Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKOK UNATOČ KRIZAMA

Uspon Končara: Ove godine ugovorili dvostruke veće poslove

Predsjednik Uprave KONČARA Gordan Kolak
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/2
27.07.2023.
u 15:45

- Na odličan financijski rezultat Grupe Končar, osim novougovorenih poslova i backloga, utjecao je i značajan rast prihoda unatoč višim troškovima poslovanja nego u vrijeme prije pandemije i rata u Ukrajini, kaže predsjednik Uprave Končara

Nakon izvanrednih rezultata u prvom kvartalu 2023. godine, Grupa Končar je i u drugom tromjesečju nastavila s ostvarivanjem značajnog rasta uz rekordni broj novougovorenih poslova. Novougovoreni poslovi u prvom polugodištu 2023. zaključeni su u iznosu od 748,1 milijuna eura i više su nego dvostruko veći od ugovorenih poslova u istom razdoblju prošle godine. Vrijednost otvorenih obveza, backloga, iznosi 1.337,4 milijuna eura, dok su otvorene narudžbe za iduću godinu već dostigle razinu od 630 milijuna eura. 

Pozitivan trend novougovorenih poslova i dalje bilježi poslovni segment prijenosa i distribucije električne energije, dok je zelena tranzicija, koja je u zemljama Europske unije u punom zamahu, rezultirala još većom potražnjom za transformatorima. Grupa Končar je tako ostvarila rekordan iznos novih narudžbi, poglavito na tržištima Njemačke, Švedske i Austrije, a za što je zaslužno povjerenje koje su gradili desetljećima kao i kvaliteta te pouzdanost Končarevih rješenja.

To dodatno potvrđuju i poslovni rezultati koji prikazuju kako omjer novougovorenih i realiziranih poslova, book-to-bill ratio, u prvom polugodištu na tržištu Njemačke iznosi 3,2, ukazujući tržišna kretanja te opseg potražnje za elektroenergetskom opremom.  

„Na odličan financijski rezultat Grupe Končar, osim novougovorenih poslova i backloga, utjecao je i značajan rast prihoda unatoč višim troškovima poslovanja nego u vrijeme prije pandemije i rata u Ukrajini. Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 382,9 milijuna eura, što je 93,9 milijuna eura ili 32,5% više u odnosu na rezultate ostvarene za prvo polugodište 2022. godine. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje i dalje prati pozitivan trend rasta te u prvom polugodištu iznosi 67%. Rast je ostvaren na najznačajnijem tržištu Europske unije, čiji udio u izvozu iznosi 75%, ali i na svim ostalim tržištima“, navodi mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije