Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI

Uspješni portugalski premijer Costa osvaja novi mandat?

Antonio Costa
Foto: JON NAZCA/REUTERS/PIXSELL
1/3
06.10.2019.
u 06:00

Costa je od 2015. na lijeve čelu vlade u kojoj su još Komunistička partija, Blok ljevice i Zeleni

Moramo biti optimisti i ne zadovoljiti se onime što smo postigli, kazao je socijalistički portugalski premijer António Costa zaključujući predizbornu kampanju. Danas se u Portugalu održavaju parlamentarni izbori i prema anketama trebala bi pobijediti Costina Socijalistička stranka (PS), i to s 40-42 posto glasova. Costa je od 2015. na lijeve čelu vlade u kojoj su još Komunistička partija, Blok ljevice i Zeleni. No prema anketama socijalisti su posljednjih dana nešto izgubili u odnosu na oporbenu desnu Socijaldemokratsku stranku (PSD) koja bi mogla dobiti 23 posto glasova. Ipak, budu li socijalisti dobili više od 39 posto glasova, moći će sami formirati vladu.

– Imali smo četiri godine stabilnosti za razliku od Španjolske koja je u četiri godine imala četiri puta izbore – odapeo je Costa strelicu susjedima.

Protivno svim prognozama 2015., ta portugalska vlada ljevice ostvarila je dobre ekonomske rezultate i postala je sinonimom uspjeha europske ljevice, a Lisabon je postao najdinamičniji europski glavni grad. Uspjeh je ostvaren unatoč strogim mjerama štednje koje je uvela Trojka (Međunarodni monetarni fond, Europska komisija i Europska središnja banka) za ozdravljenje ekonomije i za što je 2011. godine dala 78 milijardi eura.

Tih godina Portugal je napuštalo 350 osoba dnevno. I danas u Portugalu ima ljudi s ekonomskim problemima (oko 20 posto stanovništva živi ispod granice siromaštva), ali ipak se bilježi znatan rast BDP-a, koji je 2018. iznosio 2,4 posto, odnosno dvostruko više od prosjeka EU. Nezaposlenost je pala na 6,3 posto, bilježe proračunski višak, a državni dug, premda je smanjen, ostaje visok – 121 posto BDP-a

>> Pogledajte i ovaj video: Ankica Mamić o rezultatima izbora i o budućim izborima

Ključne riječi

Komentara 4

TO
Toni66
10:18 06.10.2019.

Uspješni portugalski premijer Costa osvaja novi mandat?, kao komunisti uvijek isti . U rusiji svi na zapadu vjeruju Putin sam sebe Bira već 15 godina a Merkelica isto tako dugo samo nju voli narod i demokracija pa joj dodatno dadošeadoše još 4 godine nagrade smo zato jer je dovela 1.5 miliona izbjeglica vjeruju pametni u EU::::

GR
grizli123
11:28 06.10.2019.

Jednako su lijevi kao i kinesko-hrvatsko-grčka politička elita. Daš im vlast a oni udri po sirotinji i još se time hvale. Bog i Hrvati !

Avatar Dokman
Dokman
21:12 06.10.2019.

Kako lijep i srcedrapajući članak Tomaševića kada su u pitanju komunisti i ljevičari, ma Silvek baš si cakani..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije