Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOČINI KOJI SU POTRESLI HRVATSKU

Usmrtio 45 godina mlađu nevjenčanu suprugu sjekirom dok je spavala

sjekira
Foto: ilustracija
07.08.2015.
u 13:28

Husein Beganović imao je 62 godine, a Violeta Jovanović samo 17, udario ju je sjekirom u glavu, bila je na mjestu mrtva

Husein Beganović, tada 62-godišnjak, u srpnju 2004. počinio je jedno od zvjerskih ubojstava o kojima se dugo pričalo. On je 26. srpnja u Tovarniku, gdje je i živio, u sobi ubio svoju nevjenčanu suprugu Violetu Jovanović koja je tada imala svega 17 godina. Dok je Violeta spavala, Beganović je ušao u sobu i udario je sjekirom točno po sljepoočnici. Nesretna djevojka na mjestu je bila mrtva, a policajci se i danas sjećaju stravičnog prizora u sobi prepunoj krvi. Beganović je osuđen na 30 godina zatvora zbog ubojstva i spolnog odnosa s maloljetnom osobom. Kako je u istrazi utvrđeno, a poslije potvrđeno i na suđenju, motiv ubojstva bila je Beganovićeva ljubomora.

Živjeli u neimaštini

Ova tragična priča počela je pet godina prije ubojstva kada je Beganovićev sin silovao Violetu koja je tada imala svega 12 godina. U tome mu je pomogla i njena majka. Zbog toga oboje su završili u zatvoru. Nakon toga brigu o djevojčici preuzeo je Beganović. Na sudu je priznao da su imali i spolne odnose. – Pa znaš, suče, kako to ide kod nas Roma – rekao je Beganović na sudu pokušavajući sucu Slavku Teofiloviću opravdati svoju izvanbračnu zajednicu s maloljetnom Violetom. Preselili su se u Tovarnik nedaleko od Vukovara, gdje su živjeli u neimaštini. Kako bi preživjeli, oboje su prosili. Violeta je nekoliko puta završila i u zatvoru zbog sitnih krađa. Cijelo vrijeme živjeli su zajedno, a Violeta je rodila i dva sina. Prvoga sina 2002. u Općoj bolnici u Novoj Gradiški, gdje su je prijavili pod lažnim imenom. Drugog sina rodila je u svibnju 2003. u Batrini. Kasnijom analizom DNK utvrđeno je da su oba sina njegova iako je on tvrdio da nisu, da ne zna čiji su i da im stoga ne zna ni imena. Zbog zanemarivanja djece obitelj je bila pod nadzorom socijalnih radnika koji su nakon ubojstva i preuzeli sinove. Na početku postupka Beganović se branio šutnjom, no poslije je progovorio o svemu što se dogodilo i u kakvom odnosu su bili on i Violeta. Progovorio je i o razmiricama s Violetom te da su nekoliko puta imali spolne odnose. Tada se doznalo i za ranije sukobe u kojima su jedno drugo i udarali. Tako je u jednoj od razmirica Violeta najprije Huseina udarila metlom po ramenu, a nakon sati vremena i on je nju udario čekićem. Tvrdio je da se zbog amnezije ničeg ne sjeća pa ni toga da se otišao prijaviti na policiju. Priznao je i da ga grize savjest i da se zbog svega kaje. Tijekom suđenja vještačenjem je utvrđeno da je amneziju izmislio kako bi izbjegao kaznenu odgovornost.

Progovorili i susjedi

O njihovu odnosu u istrazi su progovorili i susjedi koji su svjedočili o Beganovićevoj ljubomori jer je Violeta često izlazila. To što su u izvanbračnoj zajednici živjeli čovjek od 62 godine i djevojka od 17 godina tumačili su kao "ciganska posla" držeći da je to uobičajeno kod njih pa se nisu htjeli miješati. I Beganović je govorio o čestim Violetinim izlascima koji su mu smetali jer je znala i nekoliko dana ne dolaziti kući. Objasnio je i kako je jednom Violeta nestala na pet mjeseci te da mu je, kada se vratila, govorila kako se sjajno provela. Navodno su u to vrijeme djeca bila u domu, a Beganović je predlagao da se vrate kući čemu se Violeta protivila. Pitala ga je zašto bi ih vraćali nazad kad djeca ionako nisu njegova. Njegova ljubomora kulminirala je 26. srpnja. Te je noći u sobu, u kojoj je spavala Violeta, ušao oko dva sata poslije ponoći. Jednom ju je udario sjekirom po glavi, u sljepoočnicu, i na mjestu usmrtio. Kao olakotnu okolnost sud je uzeo u obzir da prije nije bio osuđivan kao i činjenicu što se pokajao za počinjeni zločin. Uzeto je u obzir i to da je sam policiji prijavio zločin te nije poricao izvanbračnu zajednicu s Violetom. Kada mu je sudac Teofilović izrekao presudu od 35 godina zatvora, Beganović mu je zahvalio na smrtnoj presudi. Vrhovni sud tu kaznu zatvora smanjio mu je na 30 godina. Dok je bio u zatvoru, tražio je pomilovanje zbog lošeg zdravlja, no zahtjev mu je odbijen. Preminuo je u lipnju 2009. u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu. 

>> Zbog kocke i duga mirni čovjek postao je ubojica 

>> 'Jesi li živ?' bez imalo sućuti pitao je policajca koji je ležao u lokvi krvi 

>> Jedan od rijetkih koji je na suđenjima sjedio u lancima

Komentara 4

SA
samoborka
22:45 07.08.2015.

Kojekakve udruge su se pobrinule za to da se svaki pokusaj uvodjenja reda medju problematice manjine nazove sovinizmom i rasizmom. Zato i dan danas niti jedan zakon ne vrijedi za Rome. Njima je dozvoljena i pedofilija i brakovi s maloljetnicama i kradje i ilegalna gradnja..za njih sankcija i pravila nema! Zato...cemu se cuditi ovakvim stvarima o njima iz clanka. To je za njih sasvim normalno.

ZE
zeljkasabol
18:08 07.08.2015.

kako pažljivo od vas što ste prikazali oruđe prije upotrebe

Avatar Getrib
Getrib
22:44 08.08.2015.

Da je ubojica iz svijeta poznatih pisalo bi da je Violetu ubio dečko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije