Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon odluke Vrhovnog suda

Usvajanjem žalbi Gizele Đureković otvoren put za izručenje Mustača?

Zdravko Mustač i Anto Nobilo
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
07.03.2014.
u 17:43

Glasnogovornik suda u Velikoj Gorici Ante Zeljko, potvrdio nam je da je proces u povodu EUN-a za Mustača vraćen pred novo vijeće

Vrhovni sud još u četvrtak usvojio je žalbe Gizele Đureković, supruge u Njemačkoj ubijenog Stjepana Đurekovića, u postupku koji se u povodu europskog uhidbenog naloga protiv Zdravka Mustača vodio u Velikoj Gorici. Vrhovni sud joj je u povodu žalbi odvjetnika Siniše Pavlovića priznao kao oštećenici status stranke u postupku u povodu EUN-a te je ukinuo odluku Županijskog suda u Velikoj Gorici kojom je odbijena predaja Mustača Njemačkoj. Novi postupak protiv Mustača na Županijskom sudu u Velikoj Gorici održat će se pred novim sudskim vijećem, odredio je Vrhovni sud, što nam je potvrdio i glasnogovornik Županijskog suda u Velikoj Gorici, sudac Ante Zeljko. To znači da su stajališta prvostupanjskog suda još jednom na Vrhovnom sudu u potpunosti odbačena.

Podsjećamo, sud u Velikoj Gorici odlučio je odbiti EUN za Mustača, za razliku od vijeća Županijskog suda u Zagrebu pod predsjedanjem suca Ivana Turudića koje je u povodu istog ubojstva odlučilo izručiti Josipa PerkovićaSud u Velikoj Gorici odlučio je da je zastara kaznenog progona u Hrvatskoj bez obzira na to što se ne provjerava tzv. dvostruka kažnjivost, relevantan razlog za odbijanje EUN-a, te da je u konkretnom slučaju nastupila 2008.

Odvjetnik Siniša Pavlović pak žalio se na tu odluku pozivajući se na sudska tumačenja koja su u međuvremenu dobila višestruku potvrdu na Vrhovnom sudu te se sada ta stajališta mogu smatrati ustaljenom sudskom praksom. Prema tom stavu, za 32 kaznena djela, kojima pripada i ubojstvo, kod odlučivanja o EUN-u ne razmatra se postojanje tzv. dvostruke kažnjivosti, pa se stoga i ne utvrđuje je li po domaćem pravu nastupila zastara.

O takvoj ustaljenoj sudskoj praksi Vrhovnog suda morat će kod ponovnog odlučivanja voditi računa i sud u Velikoj Gorici. Kako taj sud ima pet sudaca kaznenog odjela, čuli smo da bi mogli imati problema u sastavljanju drugog vijeća, ali sudac Zeljko nam je to demantirao.

>> I Mustač pušten, oduzete mu putovnica i osobna iskaznica

>> Vrhovni sud bi izručio i Mustača da se DORH žalio

Komentara 33

DU
Deleted user
17:53 07.03.2014.

Nevine Hrvatske zrtve vape za pravdom i pravednoscu! Hvala Vrhovnom sudu.

SW
swic
17:53 07.03.2014.

Neka sad zajedno kukuricu obadva

SW
swic
17:54 07.03.2014.

Sad budete vidjeli Milance se vraca iz Australije prije isteka godisnjeg

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije