Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Uspješni portugalski premijer Costa osvaja novi mandat?

Costa je od 2015. na lijeve čelu vlade u kojoj su još Komunistička partija, Blok ljevice i Zeleni
06. listopada 2019. u 06:00 4 komentara 130 prikaza
Antonio Costa
Foto: JON NAZCA/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Moramo biti optimisti i ne zadovoljiti se onime što smo postigli, kazao je socijalistički portugalski premijer António Costa zaključujući predizbornu kampanju. Danas se u Portugalu održavaju parlamentarni izbori i prema anketama trebala bi pobijediti Costina Socijalistička stranka (PS), i to s 40-42 posto glasova. Costa je od 2015. na lijeve čelu vlade u kojoj su još Komunistička partija, Blok ljevice i Zeleni. No prema anketama socijalisti su posljednjih dana nešto izgubili u odnosu na oporbenu desnu Socijaldemokratsku stranku (PSD) koja bi mogla dobiti 23 posto glasova. Ipak, budu li socijalisti dobili više od 39 posto glasova, moći će sami formirati vladu.

Hashim Tachi Čeka se čvrsta vlada Kosovo u nedjelju bira parlament, peti put u 12 godina

– Imali smo četiri godine stabilnosti za razliku od Španjolske koja je u četiri godine imala četiri puta izbore – odapeo je Costa strelicu susjedima.

Protivno svim prognozama 2015., ta portugalska vlada ljevice ostvarila je dobre ekonomske rezultate i postala je sinonimom uspjeha europske ljevice, a Lisabon je postao najdinamičniji europski glavni grad. Uspjeh je ostvaren unatoč strogim mjerama štednje koje je uvela Trojka (Međunarodni monetarni fond, Europska komisija i Europska središnja banka) za ozdravljenje ekonomije i za što je 2011. godine dala 78 milijardi eura.

Tih godina Portugal je napuštalo 350 osoba dnevno. I danas u Portugalu ima ljudi s ekonomskim problemima (oko 20 posto stanovništva živi ispod granice siromaštva), ali ipak se bilježi znatan rast BDP-a, koji je 2018. iznosio 2,4 posto, odnosno dvostruko više od prosjeka EU. Nezaposlenost je pala na 6,3 posto, bilježe proračunski višak, a državni dug, premda je smanjen, ostaje visok – 121 posto BDP-a

>> Pogledajte i ovaj video: Ankica Mamić o rezultatima izbora i o budućim izborima

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • Toni66:

  Uspješni portugalski premijer Costa osvaja novi mandat?, kao komunisti uvijek isti . U rusiji svi na zapadu vjeruju Putin sam sebe Bira već 15 godina a Merkelica isto tako dugo samo nju voli narod i demokracija pa joj dodatno dadoše ... prikaži još!adoše još 4 godine nagrade smo zato jer je dovela 1.5 miliona izbjeglica vjeruju pametni u EU::::

 • Avatar Dokman
  Dokman:

  Kako lijep i srcedrapajući članak Tomaševića kada su u pitanju komunisti i ljevičari, ma Silvek baš si cakani..

 • grizli123:

  Jednako su lijevi kao i kinesko-hrvatsko-grčka politička elita. Daš im vlast a oni udri po sirotinji i još se time hvale. Bog i Hrvati !