Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ustavni sud suspendirao Obiteljski zakon ministrice Opačić

Obustavljeno je izvršenje svih akata i radnji po novom zakonu
12. siječnja 2015. u 18:55 117 komentara 51974 prikaza
Milanka Opačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ustavni sud odlučio je pokrenuti postupak ocjene ustavnosti Obiteljskog zakona, a dok to traje, obustavljeno je izvršenje po njemu određenih svih akata i radnji te će se do konačne odluke Ustavnog suda primjenjivati stari Obiteljski zakon.

Ustavni je sud već zbog proceduralnih razloga intervenirao u taj kontroverzni zakon, a na protuustavnost kojeg su i struka i nevladine udruge upozoravale, ali politika ih nije slušala. Ocjenu ustavnosti traži 18 različitih predlagatelja. S obzirom i na privremenu mjeru koja je donesena radi pravne sigurnosti i značenja Obiteljskog zakona kao sistemskog, koji se tiče baš svakog od 4,5 milijuna građana, riječ je o teškom udarcu za ministricu socijalne politike i mladih, kojoj je Obiteljski zakon kruna ministarskog mandata. Već u sastavljanju radne skupine za novi Obiteljski zakon ministrica je trpjela ozbiljne prigovore, koje je ignorirala. Prof. dr. Dubravka Hrabar i u Večernjem listu upozoravala je na brojne protuustavnosti i promašaje.

– Ovo je presedan jer se prvi put suspendira cijeli zakon, a ne samo neke odredbe. Time je stvorena pravna nesigurnost u ovom osjetljivom području obiteljsko-pravne zaštite; što s ljudima koji su razvedeni u međuvremenu, s djecom koja su posvojena u protekla tri mjeseca? Zahtjev za ocjenu ustavnosti predani su ljetos, a odluka donesena danas. U međuvremenu su izabrani medijatori, pravni zastupnici, doneseni su pravilnici – govori ministrica Milanka Opačić.

Voditeljica radne skupine koja je Obiteljski zakon sastavila prof. Branka Rešetar s katedre za obiteljsko pravo osječkog pravnog fakulteta ističe da o kvaliteti nove procedure razvoda braka u hrvatskom Obiteljskom zakonu govore inozemni stručnjaci iz SAD-a, Švedske i Italije. U časopisu Američkog instituta za istraživanja i politički razvoj, kao primjer za kvalitetan postupak razvoda navodi se novo hrvatsko rješenje obveznog savjetovanja roditelja prije razvoda.

Dogovorni razvodi

– U tri mjeseca, koliko je na snazi novi Obiteljski zakon, podneseno je samo deset tužbi za razvod braka u RH! Svi se drugi dogovaraju i ne trebaju im odvjetnici. Treba pitati centre za socijalnu skrb jesu li kvalitetniji razvodi po starom ili novom zakonu – kaže prof. Rešetar i podsjeća da OZ iz 2003. godine predviđa mirenje da se spasi brak, a u novom je težište na dobrobiti djeteta.

Odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko, jedna iz grupe odvjetnica koje su s udrugom B.a.B.e. podnijele zahtjev za ocjenu ustavnosti, smatra da politika nije umiješala prste u obiteljsko-pravnu zaštitu. Navodi da je Ustavni sud temeljito, članak po članak, uspoređivao primjedbu, očitovanje ministrice, pravobraniteljice za djecu, te zatražio stručno neovisno mišljenje, i donio odluku.– Sud je suspendirao kontroverzni zakon kako ne bi bilo daljnje štete. Prije podnošenja zahtjeva mi smo nudile suradnju, ali zakon je izradila radna skupina bez ijednog člana Odvjetničke komore – kaže Lj. Matijević Vrsaljko.

>>Donacija Sigurnoj kući Vukovarsko - srijemske županije

>>Referendumsko pitanje protiv outsourcinga ide na ocjenu ustavnosti

>>Tko će o čemu nego čelnica SDP-a i Vlade o šarenim lažama

'Iznimno je vrijedno da se faktično odmah dokida primjena tako značajnog zakona'

Iz udruge U ime obitelji komentirali su odluku Ustavnog suda.

– Iznimno je vrijedno da se faktično odmah dokida primjena tako značajnog zakona koji zadire u živote svakog građanina naše zemlje, a sve dok još nije počinio veliku štetu svojim nedorečenostima i očigledno nekvalitetnim rješenjima koja predviđa“, rekao je odvjetnik Krešimir Planinić, voditelj pravnoga tima Udruge „U ime obitelji“.

Ako većina stručnjaka s tog područja prava (očitovali su se o našim prigovorima i pravni fakulteti u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci) potvrđuju naš stav da predmetni Obiteljski zakon vrvi nedostacima različitih oblika u gotovo svim područjima koje uređuje Obiteljski zakon (od braka, odnosa roditelja i djece, pa do posvojenja i skrbništva nad djecom), tada doista postoji ozbiljna "...sumnja da je taj zakon disfunkcionalan do mjere da bi se mogao ocijeniti nesuglasnim s Ustavom", naglasio je Krešimir Planinić.

Voditelj pravnoga tima U ime obitelji na kraju je dodao: „Veseli nas da su u ovom slučaju daljnje neprimjene Obiteljskog zakona spomenuti najbolji interesi djeteta kao jedno od mjerila, te načelo pravne sigurnosti koje evidentno izostaje u tom uratku koji je potpredsjednica Vlade, gospođa Opačić, tako zdušno promovirala“.

Zagreb: Policija ispred zračne luke čeka avion u kojemu je Ivica Todorić
KAKO JE UOPĆE I DOŠAO
Britanac zadržan pet dana u zagrebačkoj zračnoj luci zbog bizarnog razloga: 'Policajac je bio jako drag'
5G pokreće gospodarski rast u Hrvatskoj
5G ATLAS HRVATSKOG TELEKOMA
5G pokreće gospodarski rast u Hrvatskoj
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Deleted user:

  ...šarena laža...

 • General_U:

  ustavni sud počeo s radom ima li to veze s novim stanarom na pantofćaku.

 • zdepar:

  sve se viš u Hrvatskoj zna tko plaća, a tko sve pije na naš račun...