Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ustavni sud ovaj tjedan objavljuje odluku o pobačaju

Manje je važno i hoće li komunistički propis izdržati ocjenu ustavnosti, ili će cjelokupan ili njegovi dijelovi odmah ili s odgodnim učinkom biti ukinuti kako bi se dalo vremena Hrvatskom saboru da kroz godinu ili dvije uredi sporna pitanja
27. veljače 2017. u 23:26 31 komentara 1183 prikaza
Abortus
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Odluka o ocjeni ustavnosti zakona koji regulira pobačaj još od 1978. godine bit će objavljena ovaj tjedan, potvrđeno nam je s Ustavnog suda. Dakle, nekoliko tjedana prije proljeća, kao krajnjeg roka do kada je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obećao da će odluka biti donesena.

Jedno je sigurno, nakon odluke Ustavnog suda pobačaj sigurno neće biti zabranjen ili ograničen jer kao što Europski sud za ljudska prava prepušta državama članicama Vijeća Europe da riješe to pitanje, tako ni posao Ustavnog suda nije da određuje politiku prema pobačaju, već je to posao Hrvatskog sabora.

Jovana Gligorijević ŽESTOKI PROSVJED Novinarka oštro protiv zabrane pobačaja: 'Za ovo sam spremna poginuti, proći ćete kao Poljska' pobačaj Konzervativan stav Hrvatska ima svoju interpretaciju ljudskih prava, braka i abortusa

Jednako tako Ustavni sud neće presuditi niti da je pobačaj ljudsko pravo. Manje je važno i hoće li komunistički propis izdržati ocjenu ustavnosti, ili će cjelokupan ili njegovi dijelovi odmah ili s odgodnim učinkom biti ukinuti kako bi se dalo vremena Hrvatskom saboru da kroz godinu ili dvije uredi sporna pitanja.

Sasvim sigurno Ustavni sud mora voditi računa o realnosti i da svojom odlukom ni privremeno ne ugrozi život žena. Već stoga kad bi i došlo do ukidanja zakona iz 1978. to bi bilo moguće jedino s odgodnim učinkom.

Jedna od vodećih stručnjakinja za obiteljsko pravo, dekanica Pravnog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Dubravka Hrabar, u svome znanstvenom radu objavljenom početkom prošle godine zaključila je da je sporni zakon, iznimno površan i nedorečen, te protivan ustavnoj odredbi koja jamči pravo na život svakom ljudskom biću.

Ali je izričito navela da zabrana pobačaja nije rješenje. Međutim založila se za uravnoteženiji pristup pri kojem se vodi računa i o pravu fetusa na život kojem je moguće suprotstaviti jedino jednako pravo majke. U biti razmatranja problema pobačaja pitanja su kad život počinje i kakav je pravni status nerođenog djeteta.

Njemački Savezni ustavni sud baveći se tim pitanjima presudio je da nerođeno dijete ima "pravo na pravnu zaštitu i od svoje majke". S tim da temeljna prava žene postoje i u odnosu na pravo na život nerođenog djeteta i moraju se na odgovarajući način zaštititi.

>> EKSKLUZIVNO Dokumenti koji otkrivaju složnost Hrvatske, Poljske i Mađarske u EU

>> Stier: Nećemo mijenjati zakon o pobačaju

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • kritika5:

  zabrana pobačaja nije rješenje

 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  ovdje je jedno pitanje da li je starije jaje ili kokoš? mislim da je najbolje riješenje ne nametati nikome zabrane niti liječnicima da moraju izvršiti pobačaj ... pobačaj je sam po sebi teška lekcija života no ne postoji način da ... prikaži još!a se zabrani jer će i dalje se provoditi i nitko to neće moći kontrolirati niti brojčano niti zdravstveno... što se tiče crkve u vjerskih udruga one to mogu tražiti isključivo od svojih vjernika i isključivo verbalno putem svojih glasila, misa... a hoće li ih vjernici slijediti u tome opet njihova volja ...

 • mobitel20:

  Ako su normalne okolnosti, protiv sam pobacaja ! Najlicemjernije su ovi(ove) sa spikom "moja maternica,moja stvar", i "moje pravo na izbor". Da, sve je to vasa stvar i vasa je odluka hocete li, s kim cete u spolni odnos ! ... prikaži još!! Kao i to hocete li se stititi od zaceca...sve su to suverene zenine odluke. Ali, kada do zaceca dodje, to vise nije samo suvereno pravo zene nego i tog embrija koje je, medicinski stopostostotno dokazano, novo ljudsko bice sa svojim DNK ! A nesto bi se trebalo pitati i oca...Stvar je tako jednostavna za sve normalne zene i muskarce. Normalna je za sve osim za one koji ovo guraju s krajnjim ciljem da zena bez partnera moze doci u banku sperme i embrija i kupiti zametak kao andol ! Pa tako "uzgojeno" dijete skolovati po gender skolstvu... A gdje to vodi cijelo covjecanstvo nije tesko zamisliti.