Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković o optužnici iz Srbije: 'Sve zamolnice koje će doći mi ćemo, kao Vlada, odbiti'

Zagreb: U NSK održana 124. sjednica Vlade
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/7
09.06.2022.
u 16:11

Što se tiče sankcija SAD-a protiv Marinka Čavare, Plenković je istaknuo da je prvi reagirao ministar Gordan Grlić Radman

Vlada RH danas je, na 124. sjednici, među ostalim, odlučivala o prijedlogu odluke o pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuča na područjima Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Karlovačke županije za 2022. godinu. Odlučeno je da će se osigurati ukupno 54 milijuna kuna pomoći. 

Premijer Andrej Plenković uvodno se osvrnuo na optužnice protiv hrvatskih pilota.

- Sve zamolnice koje će iz Srbije doći temeljem ovog Zakona, mi ćemo, kao Vlada, odbiti - rekao je. 

- Procesiranje ratnih zločina da, neovisno o nacionalnosti, ali ne u dnevno-političke svrhe, ne temeljem ovakvog Zakona i ne od strane onih koji odbijaju svaki oblik suradnje o ovoj temi. To je poruka Srbiji koja se još uvijek nije suočila sa svojom odgovornošću u vezi ratova na prostoru bivše Jugoslavije - kazao je.  

Što se tiče sankcija SAD-a protiv Marinka Čavare, Plenković je istaknuo da je prvi reagirao ministar Gordan Grlić Radman.

- Mi smo izrazili neslaganje i stav da je riječ o pogrešnoj političkog odluci i poruci. Marinko Čavara, s kojim sam jučer razgovarao, nema imovine niti računa u SAD-u. Ne znam što bi odluka mogla imati za cilj - navodi. 

- SAD su hrvatski partner, međutim postoje situacije u kojima imamo različite stavove. Ovo je jedna od situacija - dodaje. 

Podsjetio je na smanjenje trošarina na benzin i dizelsko gorivo te istaknuo da je građanima time ušteđeno 114 kuna za benzin te 136 kuna za dizel. 

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Josip Salapić govorio je o izmjenama Zakona o parničnom postupku, Zakon o kaznenom postupku i Zakona o Vladi RH. 

- Cilj nam je modernizirati, pojednostaviti i ubrzati postupke - istaknuo je. 

- Uvodimo precizne rokove za završetak parničkog postupka - dodaje te navodi da je za prvostupanjske postupke rok tri godine i jedna godina za drugostupanjske žalbene postupke. 

- Uvodi se obvezno tonsko snimanje ročišta kao novina u parničnom postupku - kaže.  

Ministar Tomo Medved iznio je najnovije informacije vezane uz proces obnove nakon potresa. 

- Organiziranom nekonstrukcijskom obnovnom obnovljeno je 2699 obiteljskih kuća. Radi se na 770 obiteljskih kuća. U procesu samoobnove obnovljeno je 887 obiteljskih kuća - naveo je. 

- Sveukupno je do sada obnovljeno 3586 obiteljskih kuća Sveukupno je na području Banovine ugovoreno radova u iznosu više od 850 milijuna kuna, dok je u procesu raspisanih javnih poziva 250 milijuna kuna - zaključio je Medved. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković govorila je o osiguravanju naknade za štete zbog tuče na području šest županija. 

- Predloženom odlukom, osigurat će se dodjela pomoći za štete uzrokovane tučom u ukupnom iznosu od 54 milijuna kuna - navela je. Sredstva će se, kaže, raspodijeliti proporcionalno udjelu šteta pojedine županije.

Od ukupnog iznosa, 25 milijuna dodijelit će se za štete u poljoprivredi, 5 milijuna za štete na nerazvrstanim cestama, 6 milijuna za štete na gospodarstvu i 18 milijuna za štete na komunalnoj i društvenoj infrastrukturi i stambenim objektima. 

Državni tajnik Stipe Mamić govorio je o kolektivnim ugovorima sa zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama.

- Predlaže se donošenje odluke o pokretanju pregovora o sklapanju kolektivnog ugovora za zaposlenike i imenovanje pregovaračkih odbora Vlade - kazao je, a prijedlog je prihvaćen. 

Ministar obrane Mario Banožić govorio je o nabavi raketa Hydra.

- Nabava raketa Hydra planira se provesti u partnerstvu s SAD-om. Zaprimljeno je pismo ponuda čija vrijednosti iznosi 6.182.248 američkih dolara. Obveza RH je da iz proračunskih sredstava plati porez na dodanu vrijednost prilikom isporuke ovih roba i usluga u 2023./2024. godine - kazao je. 

Komentara 20

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
16:37 09.06.2022.

Izvucite iz arhiva popise pilota JNA i podignite za svakog poimenice optužnice za ratne zločine, ne možete omanuti, svi do jednog su napadali civilne ciljeve. Pa da vidimo

DU
Deleted user
16:21 09.06.2022.

zasto se ne podigne optuznica protiv vucica zbog proteroristickog djelovanja....???? je li hrvatska drzava ????

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
15:56 09.06.2022.

Pazi samo da ti se teroristi, pardon, koalicijski partneri ne naljute.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije