Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva dama Bošnjaka

Ima toliki utjecaj na muža Bakira da dirigira i kadrovskom politikom u stranci i državi

Croatia's President Ivo Josipovic (L), member of the Bosnian Presidency Bakir Izetbegovic (R) and his wife Sebija arrive on the red carpet on the final night of the 17th Sarajevo Film Festival July 30, 2011. REUTERS/Dado Ruvic (BOSNIA AND HERZEGOVINA - Ta
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
06.02.2017.
u 23:00

Izetbegovići su uvijek imali drame sa ženama, a Sebija je unijela nemir u njihov dom, kaže publicist Nedžad Latić

Ima tome koji dan da su se u susjednoj Bosni i Hercegovini u prvorazredni politički skandal prometnuli – “lekari”. Zvuči poznato? Istina, nije riječ o vojnim, već civilnim “lekarima”, a možda bi afera i prošla nezapaženo da u njezinu središtu nije dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Sarajevo, i još važnije, supruga bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Ironično, sporna konferencija za novinare zamišljena je kao njezin trijumf.

Gotovo 50 minuta hvalila se svojim uspjesima, sve dok joj se novinarka Al Jazeere nije obratila ekavicom i pitala je koliko je “lekara” napustilo bolnicu. “Lekari, lekari, lekari”, podigla je ton cinična Sebija Izetbegović, novinare nazivajući “nenormalnima”. Neki od njih već su tijekom mučne konferencije stali u obranu kolegice pa direktoricu optužili za fašizam, a novinarsko udruženje već je sutradan pozvalo na bojkot lika i djela Sebije Izetbegović. No, to će već ići malo teže.

Bosanska Hillary Clinton

O njoj se snimaju dokumentarci, pišu knjige, mediji je nazivaju “bosanskom princezom”, a novinari se natječu tko će objaviti dovitljiviju premetaljku njezina imena. Netko je jednom na slogove podijelio ime “prve dame“ u Bošnjaka, supruge Bakira Izetbegovića i tako je, kažu, ogolio do srži: Sebi – ja. Po struci je, tvrde, diplomirana liječnuica, po profesiji diplomirana gospođa supruga. Kao da i to nije dovoljno, optužbi nije pošteđena ni njezina sestra Izeta, supruga Mirsada Purivatre, uglednog direktora međunarodnog Sarajevskog filmskog festivala, pa dokoni zlobnici nerijetko divane kako “seke u šaci drže cijelu mahalu”.

Svako imenovanje Sebije Izetbegović na neku od (visokih) funkcija u zdravstvu javnost dočekuje na nož, tumačeći ga kao okorjeli nepotizam i još jedan manipulativni politički potez supruga Bakira i stranke kojoj pripada. Karijera gospođe Izetbegović često je razlog zbog kojeg je medijii predstavljaju u negativnom kontekstu, nazivajući je nezajažljivo ambicioznom i beskrupuloznom ženom. No, i činjenica da je “ušla u porodicu Izetbegović”’ dodatno ju je stigmatizirala u javnosti, a često joj se spočitava da ima veliki utjecaj na supruga i na njegove političke i stranačke odluke.

Štoviše, imputira joj se da rukovodi, da izdaje upute što se treba raditi u privredi, financijama, prometu, obrazovanju, obrani, sigurnosti, kulturi… Kažu da joj uloga moćnice iz sjene nije dovoljno atraktivna, da atakira na funkciju bošnjačkog člana predsjedništva, pa je neki analitičari nazivaju i “bosanskom Hillary Clinton”.

Nadalje, “Slobodna Bosna” piše da kadrovi u SDA napreduju samo kad ih Seka pohvali. Navode da je za života Alije Izetbegovića snaha Sebija bila posvećena svojoj karijeri i da se njezino ime rijetko spominjalo u javnosti. Međutim, nakon Alijine smrti, ambiciozna Bakirova žena uspjela se nametnuti kao vrhovni autoritet unutar neformalne, ali vrlo moćne “kadrovske komisije” obitelji Izetbegović.

Uistinu, mediji joj mahom nisu nakloni. Posebice oni u vlasništvu dugogodišnjeg Bakirova političkog oponenta Fahrudina Radončića, ujedno i medijskog tajkuna, u čijim se tiskovinama Sebiju vuklo po blatu, prozivalo je da na sebi nikad ne nosi odjeću ispod 20.000 maraka.

No, bilo bi nepošteno za blaćenje njezina imena optužiti samo beskrupulozne medije, ponešto je javnoj slici o sebi pridonijela i sama. U listopadu 2016. na internetu se pojavila audiosnimka u kojoj Sebija prijeti neposlušnim zaposlenicima sarajevskog Kliničkog centra.

“Nemojte se igrati sa mnom. Ja vam nisam član vašeg društva propalica na koje ste naučili. Ovo je zadnje upozorenje i zadnji naš razgovor. Jeste li me čuli?! Još jednom da ste uzeli moje ime u usta, zapamtit ćete me za života“, upozorila je prestrašenog zaposlenika bolnice.

Istodobno, dok se Sebija Izetbegović bavi uvođenjem verbalnog delikta u tamošnje zdravstvo, navode mediji, liječnici joj rade u katastrofalnim uvjetima. Medicinsko osoblje tih je dana obaviješteno da više nema rukavica za rad, djeca s teškim srčanim manama mjesecima čekaju operaciju, a pacijenti sami sebi kupuju analgetike – u apoteci predsjednika Upravnog odbora.

Ni njezina prethodna imenovanja nisu prošla bez rešetanja u javnosti. U tekstu s naslovom “Ne treba vam znanje: Važno je biti Bakirova žena”, portal Visokoin piše kako je na tadašnju poziciju direktorice Opće bolnice “Abdulah Nakaš” između četiri kandidata odabrana najmanje kvalificirana Sebija Izetbegović. Čulo se tada kako je završila studij s ocjenom 7,3 – nakon dva desetljeća studiranja. Nakon njezina imenovanja, ispred bolnice se u znak protesta okupljala grupa bijesnih građana.

Nedžad Latić, publicist i urednik portala “The Bosnia Times”, u svojoj knjizi “Sarajevski Armagedon” koja je uzburkala političku čaršiju, na pitanje “kada je i kako krenulo po zlu u bošnjačkoj politici”, odgovara kratko i precizno: sa snahom Sebijom Građević zvanom Seka, koju smatra glavnim likom na današnjoj bošnjačkoj političkoj sceni.

“Sve češće i sve glasnije kuloari je spominju kao najmoćniju Bošnjakinju, jer ima toliki utjecaj na svog muža da dirigira kadrovskom politikom u SDA-u. Prema biografiji, moći i poziciji, trebala bi biti bošnjačka Evita Peron, a po tračevima u sarajevskim mahalama, sličnija je drugoj – sultaniji Sulejmana Veličanstvenog, Roksandi koja je promijenila ime u Hurem.

Ona je, prema vrlo provjerenim mahalskim informacijama, unijela nemir u harmonični dom Izetbegovićevih, da bi kao snaha izazvala konflikte i cijepanje obitelji, a danas maestralno spletkarila u samom političkom vrhu nacije”, piše Nedžad Latić, kojeg pitamo zašto se na stranicama knjige dohvatio baš Sebije Izetbegović.

– Moje problematiziranje Sebije kao osobe, na ovakav način, ima za cilj problematiziranje izvorišta bošnjačke političke moći – kaže Nedžad Latić, koji je od prvih demokratskih izbora u BiH stao uz politički projekt prvog predsjednika SDA Alije Izetbegovića, a time postao i vrlo blizak toj utjecajnoj obitelji.

A ta je obitelj, kaže, uvijek imala drame sa ženama. Mnogi su za tu dramu pogrešno krivili pjesnikinju i intelektualku Meliku Salihbegović koja je s oženjenim Alijom, pored žive supruge, živjela njegovu nevjeru.

– Ja sam u svojoj knjizi detektirao da nije Melika unijela pometnju u tu obitelj, nego Seka. Ona je drama u toj kući. U obitelji nije bila omiljena, Bakirovi je nisu prihvaćali. Ja sam bio vrlo blizak toj obitelji, poštovao Aliju i bio drug s Bakirom, ali smo u zraku uvijek osjećali Sekin prezir prema nama “provincijalcima” koji ne dijelimo njezine “vrijednosti”. Smatrali smo kako ima kompleks što se njezina sestra, kao supruga Mirsada Mire Purivatre, može družiti sa svjetskim džet-setom, a ona je osuđena na provincijalce – prisjeća se Nedžad Latić.

Potom priča o detaljima Sebijine biografije koje je prikupio pišući knjigu. Rodom je Crnogorka, kći je oficira JNA.

– Mi u Sarajevu imamo problem s prodornim provincijalcima iz Sandžaka: to su ljudi koji moraju uspjeti, makijavelistički nastrojeni, koji zagovaraju politiku sile, ali ih muče pomiješani identiteti. Ona je jedna od njih, vrlo otresita žena – kaže pa nastavlja govoriti kako je Sebija, zajedno s Bakirom, tijekom rata u BiH prebjegla u Hrvatsku: ponajprije na Hvar pa u Zagreb, gdje je stažirala i dobila akademske reference kod dr. Asima Kurjaka, kojeg je njezin svekar Alija imenovao prvim ambasadorom BiH u Hrvatskoj.

– Poslije rata je čekala i dočekala “svoju” kliniku jer nije mogla živjeti u istoj kući sa svekrom. Alija se u to vrijeme odselio od Bakirove majke Halide koja je oboljela od neke vrste paranoje i doselio k sinu i snahi. I tako je, zahvaljujući svekru bila jako uključena i upućena u političke događaje i na sve moguće načine utjecala na njih – ističe Nedžad Latić. – Nakon Alijine smrti, Bakir mi je osobno rekao da ne želi u politiku, da ga je to previše koštalo. Bio je u teškoj depresiji zbog optužbi za korupciju, pronevjeru dvije milijarde maraka humanitarne pomoći, o čemu je pisao i New York Times. Rekao mi je da mu se ne sviđa Alijin nasljednik u stranci Sulejman Tihić, da je isuviše bolesti bilo u njegovoj obitelji – dugo su mu bolovali otac i majka, pa onda i žena – zaklinjao se da im se želi posvetiti. Nije prošlo 15 dana kada ugledam Bakira na televiziji kod Senada Hadžifejzovića, gdje govori da je odlučio prihvatiti poziciju potpredsjednika stranke. Mislim da je to utjecaj Sebije – tvrdi Latić.

Svoj trenutak dugo je čekala, a u prvi plan izbila u listopadu 2014., kada je Bakir Izetbegović pobijedio u utrci za člana Predsjedništva BiH, a posebno od svibnja 2015. kada je izabran za predsjednika SDA. Dogodine u proljeće Sebija Izetbegović izabrana je za novu stranačku predsjednicu Odbora za zdravstvo. No, naš sugovornik Nedžad Latić tvrdi da joj politika nikada nije bila ambicija. Nikada cilj, ali uvijek sredstvo. Sebiju je zanimao utjecaj, koji je ostvarila zahvaljujući poziciji svoga muža. Njezin je cilj, otkriva, privatizirati Klinički centar u Sarajevu uz pomoć arapskog kapitala.

– Nakon izlaska moje knjige ona je bila raskrinkana. Istina, pomalo sam se pribojavao njezine reakcije jer poznajem taj karakter i znao sam izbliza da je sklona izljevima ljutnje i bijesa – kaže Latić pa se prisjeća Sebijine reakcije iz 2009. kad je Bakir izgubio na unutarstranačkim izborima za predsjednika stranke od Sulejmana Tihića.

Kompleks crvenog tepiha

– Ona je pred kamerama psovala, mahala rukama, vrištala da su Bakiru pokrali glasove. Tada se već vidjelo kakva je to narav naprasita, bilo je jasno da je taj poraz doživjela teže nego Bakir. Apsolutno je sugestivna i ima utjecaj na muža. Mi u Bosni za takve muževe kažemo da su papučari. Mislim da je ova pobjeda u Sarajevu više njezina vizija nego Bakirova. Ona želi ovladati Sarajevom jer ima taj provincijski kompleks crvenog tepiha. Hedonistica je, istina je da voli skupu odjeću – kaže Latić, kojeg pitamo može li se povući paralela između Sebije Izetbegović i Miloševićeve žene Mire Marković.

– O, da! Samo, Sebija nije politički obrazovana kao Mira, ali po ambicijama su jednake. Možda bih čak rekao da je Sebija, onako ženski, prepredenija i lukavija od Mire – zaključuje Nedžad Latić.

Međutim, Elvir Huremović, dugogodišnji novinar Dnevnog avaza, odnedavno urednik i vlasnik bportala, tvrdi da je riječ o “sposobnoj ženi s odličnim menadžerskim sposobnostima koje su dokazane i prije radom u Općoj bolnici”.

– Ona u biti ima dva problema. Prvi se zove Bakir Izetbegović, ona će uvijek imati taj problem zbog činjenice da je supruga predsjednika i da se preko njezina rada prelamaju politički interesi. Klinički centar Sarajevo je jedna od četiri-pet takvih bolnica u državi. Jamčim da mnogi novinari nemaju pojma tko je direktor tih bolnica, nigdje u medijima nemate koliko je liječnika napustilo tuzlansku bolnicu, koliko ih je otišlo iz Bihaća. Prezime je njezin uteg, da tamo radi netko drugi tko se ne preziva Izetbegović, vjerojatno bi pokupio sve moguće aplauze i to je bit priče.

Drugi je problem što je dolaskom u Klinički centar Sarajevo dirnula u osinjak. Ona uvodi novi sustav koji podrazumijeva puno više rada i odgovornosti i nailazi na otpor grupe ljudi koja je navikla raditi svoj posao malo ležernije. A što se tiče optužbi da previše utječe na muža, to je pretjerivanje, ispada da njih dvoje kad dođu kući razgovaraju samo o politici – kaže Elvir Huremović.

Smatra da je usporedba s Mirom Marković pretjerana, no skandal na konferenciji za novinare, kaže, zaista joj nije trebao jer je tim potezom skrenula pozornost javnosti s onoga što je zaista važno.

– Bilo je različitih reakcija na društvenim mrežama koje su išle i u njezinu korist, ljudi su pisali da u tome ne vide ništa sporno. Pritom ne mislim da je treba kovati u zvijezde. Naravno da ona i griješi u svom poslu. Ne želim da ispadne da je branim jer ona se može sasvim pristojno sama braniti. A što se tiče Bakira Izetbegovića, čovjek može izjaviti da ukida Republiku Srpsku i da će BiH imati šest entiteta, a na društvenim mrežama će uvijek biti prisutan negativan odnos prema njemu, to je klasično trolanje, to je godinama tako, a onda dođu izbori i on pobijedi. Sto ljudi, sto ćudi – kaže Elvir Huremović.

A Bakir Izetbegović ovih je dana na Face TV-u komentirao i optužbe o nepotizmu svoje supruge ali i njezine navodne političke ambicije te utjecaj na njegove odluke.

– Dođu te priče do nas. Sebija se u klinici trudi da uvede red, da se pacijente poštuje, da liječnici ne sjede na dva stolca, da nemaju u isto vrijeme privatnu kliniku, da se vrati dug. Ne petlja se u moj posao i nema govora da i na koji način utječe na političke stvari. Stotine budalaština ova čaršija proizvede. Sebija je energična, sposobna žena, prije toga je bila jako dobra operaterka, profesorica, ginekologinja, jedna je od najobjavljivanijih autora u BiH. To pričaju u čaršiji oni koji imaju vremena za to, a nema za to nikakvog utemeljenja. O kadrovima i politici u našoj se kući gotovo nikad ne priča. Sebija je korektna žena iz patrijarhalne kuće koja dobro zna o čemu sa mnom uopće može početi razgovarati – izjavio je pred cijelom nacijom Bakir Izetbegović.

Upućeni kažu da će Sebija uzvratiti udarac na “sebi – ja” način, svojstven veličanstvenoj Hurem. I da će se Bakir jednog jutra, ne znajući što ga je snašlo, probuditi kao suprug Sebije Izetbegović. I ništa više od toga.

>>Dodik: Izetbegović je Srbin koji bježi od svog podrijetla

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije