Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA

Ustavni sud stopirao rad Visokog kaznenog suda

Ivan Turudić i Dražen Bošnjaković
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
18.12.2019.
u 09:10

Prema planu, Visoki kazneni sud trebao bi odlučivati o žalbama na presude u najvećim predmetima, pa će Ustavni sud odlučiti je li to sukladno Ustavu.

Iako je bilo predviđeno da Visoki kazneni sud počne s radom prvog siječnja 2020., to se za sada ipak neće dogoditi. Naime, Ustavni sud jučer je donio odluku kojom se privremeno prolongira početak rada Visokog kaznenog suda. 

Tu informaciju potvrdio je Ivan Turudić, predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, koji je uz to zadužen za organizaciju Visokog kaznenog suda. Ustavni sud privremeno je stopirao početak rada Visokog kaznenog suda dok ne ocjeni zadira li taj Sud u posao Vrhovnog suda. Vrhovni sud je najviši sud u zemlji koji je do sada odlučivao o žalbama na nepravomoćne presude. 

Prema planu, Visoki kazneni sud trebao bi odlučivati o žalbama na presude u najvećim predmetima, pa će Ustavni sud odlučiti je li to sukladno Ustavu. Zbog svega toga, odložena je prisega 11 novoimenovanih sudaca Visokog kaznenog suda koja je trebala biti idući tjedan. 

Svi oni ostat će na svojim dosadašnjim poslovima sve dok Ustavni sud ne donese svoju odluku. Ta bi odluka trebala biti donesena u roku od godinu dana, no vjerojatno će se to dogoditi ranije. Na ovakav način Ustavni sud pokušava izbjeći problem koji bi mogao nastati, da je Visoki kazneni sud počeo s radom, a da se kasnije naknadno ispostavilo da nije to u skladu s Ustavom. 

Komentara 7

MK
mkinkognito
10:03 18.12.2019.

MB365, jezivo je kako ljudi ocijenju na osnovi rekla kazala. O nekoj osobi, može se potegnuti trač i reći kako ima HIV, trač se raširi i osoba teško dođe do partnera na normalan način u komunikaciji ono kako mladi kažu muvanje, kuvanje, muljanje pa seks ili brak najmanje što osoba mora jo podastrijeti drugoj osobi su potvrde o tome kako nisu zaražene HIV-om ito dvije u razmaku od pola godine zaradi vremena inkubacije. Tako je i sa korupcijom, zapravo kad razne organizacije za procjene o korupciji korektno govore, uvijek kažu percepcija korupcije. S obzirom na moje zrele godine (možda osobno nisam zreo) poznajem puno ljudi, živim i radim izvan Hrvatske ali sam često u Hrvatskoj i dosta poslova obavljam u Hrvatskoj pa razgovaram sa ljudima. Upitam jel ima korupcije svi kažu ima, kad upitam jeli sam morao podmazivat, ne nije ali pozna nekog tko je. Osobno nisam morao nigdje podmazivati. Ukoliko nisam nešto znao urediti pa sam našao nekog tko mi je pomogao obično kakva simpatična dama, pomogla mi je, stvar je uređena bez gubljenja vremena, često i bez popijene kave u kafiću jer nije imala vremena, vrijeme je izgubila pomažući meni. Tu je bila u pitanju korupcija koju sam ja uzeo, ma jelda. U hrvatskoj ako hočeš diskreditirati političara dovoljno je reći 1. korumpiran, 2.ustašoidan pa onda ostalo. I mediji su često u lužbi takve propagande jer je vijest samo onda kad je nešto loše. Korupcije ima onoliko koliko si je sam spreman podupirat. Nemoj lagat. Turudić je bio u pravu.

PH
Petarstijena-HR
09:37 18.12.2019.

HR govnosuđe-sramota države! Kolinda priznala da se ne može osloniti na tajne službe jer su korumpirane, da prate korumpirane suce i političare....Sramota od države...

DU
Deleted user
10:24 18.12.2019.

"Ta bi odluka trebala biti donesena u roku od godinu dana, no vjerojatno će se to dogoditi ranije.", Haha, ovdje se lijepo vidi rad državnih institucija. Za nešto što bi u privatnom sektoru bilo odrađeno u najviše par dana ovima treba godina dana, a možda čak i nešto manje ako se požure. Nema nama napretka sve dok državne insitucije ovako (ne)rade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije