Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MATO PALIĆ

Ustavnopravni stručnjak analizirao Milanovićevo priopćenje: 'Puno politiziranja, a nimalo činjenica'

Osijek: Mato Palić, ustavni stručnjak
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/4
09.02.2024.
u 22:40

Čistom manipulacijom Palić je nazvao navod Milanovića da bi se sigurnosnom provjerom Turudića ''otkrile činjenice o vezama glavnog državnog odvjetnika s kriminalnim miljeom i HDZ-om''

Današnje priopćenje iz Ureda Predsjednika RH sadrži neke pravne pogreške na koje se treba kratko osvrnuti, istaknuo je to ustavnopravni stručnjak Mato Palić u svojoj objavi na Facebooku koju je podijelio. Naime, radi se o priopćenju Zorana Milanovića koje se dotiče izbora Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, u jeku političke prašine koja se digla u proteklih tjedan dana. U oštrom priopćenju koje je u petak poslijepodne stiglo s Pantovčaka, Zoran Milanović proziva premijera za laganje kad je rekao da nije mogao tražiti sigurnosnu provjeru Turudića. Za Andreja Plenkovića kaže da je ovladao Kardeljevom tehnologijom komuniciranja te da je sam sebe prokazao kao muljatora. 

Prvenstveno, Palić smatra kako pravno nije točna tvrdnja Milanovića da je Vlada ovlaštena od SOA-e tražiti sigurnosnu provjeru sukladno Zakonu, na što je ranije upozorila i Vlada u svom odgovoru. ''U Zakonu o sigurnosnim provjerama ne postoji odredba po kojoj bi to bilo moguće. Jedina odredba koja je vezana uz sigurnosne provjere osoba koje su postupku imenovanja na dužnost je članak 13. stavak 1. alineja 1. koja propisuje da se temeljna sigurnosna provjera provodi za osobe koje se imenuju ili su imenovane na dužnost NA ZAHTJEV ČELNIKA TIJELA'', objasnio je.

>> VIDEO FOTO Burna rasprava zbog Turudića. Oporba na kraju napustila Sabor: '...zabili ste zadnji čavao u lijes!'

Osijek: Mato Palić, ustavni stručnjak
1/57

- Dakle, bez zahtjeva čelnika tijela u koje se nekoga imenuje ili je već ranije imenovan se ne može provesti provjera. Premijer nije čelnik tijela u koje je imenovan Ivan Turudić - objasnio je. Osim toga, ustavnopravni stručnjak upozorava i kako pristanak Turudića za provođenje sigurnosne provjere nije temelj da bi se ona izvršila.

- Taj pisani pristanak nije nikakav pravni temelj za provođenje sigurnosne provjere kako se to navodi u priopćenju. Zašto je taj pristanak naveden u javnom pozivu? Zato što je tako propisano u odredbama Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću koje se odnose na imenovanje zamjenika Glavnog državnog odvjetnika jer po Zakonu u DORH-u glavni državni odvjetnik mora ispunjavati uvjete za zamjenika - objasnio je.

POVEZANI ČLANCI:

Čistom manipulacijom Palić je, piše u njegovoj objavi, nazvao navod Milanovića da bi se sigurnosnom provjerom Turudića ''otkrile činjenice o vezama glavnog državnog odvjetnika s kriminalnim miljeom i HDZ-om''. 

- Posljednja sigurnosna provjera iz 2019. godine i dalje važi. Prema Zakonu o sigurnosnim provjerama moguće su i dopune, a SOA je obvezna izvijestiti tijelo koje je zatražilo provjeru ukoliko dođe do bilo kakvih novih informacija koje bi predstavljale moguće sigurnosne zapreke. Dakle, puno politiziranja i nimalo prava i činjenica - poručio je Palić. 

>> VIDEO Milanović komentirao poruke i Turudića

Komentara 28

Avatar antikomunist1
antikomunist1
23:14 09.02.2024.

Taj stručnjak briljantno je obrazložio činjenice! Iz toga zaključujem kako je Milanović vješto pokušao zaobići istinu i manipulirati običnim ljudima koji sve, vezano uz pravo, ne mogu znati.

BA
bacenheider
23:05 09.02.2024.

Po Ustavu R.H. predsjednik nema nikokove ovlasti po pitanju Drzavnog odvjetnika,vec je u ingerenciji Vlade R.H. Isti slucaj imali smo i sa glavnim ravnateljem VONSA gdje ravnatelj predlaze Ministar obrane,a predsjednik republike i Vlade se time mogu slozit,a i ne i tad ministar obrane mora predlozit drugog kandidata,a nikako predsjednik kako je Milanovic htio.

DU
Deleted user
01:00 10.02.2024.

naravno da je sve rekla kazala, pa citava ova megalomanska kradja hrvatske imovine nasljedjene i tekuce je zasnovana na dokazi pa si kriv zato vrhuska i postavlja suce i dorh prema vlastitim potrebama a mi ostali mozemo pisati u vjetar nadajuci da nam nece prskati u usta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije