Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladina kampanja ide još sutra

Ustavnom sudu nije dokazano da Vlada s kampanjom grubo krši proceduru

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
09.05.2019.
u 12:23

Vlada je u svom očitovanju navela kako su za medijsku kampanju koju nazivaju informativnom u svrhu promoviranja cjelovite mirovinske reforme, ukupno od 17. listopada 2018. kad je krenula, potrošili 3,7 milijuna kuna

Ustavnom sudu nisu predočeni dokazi koji bi ukazivali na to da su Vlada odnosno Ministarstvo rada i mirovinskog sustava korištenjem proračunskih sredstava ili na drugi način grubo kršili pravila demokratske procedure, odnosno da su postupali na način koji faktično dokida ili ozbiljno nauštava pravo građana na izjašnjavanje o potrebi da se zatraži raspsivanje referenduma, niti su se u vezi s time Ustavnom sudu obratili inicijatori referenduma.

Vlada je u svom očitovanju navela kako su za medijsku kampanju koju nazivaju informativnom u svrhu promoviranja cjelovite mirovinske reforme, ukupno od 17. listopada 2018. kad je krenula, potrošili 3,7 milijuna kuna. Trenutno je u tijeku treća faza te kampanje za koju je dano 1,056.267,76 kuna. S obzirom da se ta faza poklapa s početkom prikupljanja potpisa ukazuje na to to da ta faza kampanje nema isključivo informativnu svrhu upoznavanja građana s učincima mirovinske reforme, već je jednim dijelom motivirana referendumskom inicijativom i usmjerena uvjeravanju građana da bi podržavanjem inicijative doveli u pitanje one aspekte reforme koje Vlada smatra poželjnima ili neophodnima.

Međutim, kako Ustavnom sudu nisu predočeni nikakvi dokazi o grubom kršenju demokratske procedure, a riječ je o predreferendumskoj fazi postupka, kad Ustavni sud samo iznimno može intervenirati, to u ovom slučaju nisu ocijenili potrebnim. Što znači da Vlada svoju medijsku kampanju može nastaviti, a predviđeno je prema Vladinom očitovanju da traje još do sutra, dan prije nego što u subotu u ponoć prestaje prikupljanje potpisa.  

Video: Sindikalna inicijativa "67 je previše" 

Komentara 4

DU
Deleted user
12:39 09.05.2019.

ustavni sud je još jedno izmišljeno političko tijelo sa velikim plaćama tako da bi ga najbolje bilo ukinuti jer nije neovisno kao i većina

DU
Deleted user
12:48 09.05.2019.

Ustavne suce bira Hrvatski sabor. Dakle sve je jasno.

DL
dr Luigi
16:17 09.05.2019.

sramotno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije