Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPARLAMENT

Usvojeni svi Piculini amandmani na izvješće o TTIP-u

Tonino Picula
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
28.05.2015.
u 13:52

Među amandmanima je i onaj vezan uz vizni režim sa SAD-om

Svih sedam amandmana koje je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula uložio na izvješće zastupnika Bernda Langea o sporazumu TTIP, danas je usvojio Odbor za međunarodnu trgovinu (INTA) u Bruxellesu kao nadležni odbor za taj sporazum, izvijestio je Piculin ured.

Među amandmanima je i onaj vezan uz vizni režim sa SAD-om kojim se napominje "da je ukidanje viza od ključne važnosti za europske pružatelje usluga te da u kontekstu pregovora treba povećati politički pritisak na SAD kako bi se zajamčio puni vizni reciprocitet i jednak tretman za sve građane EU-a, bez diskriminacije određenih država članica". Uvršten je i amandman kojim Picula poziva da se u TTIP uvrsti posebno poglavlje o malim i srednjim poduzećima “koje ima za cilj da se zajedničkom predanošću obiju pregovaračkih strana stvore nove mogućnosti za europska mala i srednja poduzeća u SAD-u, kao što je ukidanje zahtjeva za dvostruku certifikaciju, uvođenje 'fast-track' procedure na granici ili ukidanje određenih carinskih stopa koje i dalje postoje”.

Glasovanje o konačnom izvješću o TTIP-u bit će tijekom plenarne sjednice u lipnju.

>> Laburisti interpelacijom traže detaljne informacije o TTIP-u

>> 'Hrvatskoj je dugoročno u interesu da ostane GMO-free zemlja'

Komentara 4

DJ
djure1
20:12 28.05.2015.

ISDS mehanizam je ugrađen u međunarodni Energetski sporazum iz 1994. godine. Njemačka vlada nakon potresa i nuklearne katastrofe u Fukushimi 2011. godine donosi odluku da će postepeno zatvoriti sve nuklearne elektrane u Njemačkoj i okrenuti se korištenju obnovljivih izvora energije. Švedska energetska korporacija Vattenfall podnosi tužbu protiv vlade Savezne republike Njemačke za iznos od 3.7 milijardi eura. Na temelju istog sporazuma i ISDS-a krajem 2014. godine i mađarski MOL tuži Republiku Hrvatsku.Proizvođač duhana Philip Morris tuži Urugvaj i Australiju za iznose od nekoliko milijardi dolara jer Urugvaj zahtijeva da kutije cigareta imaju grafičke oznake o štetnosti pušenja, a Australija zahtijeva da se cigarete prodaju u neoznačenim kutijama, bez imena proizvođača.Ekvador je prisiljen platiti 1.77 milijardi dolara Occidental Petroleumu zbog prekida ugovora o bušenju nafte nakon što je ta kompanija kršila ekvadorske zakone. U obrnutom smjeru, isti sud je odbacio tužbu ekvadorske vlade protiv tvrtke Chevron za zagađenje amazonske prašume u iznosu od 19 milijardi dolara iako su dokazi za to zagađenje bili obilni.Argentina, kao odgovor na financijsku krizu, 2001. godine zamrzava cijene struje i vode te devalvira valutu. Kao odgovor dobiva više od 40 tužbi internacionalnih korporacija te je osuđena, u slučajevima završenima do 2008., na isplatu ukupno 1.15 milijardi dolara odštete. I tako dalje i tako dalje...

DJ
djure1
20:27 28.05.2015.

Zar je normalno da Biljanu Borzan specijalci uvlde i zajnu lrostoriju na 15 minuza da oszavi sve stvari i smike pogledat sporazum bez da ga igdje spominje..pa ne bi da je sveti gral ?? Zasto tolika tajnost ako se nista ne skriva ?? Kad smo mi dali da eu odlucuje o svemu zivome bez da nas ista pita??

Avatar nekakav
nekakav
07:27 01.06.2015.

a koje su to amandmane uopće i odbili? ovime se pokušava stvoriti dojam u javnosti da europarlamentarci vode brigu o europi, i da neće dozvoliti neko kukavičje jaje. samo se o dojmu radi, sve je već napisano i sve sese zna, znaju oni koji trebaju znati. baš me zanima tekst kojeg će dobiti naši saborski zastupnici, i dal će ti materijali koji će s vlade otići u sabor biti javno objavljeni. toliko o demokraciji, slobodi, neovisnosti. a kao, putin je glavna opasnost za europu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije