Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Usluge riječkog superračunala traže iz Srbije i Austrije

naslovnica
29.10.2015.
u 00:02

Na Sveučilištu u Rijeci testira se 44 milijuna kuna vrijedno superračunalo

S nestrpljenjem čekano riječko superračunalo, najjače u Hrvatskoj i regiji, koje je kao i sve slične instalacije u svijetu dobilo ime po kojem će biti prepoznatljivo, a ovome je njegovo, Bura, “sjelo” otprve, počelo je s probnim radom.

U Kampusu Sveučilišta na Trsatu, u Centru za napredno računanje i modeliranje, “veliki mozak” koji spada u red jačih instalacija u ovom dijelu Europe, smjestio se u stotinjak kvadrata Data centra i već tjedan dana tim koji predvodi predstojnik Centra prof. dr. sc. Zlatan Car, prorektor za informatizaciju, sa stručnjacima iz francuske kompanije ATOS/Bull, koja je proizvela računalo i njihovim partnerima iz Smartisa, provode testiranja.

Cilj tih istraživanja je, jednostavno rečeno, utvrditi je li isporučeni sustav onaj koji su Riječani naručili, sa svim karakteristikama i mogućnostima koje su tražili.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte e-izdanje!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Večernjakova anketa: SDP i HDZ primali bi migrante bez obzira na nezaposlenost

>>Vlada preuzela letonski model: Tvrtkama se umjesto stečaja nudi dogovor

>>Hrvatski uspjeh: Djeci oboljeloj od tumora ugrađeni 3D implantati

>>Analiziramo: Je li Hrvatska krenula putem stabilnog rasta BDP-a

>>Josipović: Nezamislivo mi je da moja stranka bude u koaliciji s Glavaševim HDSSB-om

>>Na meti NBA skauta: Amerikanci Dragana Bendera proglasili novim Kukočem

>>Superheroji preplavit će velika platna do 2019.

Komentara 2

NE
neki
08:09 29.10.2015.

Ovo dolje je sa stranica MZOS-a. Najspremnije sveučilište je bilo baš ono koje je u gradu tadašnjeg ministra i doministra. Čestitam. "U kolovozu 2009. godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je ograničeni poziv na dostavu prijedloga kako bi se se pripremila zaliha infrastrukturnih projekata čija bi se provedba mogla financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj u programskom razdoblju 2011.-2013. te je u tu svrhu poslalo poziv na 247 institucija (svim sveučilištima, fakultetima, veleučilištima, znanstvenim institutima i ostalima). Od navedenih 247 institucija, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odabralo je 10 projekata za indikativnu listu te je od navedenih prijedloga najspremniji bio upravo projekt "Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci"."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije