Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA

Usvojen zaključak o redovitoj reviziji programa odlaganja RAO i ING NE Krško

NE Krško
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
16.01.2020.
u 10:49

Periodične revizije programa razgradnje i odlaganja posebice su važne zbog promjena tehnologija, ali i cijena te procjene ulaganja, naglasio je ministar Ćorić.

Vlada je u četvrtak usvojila zaključak kojim prima na znanje sažetak treće revizije Programa odlaganja radioaktivnog otpada (RAO) i istrošenoga nuklearnog goriva (ING) Nuklearne elektrane Krško (NEK), što je redovita revizija tih programa koja se obavlja svakih pet godina.

Napominjući kako će se i od Hrvatskog sabora tražiti prethodna suglasnost o zauzimanju stajališta hrvatskog izaslanstva u međudržavnom povjerenstvu o potvrđivanju tih programa, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na sjednici je kazao da je to sukladno ugovoru hrvatske i slovenske Vlade o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz ulaganje, iskorištavanje i razgradnju NEK-a.

"Periodične revizije programa razgradnje i odlaganja posebice su važne zbog promjena tehnologija, ali i cijena te procjene ulaganja", naglasio je ministar.

NE Krško
1/8

On je i na čelu Međudržavnog povjerenstva s hrvatske strane, koje je odlučilo prihvatiti projektni zadatak za izradu Treće revizije tih programa, a koju su pripremali NEK, Agencija za radioaktivni otpad iz Slovenije (ARAO) te Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva NEK-a.

Ministar Ćorić kazao je i da ti programi sadrže opis aktivnosti i procjenu troškova razgradnje nuklearne elektrane nakon prestanka rada, a koji je predviđen za 2043. godinu, kao i prijedlog moguće podjele i preuzimanja radioaktivnog otpada, kriterije prihvatljivosti za odlaganje te rokove i troškove zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva.

Sažetak sadrži i sve bitne informacije vezane za procjenu navedenih troškova.

Javna rasprava o tome provedena je od 15. studenoga do 15. prosinca 2019., a dokument i sve prateće studije su dostupni i na mrežnim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije