Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Patrijarh Irinej u ruskim medijima

Usporedio Hrvatsku s NDH?!

Patrijarh Irinej
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
09.01.2016.
u 12:47

U skandaloznom intervjuu ruskoj agenicji Sputnik patrijarh SPC-a oživljava velikosrpske ideje i, dovodeći u pitanje kanonizaciju Stepinca, provocira Vatikan

Patrijarh optužuje i Katoličku crkvu, tvrdeći kako se "plaše da ono što narod čini nije neki znak od njihovih duhovnika"

Nakon božićnog intervjua ruskoj agenciji Sputnik, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej posve je razotkrio i ogolio svoje velikosrpske stavove i više nema nikakvih dilema da je i objava (kao i samo pisanje) njegovih pisama papi Franji i zaustavljanje kanonizacije kardinala Stepinca dio nove velikosrpske politike.

Teze s početka 90-ih

Naime, patrijarh zastupa iste one velikosrpske teze s početka 90-ih, kada je Beograd stvaranje mlade demokratske hrvatske države stavio u kontekst ustaštva, proglasivši je nasljednicom kvislinške Pavelićeve NDH. Bila je to uvertira u krvavu kupelj, okupaciju Hrvatske, masakr nad hrvatskim stanovništvom, stotine tisuća izbjeglica i raseljenih, tisuće i tisuće srušenih domova, crkava, groblja... Upravo ta teza da je mlada Tuđmanova Hrvatska nasljednica nekadašnje Pavelićeve NDH služila je Srbima za plašenje vlastitog naroda, stvaranje kolektivne panike, zaluđenosti i pobune, neposluha uspostavljenom demokratskom sustavu. A to sada, na početku 2016., ponovno čini patrijarh Irinej.

No, hajdemo redom.

“Danas smo dobili izvještaj iz Zagreba, gdje se nalazila jedna srpska škola internatskog tipa. Gotovo svakodnevno ih napadaju, i što je najtragičnije, mladići istog uzrasta, kad dođu na tu stanicu, kažu: ‘Ovo je pravoslavna stanica, idemo da ih koljemo’. To ponavljaju djeca, a to su vjerojatno čuli ili slušaju i dalje od svojih najbližih. Znaju što su njihovi preci radili, znaju kako su Srbi stradali. Nažalost, taj strah je i dalje prisutan kod srpskog naroda i tu nema slobode”, kaže patrijarh Irinej. I doista je točno da je zabilježeno nekoliko incidenata, kada su gimnazijalce pravoslavne gimnazije napali huligani iz susjedne (trogodišnje) strukovne škole, koji su po svome habitusu devijantni i nasilnici, pa bi se i njima i upravom škole hitno trebale pozabaviti sve nadležne institucije hrvatskog društva, od Ministarstva prosvjete preko policije i DORH-a do socijalnih službi, a hrvatska država hitno treba dati zaštitu pravoslavnim gimnazijalcima, kao i svima ostalima koji se nađu na udaru takve vrste vršnjačkog divljaštva. No, patrijarhov zaključak da su za svoje nasilništvo inspirirani jer su čuli od svojih najbližih, vrlo je proizvoljan.

Baš kao i onaj kada kaže da “mnogi kad dolaze u Zagreb u crkvu gledaju da li ih netko promatra”.

“To se događa u jednoj kršćanskoj, katoličkoj zemlji gdje smo do 11. stoljeća bili jedna crkva, gdje smo se do jučer držali srodnim narodom, gdje smo nekada zajednički živjeli i zajednički se borili za svoja prava u Austro-Ugarskoj. Danas Srbi strahuju da ne dožive ono što je doživjelo preko milijun njihovih predaka”, kaže Irinej u svome intervjuu koji izlazi upravo za Božić, kada je hrvatska državna televizija na prvom programu emitirala izravan prijenos s božićne liturgije, u crkvi u središtu Zagreba, gdje vjernici već godinama, zbog skučenosti crkvenog prostora, mogu pratiti bogoslužje na videozidu ispred crkve! Istodobno, dani su to kada cijeli državni, kulturni i javni vrh dolazi pravoslavcima čestitati Božić, lomeći zajedno s njima kruh i uzvikujući “Hristos se rodi” ili “Hristos voskrse”.

Porfirije prihvaćen

Takvu Irinejevu konstrukciju demantira i sam zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije, kojega je hrvatska javnost objeručke prihvatila nakon što je na ustoličenju parafrazirao Arsena Dedića i rekao da će se on i Zagreb “voljeti javno”. Često ga se tako može vidjeti kako u pratnji svojih svećenika šeće najužim zagrebačkim središtem i pije kavu u kafićima u središtu grada, razgovara s prolaznicima. Patrijarhu očito nedostaju takvi “izvještaji”. Pritom patrijarh optužuje i Katoličku crkvu u Hrvatskoj, tvrdeći kako je ona “vrlo prisutna i plašimo se da ono što narod čini nije neki znak od njihovih duhovnika”. Objavom pisama papi Franji, patrijarh je prekršio dogovor o njihovoj tajnosti i neugodno iznenadio Vatikan, koji tek traži načina kako će odgovoriti na nastalu situaciju. Kao dobar orijentir može poslužiti upravo ovaj patrijarhov intervju Sputniku. Naime, pišući papi on tvrdi kako je Srpskoj pravoslavnoj crkvi sporan Stepinac tijekom Drugog svjetskog rata i njegovo držanje u NDH u kojoj nije htio spašavati srpski narod, a u intervjuu Sputniku današnju Hrvatsku izjednačava s tom istom NDH, jer u njoj “Srbi strahuju da ne dožive ono što je doživjelo milijun njihovih predaka”.

Velikosrpski je to rječnik, koji će sada i Vatikan s lakoćom prozreti, a Stepinca istaknuti kao simbol obrane hrvatskog suvereniteta i crkvenosti. Kako u prošlosti tako i danas i u vremenu koje dolazi.

Upitan o mogućem papinu posjetu Srbiji, patrijarh Irinej i taj događaj stavlja u kontekst politike i povijesnih nesporazuma.

“U Srbiji živi na tisuće izbjeglica iz Hrvatske koji su izbjegli od smrti. To se prenosi i priča, s obzirom na to da su u tom djelu uzeli učešća mnogi svećenici Rimokatoličke crkve. Pa se čak i Stepincu pripisuje da ništa nije učinio da barem spasi djecu. U Mlaki je bilo 20.000 djece koja su bila izložena u jednom toru. Ta djeca su na kolovoškom suncu umirala od žeđi i gladi... A šef toga bio je svećenik... Kad se sve ima u vidu, to su sve razlozi koji posjet pomiču u kasnije vrijeme”, kaže Irinej.

>> Irinej: Sveti Stepinac vratio bi nas u nedostojnu prošlost

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije