ima i dali je to dovoljno za treći entitet !

ZI
zip123
15:55 10.11.2019.

Ti si se stvarno pogubio.Zivo me zanima sta bi pokojni Blaz rekao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije