Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Utemeljenje hrvatske republike u BIH preduvjet je opstanka BIH kao države'

Anto Đapić i biskup Komarica razmijenili su iskustva, analize i ocjene stanja Hrvata katolika u Republici srpskoj, koji je ocijenjen kao vrlo složen i težak, te je istaknuta potreba uključivanja hrvatskih institucija u rješavanju tih problema.
10. studenoga 2019. u 12:17 4 komentara 445 prikaza
Foto: PRESS
Pogledajte galeriju 1/4

Anto Đapić, predsjednički kandidat stranke DESNO, obišao je BIH, a u Mostaru je govorio o svome izbornom programu i o ključnim pitanjima sadašnjega političkoga trenutka, ali i "vrlo nepovoljnom te inferiornom položaju Hrvata u BiH". Naglasio je kako je "utemeljenje hrvatske republike u BIH preduvjet rješenja problema Hrvata u BIH i uopće preduvjet opstanka BIH kao države". Odao je počast Blažu Kraljeviću i poginulim HOS-ovcima u Kruševu te se uputio na molitvu Blaženoj Djevici Mariji u Međugorje.

Čelnik stranke Desno o državnim praznicima Đapić: 'Pad Vukovara ne smije biti blagdan jer u toj smrti i užasu nema ničega u čemu bi bilo primjereno praznikovanje ili blagdansko slavlje'

- Na svome obilasku BIH, Anto Đapić je i nazočio Svetoj misi zadušnici u znak sjećanja na okrutno ubojstvo tridesetogodišnjeg svećenika Ivana Grgića u župi sv. Ivana Krstitelja u Gornjoj Ravskoj, općina Ljubija .Misu zadušnicu je predvodio banjolučki biskup Franjo Komarica. Mučki ubijeni svećenik Ivan Grgić rođeni je Baranjac, iz mjesta Duboševica, a zločinački je ubijen 8.studenog 1992 godine od strane srpskih ratnih zločinaca. Biskup Komarica naglasio je mučeničku smrt pokojnog župnika Ivana kao najočitiji izraz spremnosti umiranja za vjeru i domovinu i potrebu daljnje borbe za uzdizanje velečasnog Grgića na čast oltara - izvijestio je Vedran Novokmet, voditelj izbornog stožera.

Anto Đapić Anto Đapić: Milanovića pitam zašto je donio lex Perković, predsjednicu zašto je ugostila Vučića i Škoru zašto je Tito dobar

Anto Đapić i biskup Komarica razmijenili su iskustva, analize i ocjene stanja Hrvata katolika u Republici srpskoj, koji je ocijenjen kao vrlo složen i težak, te je istaknuta potreba uključivanja hrvatskih institucija u rješavanju tih problema.

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
 • Stipan:

  Bravo Ante i samo hrabro

 • Avatar Denis Plamenac
  Denis Plamenac:

  Mislim da pitanje hrvatske republike unutar BiH traži konsenzus svih stranaka u RH i hrvatskih stranaka u BiH. Za treći entitet trebaju biti svi jer je očito da je on potreban. Ali treba postaviti uvjet da se nikada i ni ... prikaži još!i u kakvim okolnostima ne traži izdvajanje toga entiteta i priključenje RH. BiH je (i) hrvatska država i ukoliko se to učini RS će odnijeti dio te hrvatske države u Srbiju, a to se ne smije dopustiti.

 • Bubalamala:

  Neka se Hrvati u BiH opredijele za jednu domovinu za jedno državljanstvo, da se vidi koliko ih ima i dali je to dovoljno za treći entitet !