Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postupak za klevetu

Slučaj Josipović: Ustavni sud nije trebao odgoditi ročište

Ivo Josipović
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
16.05.2015.
u 19:23

Prof. Davor Derenčinović: Bilo bi korektnije da je Ustavni sud prepustio sucu Općinskog kaznenog suda da donese daljnju odluku

Odluka Ustavnog suda kojom nije odobreno pokretanje kaznenog postupka za klevetu protiv bivšeg predsjednika RH Ive Josipovića u povodu privatnih tužbi Zdravka Tomca i Josipa Jurčevića sukladna je praksi Sabora u odlučivanju o imunitetu saborskih zastupnika za verbalne delikte. Međutim, svima onima koji znaju kako je osjetljiva granica u nadležnosti Ustavnog i redovnih sudova, a osobito nekim zagrebačkim kaznenim sucima, zasmetala je rečenica iz odluke Ustavnog suda: "Ročište određeno za 15. svibnja 2015. u tom predmetu neće se održati".

Nije li Ustavni sud time prešao granicu i ušao u nadležnost redovnog suda, pitali smo prof. dr. sc. Davora Derenčinovića, predstojnika Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu s obzirom na to da su ionako prigovori Ustavnom sudu da nerijetko preuzima poslove redovnih sudova, pa se u svojim odlukama stoga nerijetko i ograđuje da oni nisu još jedna sudska instancija.

– Nesporno je da je za pokretanje kaznenog postupka potrebno odobrenje za kazneni progon od Ustavnog suda. Međutim, smatram da bi bilo mudrije da je Ustavni sud izostavio tu rečenicu o tomu da se ročište neće održati, već da je prepustio daljnje postupanje, u skladu s odlukom Ustavnog suda, sucu Općinskog kaznenog suda. Premda bi ishod bio isti, držim da bi to bilo korektnije – komentirao je prof. Derenčinović. 

>> Josipović na izbore izlazi u svim izbornim jedinicama 

>> Ustavni sud nije odobrio da se Josipoviću sudi za klevetu 

>> Zdravko Tomac: Ivo Josipović napravio je moralnu veleizdaju

Komentara 10

FO
ForeignLegion1987
19:45 16.05.2015.

Ivo josipovic je...veleizdajnik...muljator i spletkaros i mrzitelj svega sto je hrvatsko..zajedno..sa svojim...toplim..bratom ..milanovicem...sa kojim se i danas tajno lize..osniva stranku sa kojom se zeli pridruziti..sdp-u...to je samo njihova igra misle da sdp ostane na vlasti...

Avatar navijač
navijač
20:36 16.05.2015.

Neće se pokretati postupak zato što je Josipović i postavio skoro sve te suce na položaje , i oni skupa s tim gadom bi nam trebali biti moralna ljestvica ? prije bi se ubio nego bio tako jadan.

TV
tv5378
20:27 16.05.2015.

''Zagreb indors'' govori sve.Kada Turudic preuzme palicu,stvari ce se mjenjati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije