Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sebija Izetbegović

Uspon bošnjačke Evite Peron

Sebija Izetbegović
Foto: Screenshot YouTube
09.05.2018.
u 19:40

Kandidatkinja SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, i buduća šefica stranke SDA, uz podršku Erdoğana, vjerojatno će biti supruga Bakira Izetbegovića

O njoj se snimaju dokumentarci, pišu knjige, mediji je nazivaju “bosanskom princezom”, a novinari se natječu tko će objaviti dovitljiviju premetaljku njezina imena. Netko je jednom na slogove podijelio ime “prve dame“ u Bošnjaka, supruge Bakira Izetbegovića i tako je, kažu, ogolio do srži: Sebi – ja. Po struci je, tvrde, diplomirana liječnica, po profesiji diplomirana gospođa supruga. Kao da i to nije dovoljno, optužbi nije pošteđena ni njezina sestra Izeta, supruga Mirsada Purivatre, uglednog direktora međunarodnog Sarajevskog filmskog festivala, pa dokoni zlobnici nerijetko divane kako “seke u šaci drže cijelu mahalu”.

Svako imenovanje Sebije Izetbegović na neku od (visokih) funkcija u zdravstvu javnost dočekuje na nož, tumačeći ga kao okorjeli nepotizam i još jedan manipulativni politički potez supruga Bakira i stranke kojoj pripada. Karijera gospođe Izetbegović često je razlog zbog kojeg je mediji predstavljaju u negativnom kontekstu, nazivajući je nezajažljivo ambicioznom i beskrupuloznom ženom. No, i činjenica da je “ušla u obitelj Izetbegović” dodatno ju je stigmatizirala u javnosti, a često joj se spočitava da ima veliki utjecaj na supruga i na njegove političke i stranačke odluke. Štoviše, imputira joj se da rukovodi, da izdaje upute što se treba raditi u privredi, financijama, prometu, obrazovanju, obrani, sigurnosti, kulturi… Još početkom prošle godine govorili su da joj uloga moćnice iz sjene nije dovoljno atraktivna, da atakira na funkciju bošnjačkog člana predsjedništva, pa je neki analitičari nazivaju i “bosanskom Hillary Clinton”. I bili su u pravu.

Liderska crta i karizma

Iz Sarajeva, naime, stižu nagovještaji kako je izvjesni kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda na predstojećim općim izborima, pa i moguća buduća predsjednica Stranke demokratske akcije (SDA) upravo Sebija Izetbegović.

Štoviše, potporu njezinoj kandidaturi za ulazak u Predsjedništvo BiH pružit će i sam “sultan” Recep Tayyip Erdoğan koji dolazi u Sarajevo 20. svibnja kada je najavljen njegov predizborni skup u Zetri. Snažnu podršku dao joj je i suprug Bakir Izetbegović, koji je naglasio da se Sebija Izetbegovića “borila i izborila – sama”.

– Napravila je preokret u Kliničkom centru Sveučilišta u Sarajevu kakav nitko nije očekivao, uvela je red, vratila dugove, podigla razinu zdravstvene usluge. Pokazala je pritom neobičnu hrabrost i viziju, snažnu lidersku crtu i karizmu. I preokrenula javno mnijenje u svoju korist. Njezinu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH od početka smo demantirali i obeshrabrivali. I unatoč svemu tome, pa i mom osobnom negativnom odnosu spram njezine kandidature, kao politička autsajderica je iz baze dobila snažnu podršku. Sebija će vjerojatno uskoro izrasti u snažnu ženu-političara kakvih treba našem društvu – kazao je Izetbegović u razgovoru za portal Vijesti.ba.

Ambiciozna Bakirova žena uspjela se nametnuti kao vrhovni autoritet unutar neformalne, ali vrlo moćne “kadrovske komisije” obitelji Izetbegović nakon Alijine smrti.

“Sultanija Hurem”

Nedžad Latić, publicist i urednik portala “The Bosnia Times”, u svojoj knjizi “Sarajevski Armagedon” koja je uzburkala političku čaršiju, na pitanje “kada je i kako krenulo po zlu u bošnjačkoj politici”, odgovara kratko i precizno: sa snahom Sebijom (rođenom Građević) zvanom Seka, koju smatra glavnim likom na današnjoj bošnjačkoj političkoj sceni. “Sve češće i sve glasnije kuloari je spominju kao najmoćniju Bošnjakinju, jer ima toliki utjecaj na svog muža da dirigira kadrovskom politikom u SDA-u. Prema biografiji, moći i poziciji, trebala bi biti bošnjačka Evita Peron, a po tračevima u sarajevskim mahalama, sličnija je drugoj – sultaniji Sulejmana Veličanstvenog, Roksandi koja je promijenila ime u Hurem. Ona je, prema vrlo provjerenim mahalskim informacijama, unijela nemir u harmonični dom Izetbegovićevih, da bi kao snaha izazvala konflikte i cijepanje obitelji, a danas maestralno spletkarila u samom političkom vrhu nacije”, piše Nedžad Latić.

Hoće li upravo Sebija biti kandidatkinja svoje stranke za Predsjedništvo BiH, znat će se najkasnije na konvenciji 26. svibnja, a bude li to ipak Denis Zvizdić, kalkulira se kako će joj suprug “za utjehu” prepustiti vođenje stranke. Bijes Sebije Izetbegović, kažu upućeni, nitko ne želi osjetiti na svojoj koži, na društvenoj i političkoj sceni, a kamoli u četiri zida obiteljskog doma.

Komentara 12

MA
marengo1
20:36 09.05.2018.

Pišete gluposti... Kod nas bošnjaka pobjeđuje najpopularniji bošnjački političar Denis Bečirović... Svi ostali zajedno neće na izborima skupiti glasova kao on... Da Erdogan i Klinton i Bler stanu uz ovu glupaču.pomoći joj ne mogu...

BL
bljak007
20:49 09.05.2018.

Uz pomoć Erdogana????? postaje šefica SDA. Hm opet Turci.

DU
Deleted user
20:46 09.05.2018.

Poznata je prema velikoj ljubavi koju iskazuje prema hrvatima i srbima bih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije