Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O novim zakonima

Plenković: Zbog novog paketa zakona građanima će rasti plaće

Zagreb: Održana je 274. sjednica Vlade
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
04.01.2024.
u 10:09

'Za održivost mirovinskog sustava promijenili smo četiri zakona. Povećavaju se invalidnine za hrvatske vojne invalide', rekao je Plenković ističući i povećane iznose za dječje doplatke, kao i izmjene zakona koje omogućavaju do 2027. prelazak svih osnovnih škola na jutarnju smjenu.

'Pripravni smo raditi na poboljšanju standarda naših građana. S obzirom da smo na početku ove godine osvrnut ću se na nekoliko novih zakona koji su stupili na snagu. Prvo bi se osvrnuo na porezni paket zakona, točnije paket od devet zakona poreznih izmjena, koji će omogućiti da građanima rastu plaće', rekao je u uvodu predsjednik Vlade Andrej Plenković

'Povećali smo minimalnu plaću na 840 eura bruto, što je ozbiljno povećanje od oko 20 posto. Stupa na snagu Zakon o inkluzivnom dodatku koji objedinjuje i povećava sve naknade. Povećava se i nacionalna naknada za starije koja će sada iznositi 150 eura. Ulazimo u fazu kada Zakon o trgovini dolazi u punu primjenu, a on obuhvaća reguliranje rada nedjeljom. Znači tim smo se zakonom pobrinuli za prava radnika u trgovini, jer prelazimo na režim od samo 16 radnih nedjelja u cijeloj godini', dodao je premijer.

'Za održivost mirovinskog sustava promijenili smo četiri zakona. Povećavaju se invalidnine za hrvatske vojne invalide', rekao je Plenković ističući i povećane iznose za dječje doplatke, kao i izmjene zakona koje omogućavaju do 2027. prelazak svih osnovnih škola na jutarnju smjenu. 'Stupio je na snagu i Zakon o upravljanju nekretninama koji će omogućiti bolje upravljanje državnom imovinom. Stvoren je novi zakonski okvir za plaće u državnoj i javnoj službi, a riječ je o povijesnoj reformi'. 

Premijer se dotaknuo i teme jačanja međunarodnog položaja Hrvatske. 'Nastavit ćemo raditi na tome. A što se tiče ostalih tema, osudio bih intenzivne zračne napade na Ukrajinu i kršenje humanitarnog prava od strane Rusije. Napadi na civilnu infrastrukturu osnažuju našu potporu Ukrajini.'

'Na obljetnicu potresa posjetili smo Petrinju, bili smo u Glini i Sisku', rekao je Plenković te dodao kako se na tim područjima intenzivno radi na obnovi, te napomenuo kako se nastavlja s olakšanjem troškova života ljudi na Banovini raznim mjerama. 

'Zahvaljujući mjerama Vlade cijena goriva je i dalje niža nego da nema mjera koje je Vlada postavila', rekao je te dodao kako će se s istim mjerama i nastaviti. 'Pretpostavke za daljnje smanjivanje inflacije su itekako ovdje', zaključio je, te još jednom pohvalio turističke rezultate Hrvatske.  

VEZANI ČLANCI 

Govoreći o turizmu Plenković je istaknuo kako je ove godine u Hrvatskoj ostvareno više od 20,6 milijuna dolazaka, 108 milijuna noćenja i odnosu na prošlu godinu radi se o rastu. Prihodi su također porasli u odnosu na prošlu godinu. Pohvalio je i brzu organizaciju prvenstva u vaterpolu, te istaknuo kako je nakon odustajanja Izraela Vlada snažno pomogla i tom projektu. 

Na dnevnom je redu sjednice Vlade, među ostalim, Prijedlog o pokretanju pregovora o izmjenama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade RH, te Prijedlog o pokretanju pregovora o sklapanju novog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i imenovanju Vladinog pregovaračkoga odbora. 

Na Vladi je i Prijedlog Smjernica politike državnih potpora za razdoblje 2024. – 2026., odluka o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti te dopuna Odluke o prihvaćanju nagodbe između Republike Hrvatske i društva HŽ Cargo d.o.o., u svrhu restrukturiranja. 

VIDEO Potopljena jedrilica pored rive u Šibeniku

Komentara 11

SS
simpatican.simpa
10:53 04.01.2024.

Zanimljivo da ništa ne govori o drastičnom svakodnevnom povećanju cijena , o nikad većoj pljački njegovih bliskih suradnika, o nikad većem zaduženju lijepe naše od kada je premijer, o nikad većoj korupciji i kaosu u pravosuđu. I na kraju je li spreman dati osobnu mjenicu za sve njegove najave, ostvarenja. Nikad veća iseljenost stanovništva, nikad veća pustoš po hrvatskim selima......

ED
edgar2
09:46 04.01.2024.

Delikatno je dizati plaće u vrijeme inflacije...a da se ne pokrene spirala rasta plaća i cijena. Rast plaća čak i da se uskladi s rastom inflacije, ne može sustići rast cijena. Dobar znak je da inflacija kod nas pada...dokaz ispravne politike!

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
09:35 04.01.2024.

Neka si se ti žrtvovao za nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije