Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspjeh

Uspješan poduzetnik vrati se nakon turizma prirodi i stočarstvu

'Gazda Mladen Kusekovic (prvi zdesna), pored njega Josip, Ivica, Leon'
Foto: ''
1/4
02.03.2012.
u 12:00

Prije četiri godine Mladen Kušeković zakupio je zemljište i sagradio farmu na kojoj ima i tri zaposlena

Tristotinjak grla stoke na ličkim pašnjacima rijetko je viđen prizor u današnje vrijeme. Na farmi Angus u središtu Krbavskoga polja kod Udbine u posao uzgoja stoke prije četiri godine ušao je 47-godišnji Mladen Kušeković iz Sesveta. Otac triju kćeri uspješan je poduzetnik, a nakon turizma i automobila, zbog ljubavi prema prirodi upustio se i u posao s kravama. I uživa u onome što radi.

Pravo mjesto

– Došao sam na ovu ledinu pokrenuti nešto novo. Sagradio sam farmu, zakupio zemljište. Lika je bila pravo mjesto jer ima neiskorištene livade i pašnjake, upravo ono što treba za ovakvu proizvodnju – kazuje nam Mladen dok obilazimo veliku farmu. Kaže, došli smo u najgore vrijeme. Snijeg se topi, puno je blata. Pokazuje nam krave, sunčaju se, jedu sijeno, većina očekuje pomladak. Trojica radnika, Leon, Josip i Ivica, posjetitelje dočekuju sa zadovoljnim osmijehom na licu. Bivši građevinski radnici i konobar pobjegli su od stresnih poslova. Hvale Mladena kao sjajnog gazdu, imaju savršene uvjete i posao u kojem istinski uživaju. Seoski život ispunjava i Bena, bernskog planinskog psa kojeg je Mladen doveo s gradskog asfalta.

Na ovoj farmi stoka nesmetano šeće po 350 hektara pašnjaka. Prirodan uzgoj, uz prirodnu ispašu i slobodu krava, umjesto tijesnih štala, omogućuje uzgoj zdravih životinja. Telad se nakon minimalno 6 mjeseci odvaja od krava i prodaje za daljnji tov ili za meso. Količine su ograničene, a Mladen planira udružiti se s kolegama te kroz vlastitu maloprodaju ponuditi dovoljnu količinu telećeg i junećeg mesa. Razmišlja i o uređenju dijela farme za smještaj gostiju, koji bi u ovoj idili pronašli kutak za odmor. Ističe Mladen kako su dobra organizacija i vizija 80 posto uspješnosti posla. Svojim kolegama mljekarima skida kapu za posao koji rade, mnogi su nepravedno pribijeni na stup srama. Ističe kako poljoprivreda u Hrvatskoj ima budućnost uz neke korekcije.

Dar prirode

– Ovo je dugoročna i niskoprofitabilna djelatnost u kojoj je neke stvari potrebno planirati 10 i više godina unaprijed. Na žalost, u Hrvatskoj se planira najdulje koliko traje mandat onima na vlasti. Poticaji i subvencije su nužni preduvjet uspješne i konkurentne poljoprivredne proizvodnje, a zloporabe treba kažnjavati i odvojiti žito od kukolja. Ukinemo li poticaje, nestaje ozbiljna poljoprivredna proizvodnja i preostaje nam još veći uvoz hrane iz uređenih zemalja. Na našem će stolu završiti što je u tim zemljama trebalo završiti na smetištu – kaže Mladen. Hrvatska ima dugu tradiciju u tovu goveda pa ga žalosti što se 80 posto teladi za tov uvozi. Ljudi nisu skloni učiti novoga, a to je po njemu osnovni preduvjet uspjeha. U ekološkoj proizvodnji, koja je dar prirode, vidi budućnost. U zakone prirode, dodaje, ne treba se previše miješati.

– Nema poljoprivrede bez problema. Država treba stvoriti preduvjete i sigurnost ulaganja, a ne ih konstantno mijenjati. Vjerujem da sve može biti bolje, a bilo bi mi drago da je više uzgajivača poput mene – poručuje Mladen, koji želi da njegova priča bude jedan u nizu pozitivnih primjera uspješne poljoprivrede.

Komentara 4

Avatar Tom Tornado
Tom Tornado
23:54 23.05.2016.

Svaka cast!

CH
Charlemagne26
11:04 03.03.2012.

Krave se suncaju, pas ispunjen uzicima seoskog zivota, svi se osmjehuju dok biraju imena za telad. Prava seoska idila, koju kvari jedino cinjenica da ce stoku poklati radi profita, te da ova novinarka ipak treba potraziti neki drugi hobby.

Avatar wratnik
wratnik
13:10 02.03.2012.

zar nije ovo dobar dokaz daje moguce?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije