Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inicijativa propala

Ustavni sud: Nije prikupljeno dovoljno potpisa za referendum 'U ime obitelji'

Željka Markić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
11.12.2014.
u 11:06

Odlučeno je da je 10 posto birača – 404.252 birača

Nakon višemjesečnog natezanja oko pitanja koliko je točno potpisa potrebno prikupiti za iniciranje referenduma, danas je Ustavni sud i službeno objavio konačnu odluku.

Ustavni sud danas je i službeno objavio kako građanska inicijativa ''U ime obitelji'' nije prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Ustava kojima bi se uredila izborna regulativa. Prikupili su, naime, 380.649 potpisa.

– U povodu zahtjeva Organizacijskog odbora Građanske inicijative ''U ime obitelji'' nije dopušteno raspisivanje referenduma jer je, prema očitovanju tog odbora, raspisivanje referenduma zatražilo 380.649 birača, a njegovo raspisivanje trebala su zatražiti 404.252 birača s obzirom na to da su na dan 21. rujna 2014. u Republici Hrvatskoj bila registrirana 4,042.522 birača – navodi se u rješenju Ustavnog suda.

Podsjetimo, saborski Odbor za Ustav jednoglasno je odlučio od Ustavnog suda zatražiti da odluči je li inicijativa ''U ime obitelji'' prikupila dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Ustava kojima bi se uredila izborna regulativa. Inicijativa ''U ime obitelji'' ranije je pozvala Vladu i premijera Zorana Milanovića da utvrdi stvarni broj punoljetnih građana i birača u državi.

– Pozivamo Vladu premijera Milanovića da prestane opstruirati volju i želju 380 tisuća građana koji su svoje mišljenje iskazali potpisima, i da ubrza sve potrebno kako bi građani dobili točnu informaciju o broju birača u RH – poručili su prošlog mjeseca.

1

>> Svi su protiv da se potpisi za referendum daju samo u uredima državne uprave

>> Ustavni sud mogao bi reći da je referendum nepotreban

Komentara 205

BU
Bulaba
22:31 10.12.2014.

405 tisuća? Bauk i Grbin su tvrdili da je potrebno 450 tisuća. Ono što je Večernji "zaboravio" spomenuti je to da je Ustavni sud presudio suprotno tvrdnjama Bauka i Grbina da se broje i birači koji nemaju prebivalište u RH, nego samo oni koji imaju prebivalište, kako su tvrdili ovi iz U ime obitelji. Prvi korak je, dakle, riješen, sad je na redu drugi korak, a to je raskrinkavanje lažnog Baukovog biračkog popisa na kojem samo u Hrvatskoj (bez dijaspore) ima 4.05 milijuna birača, iako ima 3.500.000 punoljetnih građana. Nadalje, zanimljivo je to da je na zadnjim izborima pravo glasa u RH imalo 3,7 milijuna birača, a kad je u pitanju referendum, onda je to 4,05 milijuna.

Avatar Arkandjel
Arkandjel
22:29 10.12.2014.

Najjaci su mi ovi naslovi sa upitnikom. Nije mi jasno da li nas autor informira o necemu ili nas nesto pita. Od kad ustavni sud barata brojkama biraca. Oni samo trebaju presudit da li se racuna 10 % od ukupnogog birackog tijela ili 10% od biraca sa prebivalistem u RH. Zato mi ova ekskluzivna informacija malo "smrdi".

ĆA
ćaćaća
22:46 10.12.2014.

sramotno je kako se ova vlast odnosi prema hr narodu..mjenjaju zakone kako im paše i kad im paše..sve iskrivljuju kako bi narod obezglavili..ovo je totalno antihrvatska vlast..ova vlast je bez ikakve sumnje vlast koja nema svoju državu a sve svoje snage su upregnuli da je opet stvore u tkz "regijonu"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije