Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žalba bez osnove

Ustavni sud odbio HDZ-ovu žalbu: G. Habuša zamijenili u roku

HDZ Kosor (1)
Marko Mrkonjić/Pixsell
22.11.2011.
u 19:32

Mi i dalje mislimo da smo u pravu i da se ovim otvara jedan ogroman presedan koji nije dobar, a to je da se može kandidirati i nakon isteka roka – kazala je Kosor dodajući da će HDZ poštovati odluku Ustavnog suda.

Ustavni sud odbio je žalbu Hrvatske demokratske zajednice upućenu protiv Državnog izbornog povjerenstva, a zbog izmjena na listi za III. izbornu jedinicu Kukuriku koalicije. HDZ je žalbu uložio zbog zbog nepravilnosti u postupku kandidiranja smatrajući da je DIP postupio pogrešno dopuštajući Kukuriku koaliciji da varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša, koji je bio 9. na listi u III. izbornoj jedinici, zamijene drugom kandidatkinjom - Natalijom Martinčević.

Kosor: HDZ će poštovati odluku Ustavnog suda

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor danas je u Bjelovaru na predizbornom skupu odgovorila na novinarska pitanja vezana za odbijanje Ustavnog suda HDZ-ove žalbe na zamjenu kandidata Gorana Habuša na listi Kukuriku koalicije.

- Mi i dalje mislimo da smo u pravu i da se ovim otvara jedan ogroman presedan koji nije dobar, a to je da se može kandidirati i nakon isteka roka – kazala je Kosor dodajući da će HDZ poštovati odluku Ustavnog suda, no ona će u budućnosti omogućiti strankama da predlože kandidate pa kad vide reakcije javnosti da ih zamijene, što nije dobro. Komentirajući navode o dvostrukim kriterijima i situaciji s Tomislavom Kezeljom na HDZ-ovoj listi za III. Izbornu jedinicu, Kosor je kazala da oni u HDZ-u nemaju informacije da se protiv Kezelja vodi istraga te da takvu informaciju nema ni ministar Karamarko.

Odbijenica Ustavnog suda

Podsjetimo, HDZ je tvrdio da je ta zamjena nezakonita jer je Habuš zamijenjen izvan zadanog roka te je tražio njeno poništenje što je DIP odbio. Žalba je zatim upućena Ustavnom sudu koji u obrazloženju rješenja navodi da je žalba neosnovana jer je zamjena obavljena u dozvoljenom roku. Odnosno, kandidati na izborima službeno postaju kandidatima tek onda kad DIP prihvati i objavi liste - a Kukuriku zamjena obavljena je prije toga. Ustavni je sud odbacio i prigovor da "davanje dodatnog roka za kandidiranje samo jednoj stranci u izbornom postupku predstavlja pogodovanje jednom sudioniku u tom postupku, čime je narušena ravnopravnost ostalih sudionika izbornog natjecanja" jer nije riječ o dodatnom roku niti je osnovana tvrdnja da je pogodovano Kukuriku koaliciji.

 - Očito je riječ o pravilu "zamjene" koje bi DIP poštovao u odnosu na svaki prijedlog kandidacijske liste s koje bi poslije njezine predaje, a prije njezina prihvaćanja, došlo do odustanaka. Činjenica da je u parlamentarnim izborima 2011. do toga došlo, prema saznanjima Ustavnog suda, samo u odnosu na jednu listu ni pod kojim se uvjetima ne bi mogla tumačiti kao "pogodovanje" predlagatelju te liste, odnosno tom "jednom sudioniku u izbornom procesu".

Ustavni sud stoga utvrđuje u odnosu na prigovor žaliteljice o nedopuštenosti zamjene drugom osobom osobe koja je odustala s prijedloga liste, da je u razdoblju od 48 sati (računajući od predaje lista izbornih jedinica za izbor zastupnika u Hrvatski sabor pa do prihvaćanja i objave lista) u nadležnosti DIP-a prihvatiti predloženu novu osobu umjesto osobe koja je odustala i nakon toga ocijeniti pravovaljanost prijedloga liste u cjelini, kaže rješenje koje potpisuje Jasna Omejec.

Komentara 26

PR
Protivcenzure
20:34 22.11.2011.

svakim potezom sve se više blamiraju. pa neće valjda sud protiv dipa.....totalno je nedorasla.

Avatar pupoljak
pupoljak
20:37 22.11.2011.

Eto, svi su se urotili protiv zajedničara :-))

OB
-obrisani-
20:32 22.11.2011.

Ostao na listi HDZ-a iako je pod istragom za korupciju Na HDZ-ovoj listi u III. jedinici Tomislav Kezelj pod istragom zbog korupcije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije