Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U PONEDJELJAK
Povratak na članak

Ustaško-četnička suradnja: Mit ili stvarnost

Ekskluzivni magazin Večernjeg lista: Hrvati i Srbi donosi povijest višestoljetnih odnosa Hrvata i Srba. Večernjakovi autori, kolumnisti, ali i brojni stručnjaci historiografi daju pregled povijesnih odnosa dvaju nacija.

Komentari 154

ST
stefj
13:25 17.06.2017.

He, he, u nedostatku gospodarskih reformi vraćamo se provjerenom receptu... Rat na ovim prostorima uvijek je bila velika klaonica, uvijek su svi ratovali sa svima i udruživali se međusobno protiv nekog trećeg. Četnici i partizani zajedno su djelovali, isto kao i Ustaše i četnici, no isto tako su se međusobno mlatili, ovisno koliko su u datom trenutku Talijani i Nijemci pazili na njih... Ne treba zaboraviti da su većim dijelom rata Četnici bili glavni protivnici Ustašama, do negdje tamo kraja '43 ili '44 dok partizani nisu ojačali, No izraz banditi je ostao do kraja... Zajednički cilj partizana i Četnika bilo je srušiti NDH i to ih je držalo skupa dok partizani nisu postali problem kralju i Srbiji. No i kad su se razišli cilj je i dalje ostao isti... S druge strane Četnici i Ustaše zajednički su djelovali pod patronatom Nijemaca i to protiv partizana. Koja je to ludnica bila, kad sretneš protivničkog vojnika nikad nisi siguran da li danas pucaš s njim ili u njega...

VL
DU
Deleted user
16:02 17.06.2017.

Baš nešto gledam cijeli dan jučer i danas prije podne. Nikakve zanimljive teme i vijesti. Kad ono evo ga! Kao suncem obasjan otvorih večernji.hr i ugedah ono što je nedostajalo! Četnici i Ustaše! To, napokon!

VL
Avatar Idler 3
Idler 3
13:13 17.06.2017.

A jel ima neka bar malke ozbiljnija tema od ustaško-četničkih ??? Za one koji ne znaju, nalazimo se u 2017-oj !!!

VL
NE
Neonacionalist
13:41 17.06.2017.

Iako su četnici na područjima Jugoslavije pod talijanskom zonom utjecaja surađivali sa talijanskim fašistima što dokazuje da oni nisu bili niti antifašisti niti fašisti nego srpski nacionalisti koji su se zalagali za Veliku Srbiju te pritom nastojali područja koja su smatrali srpskim etnički očistiti od Hrvata i Muslimana . Komunisti koji su predvodili partizanski pokret su u početku njemačke i talijanske okupacije bili suzdržani dok je SSSR bio saveznik Njemačkoj , nisu protestirali kad su oni zajedno podjelili i raskomadali Poljsku , tek kad je Njemačka pokrenula invaziju na SSSR na poziv Kominterne su se uključili u protunjemački rat odnosno postali antifašisti . Sad tokom samog rata a na tlu Jugoslavije osim Njemačke i Talijanske okupacije kao i pojedinih susjednih država koje su se u nju uključile poput Mađarske ili Bugarske bijesnio je građanski rat u kojem je na određenim područjima u određenim periodima s obzirom na okolnosti dolazilo do određene suradnje kako Partizana i četnika tako i pod njemačkim patronatom uglavnom potkraj rata Ustaša i Četnika ali ta je suradnja bila više prisilna , primjerice na Lijevče polju je to završilo žestokim međusobnim okršajem sa teškim gubicima na četničkoj strani tako da tu neke iskrene suradnje između Ustaša i Četnika nije niti je realno moglo biti samo privremene i djelomične interesne na nekim područjima .

VL
NE
Neonacionalist
13:33 17.06.2017.

Četnici i Ustaše su imali dvije nepomirljive međusobno suprostavljene ideologije , jedni su bili velikosrpski nacionalisti koji su se zalagali i borili za Veliku Srbiju , a Ustaše su bili hrvatski nacionalisti koji su željeli stvoriti nezavisnu hrvatsku državu pou po mogučnosti na što većem ozemlju , da bi ostvarili svoje ciljeve i jedni i drugi bili su spremni na suradnju sa svima onima koji su im to bili spremni pružiti odnosno u tome pomoči , budite uvjereni da su Saveznici željeli i imali interesa očuvati NDH da bi se Ustaše vrlo lako i brzo prešaltali na njihovu stranu kao što je dio ustaša i bezuspješno pokušao ( urota Lorković - Vokić) ali Saveznici i pobjednici 2.svj.rata su još u Teheranu 1943. odlučili obnoviti Jugoslaviju tako da su Ustaše bili prisiljeni do kraja rata ostati uz Njemce i s njima podjeliti neizbježan poraz sa svim posljedicama koje on nosi. Četnici su stjecanjem prilika imali drugačiju situaciju pa su prema potrebi i okolnostima mogli glumiti i antifašiste i fašiste kao gerila kojoj je cilj bio obnova Jugoslavije ustvari Srboslavije kako su je oni shvačali i doživljavali jer Kralj.Jugoslavija je zapravo bila ostvarenje težnji srpskih nacionalista , Jugoslavija kao jedinstvena i unitarna država sa svim Srbima na okupu sa srpskom hegemonijom i dominacijom te srpskim kraljem na čelu , tako da je brzi poraz u travanjskom ratu , njemačko rasturanje Jugoslavije nužno četnike barem u početku svrstao na protunjemačku tj.formalno antifašističku stranu.

VL
RE
Rex
03:37 18.06.2017.

Bravo......Admine2......dali smo i cetnicima i ovima sa zvijezdom po piksi 95....

VL
DO
domljani
14:46 17.06.2017.

u hrvatskoj je najuspješnija reforma povijesti!

VL
NE
Neonacionalist
13:53 17.06.2017.

Jugoslavenski komunisti koji su predvodili antifašistički partizanski pokret su imali cilj uspostave komunističke Jugoslavije , u ostvarenju tog svog cilja i oni su bili spremni na suradnju sa svima onima koji su im u tome mogli pomoči poput Engleske ili Amerike ali isto tako su se i pribojavali zapadnih saveznika , naime dok je nakon savezničkog iskrcavanja na Siciliju i potom kapitulacije Italije još bila aktualna ideja savezničkog iskrcavanja na Jadransku obalu ( kasnije se ipak odlučilo na Noirmandiju) što nikako nije odgovaralo jugokomunistima oni su tada bili spremni zajedno sa Njemcima se oduprijeti američkoj invaziji na Jugoslaviju koja bi zasigurno uništila njihovu ideju o uspostavi komunističke vlasti u Jugi. U tu svhu su komunisti uspostavljali određene kontakte sa njemačkim okupatorom s ciljem spriječavanja moguce invazija Amerikanaca za što postoji niz dokaza koje sada ovdje ne mogu iznositi zbog ograničenosti prostora , dakle i partizani su bili spremni prema potrebi na suradnju sa nacistima.

VL
TO
Tommy
11:43 18.06.2017.

Kada ce te prestati siriti srbske lazi Cetnici su ratovali za engleski interes pa kad nisu mogli obnoviti srbsku kraljevinu onda su presli u srbske partizane a Ustase su bili samo branitelji za slobodnu Hrvatsku a nikako za savez sa srbijom ili srbskom kraljevinom srami te se vi i vasa objava ,

VL
PR
prarvat
16:52 17.06.2017.

znate li u kojoj je zemlji nakon 2. rata ostalo najmanje židova u odnosu na broj prije rata (kad se računa u omjeru na broj stanovnika zemlje)? počinje sa s...

VL
MK
mksdk
12:16 17.06.2017.

Nadam se da tema neće biti površno obrađena, jer situacija je bila dosta komplicirana. Prvo. četnici nisu bili jedinstven pokret. Drugo, treba uzeti u obzir vijeme rata o kojemu se govorii. Treće, treba uzeti u obzir i sve razlike kako su četnici na kraju rata završili, a iz čega se također može lako razaznati sva kompleksnost situacije. No, ono što je činjenica je da četničko-ustaški sukobi nikada nisu bili na razini četničko-partizanskih i ustaško- partizanskih isto kao što je činjenica da su četnicima Draže Mihailovića glavni neprijatelji i na samom kraju rata bili komunisti a ne ustaše. No, koliko će autor/i članka uspjeti ući u dubinu odnosa vidjet ćemo po objavi članka.

VL
AL
alf
10:28 18.06.2017.

Mozda bi bilo intersantno cuti o suradnji Partizana I Cetnika, specijalno pri zavrsetku rata. Koliko je Cetnika preobuklo se u Partizanske uniforme. A sto se tice Tite I njegovih Partizana , oni su bili nitko I nisto dok ga nisuu podrzali Englezi. Volio bih da se otvore arhive da tada cujemo pravu istinu. Nazalost od prijasnjih kao I ove danasnje vlade to necemo vidjeti. Danas su na vlasti Titovi "unuci", oni moraju stititi sliku I djela svojih roditelja.

VL
BA
badza
15:33 17.06.2017.

Samo neka mi neko objasni,čemu ovaj članak i sa kojim ciljem.

VL
AD
admin2
00:17 18.06.2017.

Kokarda i petokraka su bile skupa i 1941 i 1991 u borbi protiv slobode Hrvata, protiv slobodne i samostalne države Hrvatske. Porazili smo te zlotvore okupatore OLUJOM!!!

VL
TI
timoreskovic29
22:09 18.06.2017.

Pa jesu li više pocrkali ustaše,četnici i partizani pun kufer mi je više tih priča i te stoke. Majko mila kao da žive sto godina svi odreda - nikada ih se riješit sa proračuna

VL
AD
anti.desnica
08:14 18.06.2017.

Iz predgovora je vidljivo da se radi o jednom nacionalistickom proustaskom antikomunistickom trabunjanju i frfljanju. Ono kad drek na tanjuru garniraš s grančicama ružmarina.

VL
BU
Bubalamala
08:19 19.06.2017.

Znaći Ustaše i Četnici su bili bliski suradnici !

VL
Avatar TAJSAM
TAJSAM
11:38 18.06.2017.

Samo oni koji se ne mogu pomiriti sa Lijepom Našom Hrvatskom, svakodnevno izmišljaju sukobe ustaša i partizana jel se ne mogu pomiriti sa napredkom i samostalnom Hrvatskom. Svakodnevno treba prokazivati te zlotvore koji rade na uništavanju Hrvatske. Pozdrav dobrim ljudima

VL
Avatar maxist
maxist
17:10 17.06.2017.

Draža je u Srbiji rehabilitovan pa nije nužno da ga i Večernji dodatno brani ("montirani proces"?!) .....Usput ne vidim da osim škandala ijedan medij pronalazi stručnjake koji nude dobra rješenja bar u nekom segmentu....npr. investitor sagradi tvornicu iz faha obrade drva a onda vlada (Hrv. šume ) neda drvo (sirovinu nego ju budzašto izvozi) ..???!

VL
DU
Deleted user
14:59 18.06.2017.

Ha,ha.Sreca nasa,i Srba i Hrvata,da jezik koji govorimo,i kojim pisemo,razume samo nekoliko miliona ljudi,i to iz bivse Jugoslavije.Inace,ceo svet bi nam se smejao."Moj tata je jaci od tvog tate"."Mi jesmo klali,ali vi ste klali zesce".Itd,itd...

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.