Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nacionalna i sveučilišna knjižnica

Plenković: Pozivamo sve one koji su neopravdano podigli cijene da ih vrate na staro

Zagreb: 183. sjednica Vlade RH na kojoj će se raspravljati o neopravdanom povećanju cijena
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
20.01.2023.
u 12:30

Vlada je donijela odluke o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje bilančnih prava za financiranje minimalnog financijskog standarda javnih potreba u ovoj godini u području osnovnog i srednjeg školstva.

Danas se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održala sjednica Vlade. Na početku sjednice Vlade obratio se premijer Andrej Plenković.  Ministar Branko Bačić najavio je da će se idući tjedan otvoriti radovi na jednoj višestambenoj zgradi i 18 gradilišta za izgradnju zamjenskih kuća isključivo za građane koji su u kontejnerima. 

Premijer Plenković se osvrnuo na obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske i obljetnicu mirne reintegracije Podunavlja. "Bitno je da se proteklih dana evociralo koliko su važni bili i jedan i drugi datum, a posebno je važna mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, dakle mirnim putem je reintegriran hrvatski teritorij, kroz UN-ovu misiju, najuspješniju takvoga karaktera u Europi sigurno nakon Drugog svjetskog rata. Mislim da je u godini u kojoj smo ušli u Schengen i europodručje važno vidjeti koliko je put Hrvatska prošla u samo tri desetljeća", kazao je.

"Imali smo i sjednicu Vlade o cijeni naftnih derivata gdje zahvaljujući mjerama Vlade imamo 25 do 30 centi po litri goriva jeftinije cijene i kada je riječ o superu i kada je riječ o dizelu. I dalje mjerama Vlade pridonosimo ekonomskom i socijalnom standardu naših građana, te pomažemo hrvatsko gospodarstvo", kazao je premijer. 

Tjedan je bio politički zanimljiv, kazao je premijer.

"U Saboru smo dobili povjerenje većine za dva nova člana Vlade koje pozdravljam. Želim im uspješan rad i angažman na provedbi programa Vlade, a osobito kada je riječ o obnovi kao i apsorpciji EU sredstava i realizaciji brojnih projekata", kazao je.

"Vjerujem da su odgovori na aktualcu koje smo dali zastupnicama i zastupnicima u Saboru i dalje pridonijeli da hrvatska javnost razumije glavne konture onoga što radimo i na koji način Vlada rješava sva bitna i ekonomska pitanja i razvojna pitanja. Imali smo raspravu o zaključcima europskoga Vijeća i sastancima", dodao je. 

"Boravio sam s ministrom Filipovićem na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu. Imali smo niz sastanaka. Svi su konstatirali da unatoč svim teškoćama izazvanih ruskom agresijom na Ukrajinu, i svijet i Europa, a možemo reći i Hrvatska, dobro prebrodili 2022. godinu uz veliki angažman i pakete mjera koje smo donosili, te da u gospodarskom i socijalnom smislu, unatoč najavama usporavanja globalne ekonomije, ipak prevladavaju optimističniji tonovi nego prije mjesec, dva dana u smislu prognoza. Posebno je važno da će Europska središnja banka, a to je za nas posebno važno, činiti maksimalne napore da sa smanji aktualna stopa inflacije što je naravno na tragu svih ovih naših politika i antiinflacijskih paketa koje smo usvojili ", rekao je.

Komentirao je i neopravdano dizanje cijena dijela gospodarskih subjekata. 

"Nastavljaju se nadzori. Državni inspektorat objavio je novo detaljno izvješće o provedenim nadzorima i kaznama. Pozivamo sve one koji su neopravdano podigli cijene da ih vrate na razinu od prije 1. siječnja. Nastavit će se sa svim aktivnostima", dodao je. 

Bačić: Idući tjedan otvorit ćemo radove na jednoj višestambenoj zgradi i 18 gradilišta za izgradnju zamjenskih kuća

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić predstavio je plan obnove. 

"Utvrdili smo tri prioriteta koja se pred nama u narednim mjesecima. Prvi je potpuna iskoristivost bespovratnih sredstava Fonda solidarnosti kojim se financira izgradnja objekata javne namjene i javne komunalne infrastrukture. Do kraja lipnja potrebno je utrošiti milijardu i tri milijuna kuna. Do kraja mjeseca i s 1. veljače će stupiti na snagu protokol kojega dovršavamo u Ministarstvu i kojim će kada je riječ o Fondu solidarnosti i u tom dijelu ubrzati trošenje sredstava, plaćanje sredstava krajnjim korisnicima i kontrolu sredstava", kazao je Bačić.

"Drugi prioritet se donosi na naše sugrađane koji žive u kontejnerskim naseljima, ili mobilnim kućicama uz svoje kuće. Naš je cilj i nastojat ćemo sve njih zbrinuti prije iduće zime u šest načina zbrinjavanja. I treći prioritet je maksimalno ubrzanje procesa obnove", dodao je.

"U ponedjeljak ćemo u savjetovanje uputiti izmjene i dopune Zakona o obnovi kojim ćemo smanjiti broj sudionika i za 40 posto u postupku početka radova smanjiti potrebnu dokumentaciju", dodao je. 

"Moramo provesti proceduru savjetovanja zbog zakonske obveze. Idući tjedan otvorit ćemo radove na jednoj višestambenoj zgradi i 18 gradilišta za izgradnju zamjenskih kuća isključivo za naše sugrađane koji su u kontejnerima. U veljači ćemo otvoriti oko sedamdesetak gradilišta", kazao je Bačić.

"Državne nekretnine moraju obnoviti na području nekoliko županija stanove, kako bi ljudi mogli naći adekvatni smještaj", najavio je Bačić.

"Hrvatska je od ožujka predsjedateljica Međunarodnoga saveza za sjećanje na holokaust, a idući tjedan obilježit ćemo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Vlada će danas prihvatiti zaključke o tri pravno neobvezujuća definicije. Vlada ih je podržala tijekom njihova donošenja, a definicije su na nacionalnoj razini usvojile brojne članice IHRA-e", kazao je premijer. 

Ključne riječi

Komentara 2

SA
sasha68
14:31 20.01.2023.

neki jesu, ali nije dovoljno od 31.12 nego bar od 1.12.

PV
prcko.vita
16:10 20.01.2023.

Kako se lijepo zna koristiti riječnikom, pazite, "pozivamo", a ne "naređujemo". A narod u fazonu, jaooo kako lijepo zna pričati, jaooo kako je lijep i vješt... e moj narode, i Sanader je znao lijepo pričati, ali znamo svi što nam je priredio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije