Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porezni dug

Dužni skoro 26 milijuna kuna: Ustavni sud spasio Pravni fakultet

Pravni fakultet u Zagrebu
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/3
28.09.2019.
u 10:13

Šesteročlano vijeće Ustavnog suda odgodilo izvršenje naplate 25,9 milijuna kuna poreznog duga

Ustavni sud zasad je spasio Pravni fakultet u Zagrebu od naplate 25,9 milijuna kuna poreznog duga. Šesteročlano vijeće kojim predsjeda Ingrid Antičević Marinović odgodilo je izvršenje poreznog rješenja od 21. studenoga 2018. do okončanja ustavnosudskog postupka. Spornim rješenjem fakultetu je utvrđena i uz prijetnju ovrhom naložena uplata manje obračunatog poreza i prireza na dohodak od nesamostalnog rada i obveznih doprinosa, i to od 2013. do 2015. u ukupnom iznosu od 25,9 milijuna kuna, s kamatom do 30. lipnja 2018.

Pravni fakultet podnio je tužbu Upravnom sudu u Zagrebu o kojoj nije odlučeno do dana podnošenja ustavne tužbe. Iako se ustavna tužba može podnijeti tek kad je iscrpljen dopušteni pravni put, iznimno Ustavni sud može privremeno intervenirati, što je učinjeno u povodu ustavne tužbe koju je za PF potpisala odvjetnica Zdenka Koharić. U tužbi se ističe kako je riječ o ustanovi s djelatnošću od javnog interesa, za koju bi izvršenjem poreznog rješenja nastupile teške i nepopravljive posljedice. Bio bi onemogućen rad fakulteta. Zaposlenici bi ostali bez plaće, materijalni troškovi ne bi se mogli platiti, bilo bi onemogućeno izvođenje nastave, a fakultet ima obveze prema 7504 studenta iz lanjske akademske godine, te 1170 planiranih u aktualnoj godini.

Ukupni prihodi fakulteta za 2019. su 46,5 milijuna kuna. Fakultet ima i međunarodne projekte vrijedne 300.000 eura, ugovor s Hrvatskom zakladom za znanost od 1,5 milijuna kuna te još niz stručnih projekata pa bi ostali i bez tih prihoda zbog neizvršenja obveza prema naručiteljima. Zbog blokade računa ne bi se mogli prijavljivati na nove projekte. Još gore od financijske štete, nesaglediva je šteta narušavanje ugleda u domaćoj i međunarodnoj zajednici. Što se tiče poreznog spora, ključni je prijepor oko načina oporezivanja autorskih honorara zaposlenicima temeljem ugovora o autorskom radu – djelu, vezano uz projekte, izvođenje doktorskih studija... Porezna uprava to tretira kao dohodak od nesamostalnog rada, a PF tumači kako je to pogrešno jer autorsko djelo nije izrađeno po uputi poslodavca niti je nastalo u izvršavanju poslova iz ugovorenog opisa poslova zaposlenika. Sporna je i primjena kolektivnog ugovora koji je prestao vrijediti u ožujku 2014.

Ustavni sud zaključio je da je riječ o složenom slučaju koji ima ustavnu dimenziju koju ne smiju zanemariti, a odgoda ovrhe nije suprotna javnom interesu niti bi se nekome nanijela veća šteta. Tako su 2014. suspendirali i porezna rješenja koja su prijetila Ekonomskom fakultetu (61,4 milijuna kuna), Kineziološkom (1,7) i Građevinskom (31,9). Odgode su aktivne jer se čeka okončanje postupka na upravnim sudovima.

Komentara 1

GO
gordana93
13:25 28.09.2019.

zgodno,netko mora placati porez,a netko ne bas cudno uostalom cudno je da jos nisu blokirani s obzirom da znamo na koji sistem porezna radi opomena i ako ne platis u 8 dana,blokada a zalba ne odgada izvrsenje dno dna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije