Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lažni računi

Utajom poreza oštetili državni proračun za gotovo 17 milijuna kuna

Hrvatske kune
Dubravka Petric/PIXSELL
13.01.2021.
u 12:09

Međusobno su ispostavljali lažne račune koje nisu plaćali, a koje su prikazivali u poslovnim knjigama.

Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta PU vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjakom i 48-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta kojima su stekli ne pripadajuću imovinsku korist na štetu državnog proračuna u iznosu od gotovo 17 milijuna kuna.

Prema navodima policije osumnjičeni su u razdoblju od svibnja 2016. do svibnja 2019. godine, kao odgovorne osobe zadruge i više trgovačkih društava sa sjedištima u Vinkovcima, koristeći zakonsku mogućnost da zadruga ostvaruje pravo na pretporez odmah po zaprimanju računa neovisno o plaćanju usluga, međusobno ispostavljali lažne račune koje nisu plaćali, a koje su prikazivali u poslovnim knjigama. Na taj način, neosnovanim iskazivanjem pretporeza po lažnim računima, umanjili su porezne obveze koje su bili dužni plaćati, a čime su oštetili državni proračun za više od 16.946.000 kuna.

Tijekom istrage utvrđeno je kako su u tom razdoblju, suprotno zakonskim propisima, osumnjičeni poslovne knjige vodili na temelju nevjerodostojnih knjigovodstvenih isprava i na taj način onemogućili preglednost poslovnih događaja.

- Osumnjičeni su danas, 13. siječnja predani pritvorskom nadzorniku PU te protiv njih slijedi kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Utaja poreza ili carine“, „Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga“ i „Krivotvorenje službene ili poslovne isprave“ Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima, izvijestili su iz PU.

Video - Načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić o milijunskoj pronevjeri novca iz proračuna

Komentara 1

DU
Deleted user
12:31 13.01.2021.

Zar samo toliko, pa mislim da Crkva barata s puno većim iznosima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije