Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOČINAČKO UDRUŽENJE

Poreznim malverzacijama oštetili državu za više od pet milijuna kuna

Policija
Sanjin Strukic/PIXSELL
14.11.2020.
u 08:05

Osmero uhićenih tereti se za pomaganje u tom nedjelu te su dovedeni pritvorskom nadzorniku zagrebačke policije dok se 45-godišnjaka iz Zagreba, uz utaju poreza sumnjiči da je organizirao zločinačko udruženje

Devet osoba i jednu zagrebačku tvrtku bjelovarsko-bilogorska policija osumnjičila je da su poreznim malverzacijama u sklopu zločinačkog udruženja u dvije godine oštetili državni proračun za više od pet milijuna kuna. 

Osmero uhićenih tereti se za pomaganje u tom nedjelu te su dovedeni pritvorskom nadzorniku zagrebačke policije dok se 45-godišnjaka iz Zagreba, uz utaju poreza sumnjiči da je organizirao zločinačko udruženje, izvijestila je u petak navečer bjelovarsko-bilogorska policija.

Vođa skupine je, utvrdila je policija kao vlasnik trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu u zajedničkom djelovanju s ostalim osumnjičenicima umanjivao obvezu poreza na dodanu vrijednost svom trgovačkom društvu. 

Ostali osumnjičenici organizirali su nabavu robe za osumnjičenu tvrtku pri čemu su, tvrdi policija, omogućili umanjivanje poreza za prošlu i ovu godinu, iskazujući pritom pretporez po nevjerodostojnim ulaznim računa više tvrtki u vlasništvu 48-godišnjeg i 35-godišnjeg suosumnjičenika.

Državni proračun time su oštetili za najmanje 5,1 milijuna kuna pri čemu su se osmorica osumnjičenika okoristila za najmanje 2,2 milijuna kuna. 

Kriminalističko istraživanje policija je obavila u suradnji s Ravnateljstvom policije i samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija te u koordinaciji s Uskokom kojem je osumnjičenike kazneno prijavila. 

Tijekom istraživanja pretraženo je više osoba, objekata i vozila kod kojih je policija pronašla  višemilijunski iznos novca u gotovini, veću količinu poslovne dokumentacije, pečata trgovačkih društava, mobilnih telefona, računala i medija za pohranu digitalnih podataka.

 

 

>> Pogledajte i ovaj video: Istražitelji su nadzirali razgovore Josipe Rimac u vozilu: "Kada sve to prođe, sigurno imaš svojih 500.000 kuna..."

 

Ključne riječi

Komentara 2

MI
miki45
14:59 15.11.2020.

zasto da pisu njihova imena pa posle ce dobiti jos odgovornija radna mjesta valjda to razlog niti imene prezimene firme nesto kao --lid zbunjen

DU
Deleted user
19:32 14.11.2020.

Kakav je to teški zločin porezna utaja ili porezna malverzacija? Za mene osobno zločinačko udruživanje je udruživanje za počinjenje teških krivičnih dijela gdje ima sile i krvi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije